Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är utrikesminister Bildts bilder från Iran

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här är utrikesminister Carl Bildt och hans stabs egna bilder inifrån en av världens hårdaste diktaturer, fotograferade av pressekreteraren Erik Zsiga.
Foto: ERIK ZSIGA
Bildt ifrågasatte förbudet i Iran mot sociala medier, som twitter och Facebook.
Foto: ERIK ZSIGA
Presskonferensen med Carl Bildt och den iranske utrikesministern Javad Zarif.
Foto: ERIK ZSIGA
Bildt fotograferar journalisterna.
Foto: AP
Efter mötet på utrikesdepartementet attackerades Bildt via just Twitter - av Miljöpartiet i Ulricehamn.
Foto: ERIK ZSIGA
Efter mötet på utrikesdepartementet attackerades Bildt via Twitter - av Miljöpartiet i Ulricehamn.
Foto: Erik Zsiga
Carl Bildts pressekreterare Erik Zsiga har dokumenterat utrikesministerns möten och besök i Iran, från staden Isfahan till huvudstaden.
Foto: Erik Zsiga
Carl Bildt besöker en basar.
Foto: Erik Zsiga
1 / 9

Här är utrikesminister Carl Bildts egna exklusiva bilder inifrån en av världens hårdaste diktaturer.

När Bildt satt med den iranske presidenten Hassan Rouhani i presidentpalatset i Teheran blossade samtidigt ett politiskt bråk upp här hemma - med anledning av resan.

"Står Nordkorea och Zimbabwe i tur för PR-besök?" undrade Miljöpartiet i Ulricehamn.

– Dagen har varit intressant och givande. Samtalen var öppenhjärtiga, sa Carl Bildt till Expressen sent i kväll, om mötet med presidenten.

Presskonferensen med Carl Bildt och den iranske utrikesministern Javad Zarif i huvudstaden Teheran överraskade många. Carl Bildt tog plötsligt fram sin mobiltelefon och började fotografera journalisterna. Hans egen bild ser du här intill.

Därefter ifrågasatte han förbudet i Iran mot sociala medier, som Twitter och Facebook. Både Zarif och president Rouhani twittrar på engelska.

– Jag frågade utrikesminister Zarif varför jag inte kan komma in på hans Twitterflöde när jag är här i Iran. För att inte tala om mitt eget twittrande. Hur tror du att det känns för mig att inte kunna twittra under tre dagar? säger Carl Bildt.

– Det är ju en viss dubbelhet i regimens förhållningssätt på detta område.

Attackerad på Twitter

Efter mötet på utrikesdepartementet attackerades Bildt via just Twitter - av Miljöpartiet i Ulricehamn. 

"Utrikesminister Bildt besöker Iran trots avrättningar och andra grova MR-brott. Står Nordkorea och Zimbabwe i tur för PR-besök?" undrade partiets företrädare.

Miljöpartiets talesperson i utrikesfrågor, Bodil Ceballos, tar delvis avstånd från uttalandet från partiets företrädare i Ulricehamn. 

– Jag skulle inte ha uttryckt mig på det sättet. Men jag förstår de som känner sig upprörda över att Carl Bildt är där. Frågan är ju varför just Sveriges utrikesminister blev inbjuden.

Men borde han inte ha åkt?

– Det kan jag inte svara på förrän jag har fått veta vad han har gjort där. Jag tycker inte det är problematiskt att han är där om han har lyft frågan om mänskliga rättigheter. Den frågan får vi ställa till Carl Bildt när han kommer hem.

Carl Bildts pressekreterare Erik Zsiga har dokumenterat utrikesministerns möten och besök i Iran, från staden Isfahan till huvudstaden, och Expressen kan publicera de exklusiva bilderna.

Efter gårdagens flera timmar långa möte mellan Carl Bildt och Javad Zarif tog president Hassan Rouhani emot i omkring 40 minuter.

Irans president beskrivs av många som bakbunden av religiösa krafter. Irans verkligen ledare är ayatolla Ali Khamenei, och han träffar inga utländska ministrar.

Men Bildt tror att Rouhani har stöd av ayatollan.

– Fokus låg på utvecklingen i Iran. Det handlade en hel del om situationen för mänskliga rättigheter. Vi diskuterade också hur man ska komma vidare i förhandlingarna om den nukleära frågan. 

– Efter första dagen i Teheran är jag stärkt i mitt intryck att det nu finns ökade möjligheter för dialog. Den chansen måste både Iran och omvärlden ta.

Mänskliga rättigheter på agendan

Som Expressen tidigare kunde berätta stod även mänskliga rättigheter på agendan när Bildt mötte Irans ledare.

– Ett syfte med besöket är att påverka regimen att fortsätta den försiktigt inslagna vägen mot reformer och öppenhet. Frågan om mänskliga rättigheter var uppe under mötena med både president Rouhani och utrikesminister Zarif, framför allt användningen av dödsstraff, säger Carl Bildt. 

På en pressträff under dagen konstaterade den iranske utrikesministern att det finns skillnader i synen på mänskliga rättigheter. 

– Men våra synsätt kan komma att ligga mycket nära varandra i framtiden, hävdade Javad Zarif.

Just nu befinner sig en stor fransk affärsdelegation i Iran - vilket bekymrar den amerikanska regeringen. De flesta av USA:s sanktioner är fortfarande i kraft och kommer att tillämpas även mot allierade.

Enligt nyhetsbyrån AFP i går kväll ska USA:s utrikesminister John Kerry ha framfört till sin franske kollega att det inte är bra – även om det rör sig om en visit från den privata sektorn – att sända ett budskap om att allt är som vanligt med Iran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.