Här är Tysklands hemliga brexit-plan

Tysklands hemliga brexit-plan går ut på att inte tillåta Storbritannien tillgång till EU:s inre marknad.
Foto: Pablo Gianinazzi / AP TT NYHETSBYRÅN
– Vi tänker inte låta någon ta Europa ifrån oss, säger tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, enligt AFP.
Foto: Hektor Pustina / AP TT NYHETSBYRÅN
Brittiske EU-kommissionären Jonathan Hill hoppar av.
Foto: Yves Logghe / AP TT NYHETSBYRÅN

2 miljoner britter kräver en ny folkomröstning om brexit.

Skottland försöker förhandla med EU om att få behålla sitt medlemskap – och det "omedelbart".

Frankriks utrikesminister vill se en ny brittisk premiärminister redan inom de närmsta dagarna – och Tyskland hade redan innan en plan på hur Storbritannien skulle hindras från att "plocka russinen ur kakan".

Samtidigt: Brittiske EU-toppen Jonathan Hill hoppar av.

I torsdags lades rösterna och i går, fredag, kom resultatet. Storbritannien kan bli det första landet som lämnar EU.

Till följd av beslutet har flera europeiska toppdiplomater kallats till ett krismöte på lördagen. Det är Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier som kallar till mötet där utrikesministrarna från EU:s ursprungsländer Frankrike, Italien, Belgien, Nederländerna och Luxemburg ska delta. Italiens premiärminister Matteo Renzi ska samtidigt möta upp Frankrikes president François Hollande. Syftet med mötena ska bland annat ha varit att försöka undvika att fler länder följer i Storbritanniens fotspår.

I samband med mötet sade den tyska utrikesministern att man vill att förhandlingarna för Storbritanniens utträde ska påbörjas omedelbart. Frankrikes representant framhöll också att man vill se en ny premiärminister i Storbritannien "de närmsta dagarna", skriver AFP.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel kommenterade också det fortsatta läget, och sade att hon ville att förhandlingarna skulle ha en objektiv ton.https://twitter.com/AP/status/746669718682075136


Brittoppen hoppar av

Europeiska kommissionens ordförande, Jean Claude Juncker, vill se att Storbritannien lämnar EU så snabbt som möjligt.

– Hur smärtsam processen än blir, deklarerade ordföranden i sitt tal på fredagen:

– Personligen är jag väldigt ledsen över det här beslutet, men självklart måste vi respektera det. Det är en helt ny situation, men vi är eniga i vårt svar.

Samtidigt hoppar dock den brittiske EU-kommissionären Jonathan Hill, med ansvar för finans och kapital, av sin post, rapporterar CNN.

– Det som gjorts kan inte göras ogjort, säger han och menar att han inte kan sitta kvar under rådande omständigheter.https://twitter.com/AP/status/746669867705765888


Skottland vill vara kvar

Under lördagen kom det också uppgifter om att Skottland vill försöka påbörja samtal med EU för att kunna stanna kvar som medlem i EU.

– Vi kommer att försöka uppta omedelbara diskussioner mer EU:s institutioner och andra medlemsländer för att undersöka alla möjligheter, sade Skottlands försteminister, Nicola Sturgeon, skriver The Independent.

Redan under fredagen sade Nicola Sturgeon att Skottland kan komma att folkomrösta om ett utträde ur Storbritannien då man vill vara kvar i EU.

– Det är självklart att en andra folkomröstning måste planeras, sade hon enligt BBC.

I Irland har man planerat ett möte på måndag. Landets regeringschef Enda Kenny har tidigare försäkrat att man har som syfte att försöka samarbeta med resten av Storbritannien, skriver The Guardian.


LÄS MER: Storbanker riskerar att falla efter brexit


Avslöjande dokument

Den tyska tidningen Handelsblatt avslöjade också under lördagen att ett tyskt dokument tagits fram för hur man skulle hantera ett brexit redan innan den brittiska folkomröstningen skedde den 23 juni.

Det är den tyske finansministern Wolfgang Schäuble som ska ha haft ansvar över framtagningen av dokumentet. Syftet ska bland annat vara att försöka undvika att fler länder följer i Storbritanniens fotspår.


https://twitter.com/AFP/status/746605718262816768


Får inte plocka russinen ur kakan

De länder som nämns vara i riskzonen för att följa Storbritanniens exempel ska bland annat vara Frankrike, Österrike, Finland, Nederländerna och Ungern.

För att undvika deras utträde beskrivs det bland annat i dokumentet att man vill undvika att Storbritannien ska kunna åtnjuta de privilegier som hör till ett EU-medlemskap när det gäller EU:s inre marknad. Man vill alltså försöka undvika att Storbritannien få chansen att "plocka russinen ur kakan", skriver Handelsblatt. På det sättet hoppas man kunna göra ett utträde mindre attraktivt för de andra medlemsländerna.

Frank-Walter Steinmeier säger, enligt nyhetsbyrån AFP:

– Jag tror bestämt att de här länderna kan göra det tydligt att vi inte tänker låta någon ta Europa ifrån oss.

"Sverige kanske följer med"

Storbritannien röstade med 52 mot 48 procent för att lämna den Europeiska unionen. Sen resultatet presenterades har en namninsamling om en ny folkomröstning dragits i gång. På lördagsförmiddagen har över en halv miljon – över 600 000 – personer skrivit under. Några timmar senare: En miljon. Och framåt 16-tiden hade antalet ökat ännu en gång, till drygt 2 miljoner.

När omröstningen inleddes kraschade sajten där den hålls av överbelastning.

Och samtidigt som missnöje med resultatet puttrat upp i Storbritannien – där både Skottland och Nordirland tydligt röstat för att få stanna kvar i EU – har en kedjereaktion förutspåtts i andra EU-länder.

Nigel Farage, ledare för partiet Ukip och drivande på brexit-sidan, sa under sitt segertal:

– Sverige kanske följer med.

Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, uppmanar dock till krafttag för att hålla ihop unionen.

– Vad som inte dödar dig, gör dig starkare, sa han och krävde en snabb skilsmässa från Storbritannien.

– Kedjereaktionen som alla EU-skeptiker nu hyllar kommer inte att äga rum.


LÄS MER: "Det kommer inte bli en kedjereaktion"


Pundets kollaps – sämst på 30 år

En reaktion av brexit som däremot varit övertydlig är pundets störtdykning. När det stod klart vad britterna röstat var pundet nere på sin lägsta nivå på över 30 år. Dow Jones hade sin sämsta dag sen 2011 samtidigt som börserna över världen rasade. Tokyo föll med åtta procent, börserna i London och Paris med nästan lika mycket – och Frankfurt med nästan tio procent.


https://twitter.com/business/status/746604575910662145

Under fredagseftermiddagen dök även den amerikanska börsen. Och:

– Även kronan är ju en valuta som tar stryk, i den här miljön som vi har med extremt mycket osäkerhet, sa SEB:s valutastrateg och Englandsexpert Richard Falkenhäll till Expressen under fredagen.


LÄS MER: Författaren Laurie Penny: "Ge mig mitt land tillbaka"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.