Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Trump helt överlägsen Biden

Johan Eriksson på plats: ”Trump ligger lite efter Biden”.
Ösregnet över Biden.
Foto: AP
Biden efter mötet, på väg mot flyget hem till Delaware.
Foto: AP
Joe Biden hann bara prata en kvart.
Foto: AP
Tusentals åhörare – de allra flesta utan mask – kom till Trumps möte.
Foto: EPA
Melania Trumo och Donald Trump vid podiet.
Foto: AP
Trump.
Foto: PETER FOLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mycket folk i publiken.
Foto: PETER FOLEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

TAMPA. De är på samma plats – men det hade kunnat vara olika planeter. 

Under natten mot fredag, svensk tid, dök demokraternas presidentkandidat Joe Biden upp i Tampa för ett kampanjmöte, bara några timmar efter att president Donald Trump varit där. 

Om valet bara hade handlat om om vem lyckas engagera fansen mest vore det en jordskredsseger för Trumpseger.

Men sen finns det ju siffror att titta på också. 

Strax efter lunch landar presidenten. 

Då hade de mest hängivna redan varit på plats i den stekande Floridasolen vid Raymond James Stadium ett halvt dygn. Stämningen är uppsluppen. 

Bilarna tutar och viftar med ”Trump Pence 2020”-flaggor. Folk har Trumpkepsar, Trumptröjor, Trumpklistermärken. Det strömmar in folk från alla håll och kanter – det är så många Trumpfans på plats att det tar 20 minuter att gå från parkeringsplatsen till arenan. 

Toby, 47, i finkläderna.
Foto: JOHAN ERIKSSON
Trumpsupportrar på väg in till kampanjmötet. En lastvagn som har namnet The silent majority – den tysta majoriteten – är full med Trumpprylar.
Foto: JOHAN ERIKSSON

– Han är den bästa presidenten vi har haft under min livstid. Han jobbar inte för sin egen plånbok, han jobbar för alla! America first! säger egenföretagaren Toby, 47, som har tagit på sig en flaggkostym dagen till ära. 

Trots att det rapporteras in fler fall av coronavirus än någonsin i USA den här veckan är det väldigt sällsynt med masker bland besökarna. 

– Masker skadar folks immunsystem mer än vad de skyddar dem! Vi vägrar ha mask, för vi vägrar låta rädslan styra oss, säger Kathrine George, 68, som flyttade till Tampa från Arkansas tidigare i år för att gå på bibelskola här. 

– Vi kan inte komma tillbaka till den storhet som vårt land stod för utan att rena oss från synd och vända oss till Gud. Och Trump står för de principerna bättre än någon annan politiker. Det är fantastiskt, säger Kathrine George.

Kathrine George och Angela Malone tror på Gud och Trump.
Foto: JOHAN ERIKSSON

Angela Malone, 56, har också flyttat hit för bibelstudierna. Hon och Kathtrine George sitter i skuggan under ett träd utanför stadion. Angela Malone har en tröja med trycket ”Black voices for Trump” på sig. 

– Jag tror inte att han är rasist, inte alls. Jag tror på hans stöd för alla människor. Folk har problem med att han vill bygga en mur. Men man behöver en mur att hålla råttorna ute. Nu säger jag inte att några människor är råttor, men det är ju så det funkar. 

Hos supportrarna här är Trump i det närmaste ofelbar. Vad han än säger och gör så är det rätt, och bra för landet. 

Strax efter klockan två kliver presidenten upp vid podiet, i likadan röd keps som mängder av de tusentals besökarna. Melania Trump välkomnar honom upp. I en och en halv timme upprepar han sina budskap om hur bra det går när han leder landet, hur korrupt Biden är och hur landet kommer dras ner i socialism och misär om Biden vinner, om att vaccinet kommer när som helst. 

– Vi vinner igen! Vi har gjort Amerika mäktigt igen! Vi har gjort Amerika rikt igen! Vi har gjort Amerika stolt igen! 

Jublet vet inga gränser. 

”Ont om fysiska bevis” för Bidens närvaro

Några timmar senare, några kilometer bort kliver Joe Biden upp på sin scen. 

Men när Trumps väckelsemöte orsakade trafikkaos är det som att det Bidens möte knappt existerar. 

”Det är ont om fysiska bevis för att den förre vicepresidenten och demokraternas kandidat är i stan. Hans besök annonseras knappt ut på förhand, man är försiktig med släppa logistiska detaljer och hans evenemang är lika mycket tv-studior som samlingsplatsen. Knappt någon får komma i närheten”, skrev New York Times när Biden var i Tampa i september.

Det är samma nu.

Det ska vara 300 bilar som släpps in på State Fair-området i Tampa, sen är det stopp. Bara några utvalda medier får komma in. Det är bara de som blir insläppta som får veta i förväg var evenemanget hålls. 

Utanför grindarna viftar några supportrar med flaggor – Trumpflaggor. För de få ekipage som väntar vi entrén till parken är nästan uteslutande presidentens anhängare. En polisbil från Pinellas park åker förbi och kör några snabba tutningar för Trumpfansen och möts av jubel.

Vid infarten står tre personer med ”Latinos for Biden”-skyltar. Det är de enda Bidenskyltarna som syns. 

– Vi ska rösta på Biden, mycket tack vare hans plan för sjukvården, säger Michelle Artega, 19, som har en mexikansk flagga som en cape över ryggen. Hon är här med sina föräldrar Hilda, 55, och Juan, 56. 

Michelle Artega och hennes föräldrar utgör Bidensupportrarna utanför parken.
Foto: JOHAN ERIKSSON
De som hörs och syns med vid Bidens möte är Trumpsupportrarna.
Foto: JOHAN ERIKSSON

Michelle Artega tycker det är bra att det knappt är någon på plats, med tanke på smittspridningen. Och även om Trump ligger bättre till hos vissa latinogrupper i Florida – exempelvis kuban-amerikaner – är det inget svårt val för Michelle och hennes bekanta. 

– Vi pratar om barnen vid gränsen, all smutskastning – han kallar oss latinos för våldtäktsmän och knarklangare och allt vad det är. 

Hon överröstas av tutande pickuptruckar. Från bilfönstren ropar folk ”fyra år till!”. 

Florida ett av de viktigaste delstaterna

Florida kommer vara en av de viktigaste delstaterna i valet på tisdag. Om inte Trump vinner här kommer han få väldigt svårt att samla ihop de 270 elektorsrösterna som behövs.

Trump har gjort åtskilliga stopp här, och det är ingen slump att Biden skickat hit Obama också. 

De senaste opinionsmätningarna visar att Biden har ett litet försprång. Men, som båda sidors anhängare påpekar: det hade Hillary Clinton 2016 också. Sen vann Trump ändå Florida – och valet. 

Inne i parken pratar Joe Biden om det som hände tidigare på dagen. Han riktar återigen in sig på Trumps hantering av viruset. 

– Donald Trump hade ett ”super spreader”-evenemang här i dag. Han sprider mer än bara coronavirus. Han kommer med splittring och osämja. 

Så mycket längre hinner inte Joe Biden, 77.

En kvart in i talet öppnar sig himlen och Biden lämnar scenen i ösregnet. 

Expressens Johan Eriksson på plats i Tampa.
Biden: ”Trump har övergett våra familjer och gett upp”
Prognosdata USA-valet
Förklaring

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.