Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är tipsen som gör ditt googlande lättare

Här är några av tipsen som gör ditt googlande lättare. Foto: Reuters/Francois Lenoir
Om du ska göra en power point-presentation om till exempel Facebook, och vill se hur andra tidigare har gjort kan det här vara ett bra knep. Skriv "facebook filetype:ppt" i sökfältet, och du får upp power point-presentationer som innehåller ordet Facebook. Letar du efter information om livsmedelsverket i PDF:er? Skriv "livsmedelsverket filetype:pdf" i sökfältet! Foto: Skärmdump från Google
Om du inte minns matematiken från grundskolan kan du alltid ta hjälp av Google. Googla helt enkelt den ekvation du behöver lösa, så dyker svaret upp. Till exempel "25 % of 900000".

Känner du dig som en expert på Google? Eller är du en novis på att använda sökjätten?

Var du än står inom det spannet så kan vi garantera dig att de här tipsen kommer revolutionera sättet du använder dig av Google.

Är du redo för en lista som kommer få dig att se på Googles ensamma sökfält på ett helt nytt sätt? Huffington Post har satt ihop en lista med enkla knep som kommer hjälpa dig att hantera sökjättens motor.

Sök efter citat

Säg att du letar efter vem som är upphovsman till ett bra citat du har hört. Du söker efter den parafrasering av citatet du hört, men kan inte hitta någonting.

Gör så här i stället:

Sätt ditt citat inom citationstecken. Google kommer då att identifiera det som just ett citat och dina chanser att hitta upphovsmannen till det blir genast flera hundra gånger större.

Leta efter relaterade ord

Ett vanligt problem när man sätter sig vid Google är att den sökning man ska göra oftast har flera olika synonymer, och på förhand är det svårt att veta vilket av orden som ger bäst sökträffar. Säg att du vill söka på "smärtor i magen", men vill också veta vad som finns för träffar under "ont i magen", eller "kramper i magen".

Gör då så här:

Sätt tecknet ~ framför "smärtor" och Google kommer söka på alla relaterade ord samtidigt. Ett smidigt trick som kommer spara dig tid.

Exkludera vissa ord

Vi ponerar att du är sugen på att baka bröd, men vill då helst undvika recept som innehåller socker.

Sök då efter "recept på bröd" men skriv sen "- socker". Minustecknet säger då till Google att allt med socker ska bort från sökresultaten.

Håll dig inom budget

Tänk dig följande: Din telefon har gått sönder och du letar febrilt efter en ny. Lönen har inte kommit än, och därför är du ganska barskrapad när det kommer till det ekonomiska. Du vill helt enkelt hitta en telefon som inte är alldeles för dyr, men som inte heller är jättebillig.

Gör så här: Skriv först vad du ska söka efter. I detta exempel söker vi efter en telefon. Skriv sen inom vilket prisspann telefonen ska finnas och skilj de båda summorna åt med två punkter.

Exempel: Googla Telefon "500 kr..300 kr." Vips. En av de smartaste googletricken man kan tänka sig.

Sök efter innehåll på en sida.

Det här tricket kan du använda om du vill hitta något intressant du läst på en sajt, till exempel Expressen.se, men inte kan hitta artikeln. Artikeln kanske handlade om Maud Olofsson men du minns inte riktigt resten av texten.

I sökfältet kan du då skriva "site:Expressen.se Maud Olofsson". Nu ska du bara få träffar från Expressen.se rörande Maud Olofsson. Se till att det inte blir ett mellanslag mellan site: och adressen du vill söka inom.

Fyll i minnesluckorna

Har du glömt bort exakt hur en viss vers gick i en låt? Du kommer kanske bara ihåg en del medan några ord är blanka. Inga problem. Skriv bara in den del av texten du kommer ihåg och ersätt alla ord du glömt bort med ett *. Då fyller Google i det som fattas i sökningen åt dig.

Exempel: "It was * years ago today" kommer alltså att avslöja at det var just 20 år sedan, som Beatles sjöng i den inledande versen av "Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band".

Sök efter en viss typ av fil

Om du ska göra en power point-presentation om till exempel Facebook, och vill se hur andra tidigare har gjort kan det här vara ett bra knep. Skriv "facebook filetype:ppt" i sökfältet, och du får upp power point-presentationer som innehåller ordet Facebook. Letar du efter information om livsmedelsverket i PDF:er? Skriv "livsmedelsverket filetype:pdf" i sökfältet!

Ställ in ett alarm

Har du lagt bort telefonen och behöver ha koll på hur länge äggen ska koka? Skriv in "set timer for" och Googles egen timer är den första sökträff du får. Där kan du ställa in ett alarm, så att dina ägg inte blir för hårdkokta.

Gör uträkningar

Om du inte minns matematiken från grundskolan kan du alltid ta hjälp av Google. Googla helt enkelt den ekvation du behöver lösa, så dyker svaret upp. Till exempel "25 % of 900000".

Valutaomvandling

Ska du åka till Danmark över helgen, men har inte koll på hur mycket den danska kronan är värd? Skriv in "swedish krona to danish krone" och se efter hur det ligger till.

Hitta en GIF-bild

Om du letar efter en specifik GIF-bild som du tänkt skicka till din kompis, men som du inte har i din ägo, hur ska du hitta den? Gå till Googles bildsök, skriv in frasen du letar efter, gå till "search tools" och välj "animated".

Hitta framtidens nyheter

Vill du vara säker på att du får reda på det senaste i ett visst ämne, medan det pågår eller till och med innan dess? Via Google Alerts kan du skriva in ett ord eller en hel mening och få de senaste uppdateringarna i ämnet direkt till din mejl. Det kan till exempel vara bra om du vill hålla dig uppdaterad kring hur det går för ditt favoritlag eller om du vill bevaka en viss bransch.

Hitta en specifik bild

Letar du efter en särskild bild? Eller en bild i en särskild färg, i en speciell storlek, eller en bild som har tagits vid en speciell plats? Då kan du använda dig av Googles avancerade bildsök.

Du kan också söka genom att ladda upp en egen bild från din dator, eller med hjälp av information om en annan bild. Här kan du läsa mer om hur du gör.

Här kan du läsa mer om svenskarnas google-vanor.