Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är telefoner strängt förbjudna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här på Camp Grounded norr om San Francisco i Kalifornien samlas vuxna som vill koppla bort sig från tekniken.
Foto: Campgrounded.org
När deltagarna checkar in tvingas de lämna i från sig alla teknikprylar...
Foto: Campgrounded.org
Här är de nämligen strängt förbjudna.
Foto: Campgrounded.org
I stället får deltagarna lära sig att koppla av, med yoga och lekar.
Foto: Campgrounded.org

NEW YORK. I stället för uppkoppling - avkoppling.

Den senaste flugan i USA heter Digital Detox Camp.

Ett vuxenkollo i skogen dit sociala medier-hipsters valfärdar för att leva som sällskapliga hippies under en nedkopplad långhelg.

Larmen om faran med smarta telefoner avlöser varandra. Forskare varnar för att det är på väg att bli ett folkhälsoproblem att så många har så svårt att låta bli sina mobiler. Symptomen kan vara ökad stress, oregelbunden hjärtrytm, ångest och sämre sömn.

En studie som genomfördes i Australien kom fram till att vaneanvändare av smartphones är lika beroende av sina telefoner som andra är av alkohol eller nikotin, skriver Herald Sun.

I Kalifornien, norr om San Francisco, finns ett vuxenläger - "Camp Grounded" - som ska avgifta dylika telefonmissbrukare.

Får fingerade namn

Nästan alla stora amerikanska mediehus har rapporterat om företeelsen, som är fyra år gammal och i skrivande stund inne på sin tredje fullbokade helg i Anderson Valleys skogar.

Det innebär cirka 300 personer, som under 72 timmar lämnar all elektronik bakom sig. Deltagarna lämnar även bort sina ID-kort, och tilldelas namn som Magenta, Fidget och Brooklyn när de checkar in.

Flera medverkande har vittnat om att incheckningen är ett stressigt moment. Det finns dem som inte klarat omställningen och lämnat lägret efter bara några timmar. De flesta uppger dock att redan andra analoga dagen upplevs avsaknaden av digitala prylar som "extremt avkopplande" och rentav "sinnesvidgande".

Här kanske det bör tilläggas att alkohol och alla andra former av droger är strängt förbjudna.

Yoga och lekar

I stället yogar man, spelar (på akustiska) instrument, eldar, fiskar, fotograferar (med vanlig mekanisk filmkamera), softar och - i sann hippieanda - leker. Skulle någon bli ertappad med att sitta och uppdatera sin status på en medsmugglad smartphone blir personen i fråga utkastad.

Till New York Times säger en av grundarna, Levi Felix:

- Det kommer alltid att finnas mer media, mer att göra utanför dig själv. Men det enda som verkligen betyder något är nuet.

När Expressen försöker nå kollot för ytterligare kommentarer kopplas vi till sist till ett kontor i hamnstaden Oakland, utanför San Francisco. En kvinna som kallar sig Popcorn ber om ursäkt för att ingen av de ansvariga är tillgängliga.

- De är inte uppkopplade och har inte tillgång till några telefoner. Ring tillbaka efter helgen när lägret är slut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.