Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Sveriges nya sedlar och mynt

Astrid Lindgren kommer att pryda 20-kronorssedeln.
Foto: Pressbild från Riksbanken
Evert Taube finns på 50-kronorssedeln.
Foto: Pressbild från Riksbanken
Greta Garbo finns på 100-kronorssedeln.
Foto: Pressbild från Riksbanken
Ingmar Bergman finns på 200-kronorssedeln.
Foto: Pressbild från Riksbanken
Birgit Nilsson finns på 500-kronorssedeln.
Foto: Pressbild från Riksbanken
Den nya femkronan.
Foto: Sveriges Riksbank
Baksidan av den nya femkronan.
Foto: Sveriges Riksbank
Sveriges nya 2-krona.
Foto: Sveriges Riksbank
Baksidan av den nya tvåkronan.
Foto: Sveriges Riksbank
1 / 10

Sveriges nya sedlar och mynt presenterades på måndagen.

De blir både säkrare och lättare.

– Det viktigaste skälet att vi byter dem är att vi måste ändra våra säkerhetsdetaljer, säger Stefan Ingves till Expressen Primetime.

Riksbanken presenterade på måndagen Sveriges nya sedlar och mynt. Framsidan pryds av porträtt av kända kulturpersonligheter och baksidan finns miljöbilder med de svenska landskap de hade anknytning till. Astrid Lindgren pryder till exempel den nya 20-kronorssedeln med en bild tagen av den tidigare Expressen-fotografen Jacob Forsell. Runt henne finns citat från Pippi Långstrump och Pippi-motiv. På baksidan finns motiv från Småland och den småländska landskapsblomman linnéa.

Kriterierna för att hamna på en sedel är att personen ska ha gjort stora kulturella insatser, ha varit verksamma på 1900-talet och vara kända i Sverige och internationellt.

Byts ut på grund av säkerhetsskäl

Att de gamla sedlarna har blivit omoderna i sina säkerhetsdetaljer är den viktigaste anledningen till att Riksbanken nu byter ut dem.

– Sedlarna är ganska gamla och det viktigaste skälet till att vi byter dem är att vi måste ändra våra säkerhetsdetaljer. Även om det inte sker många förfalskningar i Sverige så har de gamla säkerhetsdetaljerna blivit omoderna, säger Stefan Ingves till Expressen Primetime.

De nya säkerhetsdetaljerna är båda en liten bild som ändrar färg i olika lägen. På Astrid Lindgrens sedel är det en bok och på Dag Hammarskjölds 1000-kronorssedel är det en olivkvist. På de högre valörerna finns det även ett säkerhetsband som skiftar mellan bokstäverna "KR" och en kungakrona.

Blir mycket lättare

En tvåkrona och en 200-kronorssedel är nyheterna som Stefan Ingves säger ska leda till mindre växel. De nya mynten är också mycket lättare än de gamla för att underlätta kontanthanteringen.

– Det blir mindre växel och färre mynt. De väger bara hälften så mycket, säger han till Expressen Primetime.

Mynten kommer att bli ogiltiga den 30 juni 2017 och efter det går de inte att växla in. Under presskonferensen uppmanar riksbankschefen hushållen att inte spara på slantarna:

– Varje svenskt hushåll har i genomsnitt 779 kronor hemma som ligger i syltburkar, spargrisar. Det är väldigt mycket mynt som finns där ute och väldigt mycket pengar som blir ogiltiga när de gamla mynten slutar gälla. Om alla väntar med att lösa in dem så blir 1,7 miljarder mynt ogiltiga. Så gör av med det som finns i syltburkarna.

Så kommer de nya sedlarna att se ut

20-kronorssedeln…

Astrid Lindgrens porträtt sitter på framsidan omringad av Pippi Långstrump-citat. Den kommer att vara lilablå och ha småländskt motiv på baksidan med den småländska landskapsblomman linnéa.

50-kronorssedeln

Evert Taube sitter på framsidan med ett skepp bredvid sig. Runt honom finns noterna till Sjösala vals. På baksidan finns ett bohusländskt motiv med Bohusläns landskapsblomma vildkaprifol.

100-kronorssedeln

Greta Garbo pryder sedelns framsida. Runt henne finns filmremsor. På baksidan finns motiv från Stockholm och en karta över Södermalm där hon bodde. Även båda landskapsblommorna från Uppland och Södermanland finns med på sedeln, kungsängsliljan och näckrosen.

200-kronorssedeln

Ingmar Bergmans porträtt sitter på framsidan. På sedeln finns även bilder tagna under Ingmar Bergmans livstid. Bredvid honom finns en filmklappa och en bild där han under inspelningen sitter och talar med "Döden". På baksidan finns motiv från Gotland och Fårö.

500-kronorssedeln

Birgit Nilsson pryder den rosaröda 500-kronorssedeln. Runt henne finns bilder från första akten av Valkyria och en G-klav. På baksidan finns motiv från Skåne som visar Öresundsbron och landskapsblomman prästkragen.

1 000-kronorssedeln

Dag Hammarskjölds porträtt finns på tusenlappens framsida. Runt honom finns FN-emblemet och FN-byggnaden i New York. På baksidan finns ett fjällmotiv från Lappland, en symbolisk polcirkel med citat ur hans bok och landskapsblomman, fjällsippa.

Vem skulle du helst vilja se som motiv på en sedel?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.