Här är Sveriges fyra rikaste familjer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
H&M-miljardärerna Stefan Persson och Karl-Johan Persson tillhör en av Sveriges rikaste familjer.
Foto: Niclas Ryberg / Scanpix
Hans-Kristian Rausing med nya hustrun Julia Delves Broughton.
Foto: Stella Pictures
Jonas Kamprad, Mathias Kamprad och Peter Kamprad
Foto: IKEA
Katarina Martinson, dotter till Fredrik Lundberg, och arvtagare.
Foto: Ylwa Yngvesson
Louise Lindh, dotter till Fredrik Lundberg, och arvtagare.
Foto: Ylwa Yngvesson

Fyra av Sveriges rikaste familjer har tillgångar som motsvarar 31 procent av landets totala BNP.

Tillsammans äger familjerna Kamprad, Persson, Rausing och Lundberg aktier till ett värde av 1 216 miljarder kronor.

I fjol uppgick värdet av alla varor och tjänster som producerades i vårt land till 3918 miljarder kronor.

I mitten av förra månaden presenterade affärsmagasinet Veckans Affärer sin årliga rankning över Sveriges miljardärer i fallande ordning, från den rikaste ner till den som nätt och jämnt klarade miljardspärren.

Det kan säkert finnas invändningar mot listan men den ger oss ändå en viss inblick i hur förmögenheter koncentrerats till ett fåtal personer och familjer.

Enligt VA hade Sverige 156 miljardärer. Det går bra för Sverige. Miljardärerna blir bara fler och fler. Ett socialdemokratiskt styre med en klar fördelningspolitisk profil har inte heller hindrat driftiga entreprenörer att bygga upp sina förmögenheter.

Tvärtom med förmögenheter

Daniel Waldenström är professor i nationalekonomi och expert på inkomst- och förmögenhetsfördelning. Han är inte förvånad över mängden miljardärer på Veckans Affärers lista.

– Nej, de här serierna har ju funnits ett antal år.

Är Sverige unikt med tanke på hur många miljardärer det finns i förhållande till vår befolkning.

– Det finns inte jättemånga sammanställningar över andelen miljardärer i Sverige jämfört med andra. Men de som finns visar att det finns en högre andel miljardärer i Sverige än i andra länder.

– Den andra saken desa listor visar är att vi har haft den högsta andelen miljardärer som inte bor i Sverige, vilket många kopplat till vår skattelagstiftning, som i och för sig inte längre finns kvar.

När det gäller inkomsternas fördelning hör Sverige till ett av världens mest jämlika länder. Lönespridningen är låg, menar OECD. Det är inte så stor skillnad mellan de som tjänar mycket och de som tjänar lite. I alla fall inte enligt statistiken.

Men om man tittar på förmögenheter är det tvärtom. Förmögenheterna är mycket ojämnt fördelade i vårt land.

2011 kunde Skatteverket konstatera att 1 procent av befolkningen ägde 80 procent av de börsnoterade aktierna i Sverige.

Bli delägare i ett tidigt skede

Om man analyserar Veckans Affärers lista så står en sak klar: Vill du bli miljardär så ska du grunda ett framgångsrikt företag eller i alla fall se till att bli delägare i ett i tidigt skede. Förvärv av bolag och aktiehandel har också bidragit till förmögenheterna.

I listan finns några av våra mest kända och förmögna familjer. Vi har tittat lite närmare på fyra av dem. (Man kunde ha lagt till familjerna Ax:son Johnson och Schörling också, men den här gången hoppade vi över dem.)

Det är lite fascinerande att fyra av världens rikaste familjer råkar vara svenska och att idéerna som grundat deras förmögenheter tog sin början under fem år på 1940-talet: Ikea 1943, Rausing och Lundbergs båda 1944 och H&M 1947.

Ingvar Kamprad och H&M-familjen Persson har blivit rika på att sälja möbler och kläder till låga priser. Avansen per artikel har varit låg men eftersom det handlat om gigantiska volymer så har lönsamheten ändå varit god.

I dag är Ikea och H&M spridda over hela världen och är några av våra mest kända svenska varumärken. Expansionen fortsätter dessutom.

Konceptet lågpris funkar fortfarande

Konceptet att sälja till lågpris fungerar fortfarande. Titta bara på ägarna till Gekås, Rusta och Jula som blivit stormrika.

En som kritiserat koncentrationen av förmögenheter är den franske ekonomen Thomas Piketty. Han menar att den bidrar till ökad ojämlikhet i samhället och ett sätt att utjämna olikheterna är en tuffare beskattning av förmögenhet, arv och gåvor. Alltså just den typ av beskattning som försvunnit i Sverige.

Pikettys metoder och slutsatser har ifrågasatts av många andra nationalekonomer. Många hävdar dessutom att en lindrigare beskattning har fått till exempel Ingvar Kamprad och Fredrik Lundberg att återvända till Sverige. Bröderna Rausing flyttade som bekant till Storbritannien och blev kvar.

År 1997 ändrades skattelagstiftningen i landet så att huvudägare som tillsammans med sina familjer ägde mer än 25 procent av rösterna i ett bolag slapp förmögenhetsskatten.

Det här gynnade flera rika företagare. Det fanns en säkert befogad rädsla hos den socialdemokratiska regeringen att dessa personer skulle lämna landet.

Därmed inte sagt att de sluppit skatt helt och hållet. Stefan Persson har personligen betalat in åtskilliga miljarder i skatt. Genom företagen har familjerna dessutom betalat in miljarder i bolagsskatt och skapat hundratusentals arbetstillfällen som även de dragit in miljarder i skatter.

Till nästa generation inom familjen

För många företagare är det viktigt att verksamheten ska kunna drivas vidare till nästa generation inom familjen. Familjeföretag anses dessutom kunna klara sig bättre genom ekonomiska kriser och sträng kvartalskapitalism.

Har avskaffandet av skatterna för arv, gåva och förmögenhet fått många rika och deras förmögenheter att återvända till Sverige?

– Jag vet inte. När det gäller gömda tillgångar tror jag att informationsavtalen med skattparadisen 2017-2018 kommer leda till större flöden av kapital till Sverige när inga utlandsförmögenheter kommer att kunna döljas på samma sätt som tidigare.

Har slopandet av arvs- och förmögenhetsskatterna varit till gagn för Sverige och svenskt näringsliv?

– Det där vet ingen svaret på. Man kan bara spekulera. Jag har svårt att tro att det skulle ha lett till större skatteintäkter. Effekterna är mer potentiellt långsiktiga. Man kan tänka sig att det skapar morötter som gör att andra vill bli rika, men vi vet ännu för lite om hur stora sådana effekter är .


FAMILJEN KAMPRAD

1. Ingvar Kamprad ­­– 610 MDR, 89 ÅR, ÄLMHULT, IKEA

28. Mathias Kamprad – 8 MDR, 46 ÅR, KÖPENHAMN, IKANO

28. Jonas Kamprad – 8 MDR, 49 ÅR, LONDON, IKANO

28. Peter Kamprad – 8 MDR, 51 ÅR, BRYSSEL, IKANO

Ingvar Kamprad.
Foto: Patrik C Österberg All Over Pre

Det låter nästan för bra för att vara sant. En driftig småländsk entreprenör grundar 1943 sitt första möbelföretag. Ett antal decennier senare är varumärket Ikea inte bara känt över hela världen utan ett begrepp. Till råga på allt har 89-årige Ingvar Kamprad seglat upp som en av världens rikaste personer, kanske rentav den rikaste.

I tidningen Veckans Affärers rankning av landets rikaste människor knep han förstaplatsen med en uppskattad förmögenhet på 610 miljarder kronor.

Hur det ligger till med den saken är ett kärt tvisteämne. Rent formellt ägs möbeljätten av några moderbolag som i sin tur ägs av ett par stiftelser. Men familjen Kamprad anses ändå ha kontrollen över företagen och tillgångarna.

Ingvar Kamprad och hustrun var länge skrivna I Schweiz. Slopandet av arvsskatten har gjort att många förmögna svenskar har återvänt till Sverige. Ingvar Kamprad är inget undantag. Frågan om vem som så småningom ska leda Ikea i framtiden är föremål för spekulationer. Bröderna Kamprad är förtegna och ställer nästan aldrig upp på intervjuer.


H&M-FAMILJEN

2. Stefan Persson ­– 237 MDR, 68 ÅR, DJURSHOLM, HENNES & MAURITZ

13. Liselott Tham – 27 MDR, 66 ÅR, DJURSHOLM, HENNES & MAURITZ

31. Tom Persson – 8 MDR, 30 ÅR, STOCKHOLM, HENNES & MAURITZ

31. Charlotte Söderström ­– 8 MDR, 38 ÅR, STOCKHOLM, HENNES & MAURITZ

31. Karl-Johan Persson – 8 MDR, 40 ÅR, STOCKHOLM, HENNES & MAURITZ

56. Jan Bengtsson – 4 MDR, 43 ÅR, DANDERYD, HENNES & MAURITZ

60. Stefan Bengtsson – 4 MDR, 43 ÅR, DANDERYD, HENNES & MAURITZ

64. Nils Tham – 3 MDR, 30 ÅR, STOCKHOLM, HENNES & MAURITZ

64. Carl Tham – 3 MDR, 36 ÅR, STOCKHOLM, HENNES & MAURITZ

64. Lina Tham von Heidenstam – 3 MDR, 39 ÅR, DJURSHOLM, HENNES & MAURITZ

Stefan Persson med frun Denise och barnen Tom och Charlotte.
Foto: Suvad Mrkonjic

Om Ikea i dag är världens mest kända svenska varumärke så borde Hennes & Mauritz, eller snarare H&M, vara det näst mest kända.

1947 öppnade grundaren Erling Persson sin första butik i Västerås. För en större krets blev Hennes & Mauritz mer kända under 1970-talet, det framgår av de gamla klippkuverten.

Men ska man tacka någon enskild person för företagets enorma framgång så är det Erlings son Stefan Persson. Han har gjort det till en multijätte med en rasande etableringstakt över hela världen. Han lämnade vd-posten 1998.

I dag är det sonen Karl-Johan Persson som styr, även om pappan håller i ordförandeklubban.

Företaget har i uppmärksammade kampanjer knutit några av världens ledande klädskapare till sig. Kollektionerna har fått mycket stor publicitet.

En som däremot alltid undvikit personlig uppmärksamhet är Stefan Persson själv. I dag lever han med skyddade personuppgifter vilket innebär att det finns en hotbild mot honom och delar av hans familj.

Han ansågs vara värd 237 miljarder kronor för en knapp månad sedan när Veckans affärer gjorde sin uppskattning. På en svängig börs där företaget kan gå upp och ner några procent kan hans innehav öka och minska med flera miljarder dagligen.


FAMILJEN RAUSING

3. Hans Rausing – 103 MDR, 89 ÅR, SUSSEX, TETRA LAVAL

7. Jörn Rausing ­– 45 MDR, 54 ÅR, LONDON, TETRA LAVAL

9. Finn Rausing – 42 MDR, 59 ÅR, STOCKHOLM, TETRA LAVAL

9. Kirsten Rausing ­– 42 MDR, 62 ÅR, SUFFOLK, TETRA LAVAL

96. Hans-Kristian Rausing – 2,1 MDR, 52 ÅR, LONDON, STIFTELSER

96. Sigrid Rausing – 2,1 MDR, 53 ÅR, LONDON, STIFTELSER

96. Lisbet Rausing – 2,1 MDR, 55 ÅR, LONDON, STIFTELSER

Hans Rausing.
Foto: Martin Godwin

1951 grundade Ruben Rausing företaget Tetra Pak. Företaget kom att revolutionera förpackningsindustrin. Men utvecklingsarbetet med tetraförpackningen inleddes redan 1944.

Företaget drevs sedan vidare av Rubens två söner Hans och Gad. Gad, som dog 2000, var känd för sitt stora intresse för arkeologi. Både Hans och Gad har donerat stora belopp till forskningen. Sigrid Rausing är dotter till Hans. Hon har ett starkt social engagemang, driver bokförlag och är en känd filantrop.

Sigrid bor i London där hennes bror Hans Kristian också bor. Han har dragit medial uppmärksamhet till sig på grund av sitt svåra missbruk. År 2012 avled hans hustru Eva i vad som misstänks ha varit en överdos. Men Hans Kristian förmådde inte rapportera dödsfallet utan lät kroppen ligga kvar i sängen i ett låst rum. För detta åtalades han och fälldes av brittisk domstol.


FAMILJEN LUNDBERG

12. Fredrik Lundberg – 29 MDR, 64 ÅR, DJURSHOLM, LUNDBERG

58. Katarina Martinson – 4 MDR, 34 ÅR, STOCKHOLM, LUNDBERG

58. Louise Lindh – 4 MDR, 36 ÅR, STOCKHOLM, LUNDBERG

90. Eva Hamrén-Larsson – 2,3 MDR, 62 ÅR, LONDON, LUNDBERGFÖRETAGEN

Hustrun Anne-Marie Lundberg och Fredrik Lundberg.
Foto: Ylwa Yngvesson

Det finns de som menar att Fredrik Lundberg kan vara den mest inflytelserika i svenskt näringsliv just nu. Faktum är att väldigt mycket kretsar kring honom och den sfär som han kontrollerar till stora delar.

Det var Fredriks far, byggmästaren Lars Erik Lundberg, som lade grunden till det som nu är familjeförmögenheten. 1944 satt han i sin lägenhet i Norrköping och drog upp riktlinjerna för företaget som skulle styra hela processen från beredning av mark till färdiga hus. Detta skedde under en mycket expansiv tid i den svenska historien. Det dröjde inte länge förrän man byggde och förvaltade fastigheter över stora delar av landet. Därefter har sonen skickligt utvecklat rörelsen till att bli ett investeringsföretag med stora intressen i några av våra mest kända börsbolag. Han har också berett vägen för döttrarna Louise Lindh och Katarina Martinson som har viktiga styrelseuppdrag i familjens ägarbolag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.