Ölen kommer att kallas för "Ren in blood", en referens till trash metal-bandet Slayers tredje studioalbum "Reign in Blood" från oktober 1986. "En otroligt dålig göteborgsk ordvits", säger Patrik Hellström om namnvalet. Foto: PrivatÖlen kommer att kallas för "Ren in blood", en referens till trash metal-bandet Slayers tredje studioalbum "Reign in Blood" från oktober 1986. "En otroligt dålig göteborgsk ordvits", säger Patrik Hellström om namnvalet. Foto: Privat
Ölen kommer att kallas för "Ren in blood", en referens till trash metal-bandet Slayers tredje studioalbum "Reign in Blood" från oktober 1986. "En otroligt dålig göteborgsk ordvits", säger Patrik Hellström om namnvalet. Foto: Privat
Patrik Hellström (trea från vänster) har tagit fram den nya ölen tillsammans med Pontus Enmark, Peter Byström och Albin Stenberg. "Vi har inga pressbilder så vill man ha en bild med alla fyra på får man räkna med en bild där det är bra fart på oss", skriver Patrik Hellström. Foto: PrivatPatrik Hellström (trea från vänster) har tagit fram den nya ölen tillsammans med Pontus Enmark, Peter Byström och Albin Stenberg. "Vi har inga pressbilder så vill man ha en bild med alla fyra på får man räkna med en bild där det är bra fart på oss", skriver Patrik Hellström. Foto: Privat
Patrik Hellström (trea från vänster) har tagit fram den nya ölen tillsammans med Pontus Enmark, Peter Byström och Albin Stenberg. "Vi har inga pressbilder så vill man ha en bild med alla fyra på får man räkna med en bild där det är bra fart på oss", skriver Patrik Hellström. Foto: Privat

Här är Sveriges första öl som innehåller blod

Publicerad

Blodpudding, blodkorv och nu – blodöl.

Lagern som blandats med renblod kommer att säljas i samband med metal-festivalen House of metal i Umeå.

– Vi tänkte hårdrock, blod: det blir toppen, säger en av bryggarna, Patrik Hellström.

Nästa helg arrangeras den årliga metal-festivalen House of metal i Umeå. Men i år är det inte bara musiken som uppmärksammas.

På festivalen kommer nämligen också Sveriges första blodöl att finnas till försäljning.

– Det var lite blandad giv. Någon tyckte det lät vidrigt, någon tyckte det var en rolig idé, säger en av bryggarna, Patrik Hellström, om reaktionerna efter att bland annat Västerbottens-Kuriren skrev om ölen.

Patrik Hellström har tagit fram den nya ölen tillsammans med Albin Stenberg, Peter Byström och Pontus Enmark. De har tidigare gjort bland annat blåbärsporter och snusöl. Men nu är det alltså en lager blandad med renblod som är deras nya idé.

– Vi gjorde det mest som en rolig grej. Om du tänker dig black metal-band från Norge, eller alla gamla hårdrocksband som WASP, som spelar mycket på scenshow. Då är det ju mycket blod, mycket eld, mycket getter och mystiska symboler. Och renen är ju norrlands svar på en get, säger Patrik Hellström.

"Ren in blood"

Ölen kommer att kallas för "Ren in blood", en referens till trash metal-bandet Slayers tredje studioalbum "Reign in Blood" från oktober 1986.

– En otroligt dålig göteborgsk ordvits, säger Patrik Hellström om namnvalet.

Blodölen kommer att säljas på festivalen House of metal. Patrik Hellström har besökt festivalen ett flertal år och är ett äkta metal-fan.

– Det förmedlar känslor och det är oftast väldigt duktiga instrumentalister och låtskrivare, säger han om musikstilen.

Festivalen arrangeras bland annat av Folkets hus i Umeå och går av stapeln nästa helg. Festivalgeneralen Petra Edström har ännu inte hunnit provsmaka ölen, men säger att hon ser fram emot att göra det.

– Det känns väl inte så farligt, det är ju som att äta blodpudding, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag