Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är Sveriges första Cirkusmuseum

INGELSTRÄDE. Ormmänniskor och kraftatleter med skruvade mustascher har tagit över den gamla skolan i Ingelsträde utanför Höganäs. Nu har björntjusare och trapetskonstnärer från gamla tider fått ett hem i Sveriges enda Cirkusmuseum.
- Det är ju stor cirkuskultur så jag känner ett stort ansvar, säger Max Carling, klarinettist, lindansare och guide för dagen.
Museet öppnade till påskhelgen. Enligt programmet bjöds det både på clownen Raymondo (som också bor i byn) och en cykelfantom.
– Fast vi kunde inte ha cykeluppvisningen för det blev för trångt, säger Max Carling.
Samlingen av afficher, clownskor och trapetsattiraljer har samlats in av Cirkusakademin i Stockholm under 30 år. Max Carling tog kontakt med akademin och sålde sedan in idén om ett museum till byföreningen. Flera bybor har varit involverade med att sätta skolan i det skick som anstår ett cirkusmuseum med sniderier och annan grannlåt.

Populärt trick

De två våningarna är fyllda av storheter ur svensk cirkushistoria. Björndomptörer från 1800-talet och kraftatleten Josef Möller från Gävle till exempel.
En affisch på vägen upp berättar om en aftonföreställning där illusionister trollade fram all dryck publiken kunde tänkas önska. Punsch, vin eller whisky.
– Särskilt populärt under aftonföreställningar, berättar Max Carling.
I en alkov utlovas Sensationernas senation! 65-årige Världsspenstfenomenet Wictorini. En man som tydligen baxade sig ner genom ett pyttigt rör och kravlade ut genom en lucka i botten till, kan man föreställa sig, publikens vilda förtjusning.
Röret finns på scenen och erbjuder kanske en utmaning för nya generationer att tackla.
Max Carling, som snart själv ska ge sig av på turné till Ryssland, konstaterar att underhållningen kommer från en tid då den slapp konkurrera med tv:n.
– Cirkusens guldålder.
 
  • Cirkusmuseet i Ingelsträde håller öppet på helgerna till att börja med.
     

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!