Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är svenskarnas nästa uppgift i Mali

TIMBUKTU. Nu börjar nästa uppgift för de svenska FN-soldaterna i Mali.

Uppdrag: att inhämta underrättelse som ska hjälpa de andra trupperna och skydda befolkningen.

- På ren svenska. Vi ska ta reda på vad som händer, säger Niklas Brandt som är stabchef för Mali 01.

Solen står högt över matsalen, eller i själva verket är det några provisoriskt byggda långbord som står mitt i sanden på Camp Nobel. Den torra heta värmen bränner på huden.

- Den största generella faran är förstås om vi hamnar i eldstrid med någon av de oppositionella grupperna. Men den mer sannolika faran är värmen. Just nu är det är det okej men om några månader kan det bli tufft, säger Niklas Brandt.

Han är stabschef för Mali 01, den grupp som ersätter etableringsstyrkan efter att den svenska basen i Timbuktu är färdigbyggd.

Deras uppgift är att inhämta underrättelse i området runt Timbuktu i norra Mali och sedan skicka det till FN:s högkvarter i Bamako. Det är en svår uppgift i ett land med flera oppositionella grupper, radikala jihadister samt flera kriminella gäng.

Allvarlig incident

- Uppgiften är att leverera underrättelse till våra beslutsfattare i syfte att de ska kunna ta bättre beslut för att fullfölja uppdraget att främja fred, säger Niklas Brandt.

Bara ett par dagar före vårt möte på Camp Nobel har det hänt en allvarlig incident sju mil bort, som många i Timbuktu pratar om. Det var strax efter bönen i fredags som en grupp från MNLA, National movement for liberation of Azawad, ska ha störtat in i byn Kano och kidnappat 21 personer och fört dem till sin bas en bit därifrån.

- De misshandlade oss och stal våra pengar och motorcyklar, säger Touré som var en av de kidnappade och som vi möter i Timbuktu.

"De ville nog bara skrämma oss"

När imamen i byn fick höra talas om kidnappningen lyckades han få MNLA att släppa alla utom fyra personer.

- Vi vet inte varför de tog oss men de ville nog bara skrämma oss, säger Touré.

Han känner till FN-insatsen och tror att de kan främja lugn och fred i området.

- Vi märker att det hjälper när de kommer, säger Touré.

Stabschef Niklas Brandt säger att det är just den typen av situation som underrättelsesoldaterna kommer att försöka inhämta information om och klargöra vad som hände och om det har med FN att göra.

- Allra helst ska vi ju få informationen innan, så att den kan stoppas, säger han.

Just nu har 100 soldater från underrättelseregementet i Karlsborg kommit ned och befinner sig på Camp Nobel. Ytterligare 150 soldater ska komma under februari och mars. Men byggnationen av campen har dragit ut på tiden bland annat på grund av sena leveranser från Sverige. Det försenar även underrättelseinhämtningen. De som är på plats har så smått börjat ta in information om närområdet, testa de fordon som är nere och se till att allt materiell funkar. Men en del saker kan inte starta förrän basen är klar.

Kan vara igång för fullt i april

Den viktigaste frågan är när uavsystemet Suav05, de så kallade svalan och korpen, och när den taktiska uav:n, den så kallade örnen, kan komma ned. De är framför allt till för att ta bilder från luften som sedan analyseras. Svalan och korpen används främst av de trupper som befinner sig ute i fält, medan örnen kommer att köras från camp Nobel. Men just nu är det oklart när de kommer till Mali.

- Det beror på när landningsbanan blir klar, det finns ingen mening att ta ner de systemen förrän den är klar, säger Niklas Brandt.

Han tror att soldaterna kan vara i gång för fullt först i april-maj.

De soldater som är på plats och tillhör Mali 01 ser fram emot att allt blir klart så att de kan börja utföra sitt uppdrag.

- Jag är kock och jag ser verkligen fram emot att få börja det jobbet. Jag ser framför allt som mitt uppdrag att höja stridsvärdet hos de andra, säger Marcus Dahlström som vi möter i en av vaktposterna.

Han har varit anställd av försvaret i fyra år och hade precis tänkt sluta när uppdraget till Mali kom upp.

- Jag har alltid velat åka på utlandsmission och det blev en ordentlig motivationshöjare, säger han.

Galten står på flaket

Under tiden vi pratar så kommer det in en stor lastbil med två svenska terrängbil 16, den så kallade Galten, stående på flaket. De har skickats med båt från Sverige till Dakar och sedan till Mopti där de lastas på lastbilar och körs till basen. Men det är en svår transport. Chauffören Adama Diabati är helt slut.

- Vanligtvis tar resan tre dagar men den här gången tog det fem dagar, säger han.

Vägen är till stor del av sand och det gäller att hålla exakt rätt hastighet för att inte antingen köra fast eller köra för fort ner i en håla och skada fordonet och lasten.

- Den här gången gick hjulaxeln av två gånger och jag satt fast vid vägkanten i två dygn. Det är svårt att få reservdelar till vägen. Det var en svår resa, säger Adama Diabati.

Men nu är nästan alla Galtar på plats och färdiga för att användas för uppdrag.

- Det mesta är nere, resten kommer att flygas ned när campen är klar, säger Niklas Brandt.

Satsat extra på sjukvårdsgruppen

En sak som Malistyrkan har satsat extra på är sjukvårdsgruppen. I jämförelse med exempelvis Afghanistan har gruppen utökats med flera spetskompetenser. Anledningen är att det inte finns ett riktigt sjukhus i närheten av Timbuktu och att det svenska försvaret vill vara säkra på att det finns kirurgisk kompetens på plats om något skulle inträffa. Därför kommer de vara upp mot 25 personer i sjukvårdsgruppen.

Läkaren Ola Åhlund som varit ute på flera missioner tidigare säger att med den kompetensen kan de ta hand om allvarliga fall även ute i fält. Det innebär att de kan följa reglerna om att skadade ska få viss typ av vård inom 10, 60 och 120 minuter.

- Om en trupp är mer än två timmar från basen så kommer en sjukvårdsgrupp med kirurgisk kompetens att följa med så att de får den vård som krävs på plats, säger han.

Under den svenska insatsen i Afghanistan var det en ständig debatt om att det inte fanns någon svensk sjukhelikopter på plats. Till slut köptes det in och skickades ned helikoptrar.

Men de har inte skickats till Mali.

- Eftersom man i stället valt att utöka kompetensen i sjukvårdsgruppen är inte det ett problem här. Det finns andra helikoptrar på plats som kommer kunna nå oss i tid, säger Ola Åhlund.

Men hittills har soldaterna inte råkat ut för något allvarligare utan endast mindre problem som skärsår, magproblem, torra ögon och stickor.

- Det är tråkigt att vara sysslolös men samtidigt är det bra för då har ingen råkat ut för något, säger Ola Åhlund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.