Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är svenskarna som strider i Ukraina

PATRIK FRIDÉN, 26, KARLSKOGA
Bakgrund: Var toppkandidat för nazistiska Svenskarnas parti i Karlskoga, kandiderade även till landstinget och riksdagen. Utbildar sig till expert på explosioner. Ostraffad.
Uppgift: Vaktade en skyttegrav. Stred för Aidar.
– Jag ville hjälpa till att försvara Europa mot en imperialistisk stormakt. Jag är varken nazist eller högerextrem. I Aidar fanns allt möjligt folk, till och med tjetjenska muslimer som stred för Ukraina.
– Jag var inte direkt delaktig i några strider. Jag satt i en skyttegrav vid fronten och väntade. Det hände inget under tiden jag var där. Jag åkte delvis till Ukraina för att hämta hem min bror som var där. I nuläget kan jag inte tänka mig att återvända.
Foto: Privat
HENRIK FRIDÉN, 20, KÄTTILSTORP
BAKGRUND: Ostraffad.
Uppgift: Har tillsammans med sin bror Patrik Fridén tillhört Aidars väpnade styrkor. Han har bland annat postat flera bilder på Facebook där han poserar i full stridsutrustning framför de ukrainska färgerna.
Foto: Privat
MIKAEL SKILLT, 37, STOCKHOLM
Bakgrund: Tidigare med i nazistiska Svenskarnas Parti och Svenska Motståndsrörelsen.
Dömd: Våldsamt upplopp i samband med ett derby på Råsunda 2011 mellan Djurgården och AIK efter att ha försökt förhindra ett polisingripande mot en supporter. Skillt fick då samhällstjänst som straff. 2009 dömdes han till fängelse i två månader för olaga hot och skadegörelse.
Uppgift i Ukraina: Krypskytt och kompanibefäl, strider för Azov.
– Jag sökte mig till Azov för att jag hade mycket vänner där som åkte i väg och slogs mot separatisterna och ryssarna. I början var det uteslutande nationalister i Azov. I slutet var det alla möjliga människor.
Foto: Privat
DAVID ERIKSSON, 48, TALLINN
Bakgrund: Gjort lumpen som Lapplandsjägare i Kiruna. Egen företagare, sedan några år bosatt i Tallinn. Ostraffad.
Uppgift: Spaningssoldat, strider för Azov.
– Det kanske är tio procent av utlänningarna i Azov som är nazister, resten är i Ukraina av andra skäl.
– Jag identifierar mig mycket med Estland när jag bor här. Jag har följt krisen och känner att om Ryssland lyckas i Ukraina kommer Estland och resten av Baltikum vara steg tre, tillsammans med länderna söder om Ryssland. Jag vill vara med och göra mitt så gott jag kan.
Foto: Privat
LEO SJÖHOLM, 31, SÖDRA SANDBY
Bakgrund: Långt brottsregister. Förekommer under 27 avsnitt i belastningsregistret och har avtjänat flera fängelsestraff. Är bland annat dömd för narkotikabrott, rattfylleri, rån, hets mot folkgrupp och misshandel, mordbrand, försök till utpressning.
Uppgift: Har lagt upp bilder på Facebook där han poserar med krypskyttevapen. Strider för Azov.
– Anledningen till jag kom till Ukraina är att jag känner kärlek för ukrainska folket, jag oroar mig för Putin. Jag oroar mig för vad han planerar för Europa och Ukraina. Han är en kommunist", säger Sjöholm i en intervju som publicerats på sajten Liveleak.
– När jag tänker på mitt hemland Sverige känner jag mig varm och glad, men jag är också rädd. Jag tror att inte bara mitt hemland utan hela Europa utvecklas i fel riktnig. Vi måste ta hand om vårt folk i Europa. Jag tror att det kommer att sluta väl för oss.
Foto: Privat
CAROLUS LÖFROOS, 26, SUNDSVALL
Bakgrund: Hemvärnsman i Sundsvall, men sparkades så snart det blev känt att han åkt till Ukraina för att strida. Ostraffad.
Uppgift: Kulspruteskytt, strider för Azov.
– Du har någon som kommer från Svenskarnas Parti och någon som är klassiskt liberal, men politik är inte det väsentliga. Detsamma gäller övriga utlänningar också. Andra får vara precis vad de vill. Jag bryr mig inte ett dugg om politik.
– Nästa gång är det något annat land närmare oss som drabbas. Folk kan skita i det bäst de vill till dess men snart är de här. Det är vad jag tror. Jag vill inte sitta kvar och inte göra ett jävla dugg under tiden. Då kan jag inte se mig i spegeln.
Foto: Privat
"MIKOLA SWED", 35-ÅRSÅLDERN
Bakgrund: Vill vara anonym, men går under namnet "Mikola Swed" på Twitter. "Jag är inte aktiv i någon nationalistisk rörelse i Sverige. Flaggan på fotot är mer en symbol över var jag är ifrån. Jag röstade inte ens. Jag är ingen nationalistisk stereotyp. Jag är inte heller någon sensationssökande karaktär vilket skulle kunna förklara varför en person med kriminell bakgrund skulle åka ner. Jag är inte dömd för brott och jag har ingen kriminell bakgrund".
Uppgift: Strider för Azov och är i Ukraina sedan nio månader.
– Jag var här innan kriget startade, jag kom inte ner hit för att aktivt delta i något krig. Jag var nyfiken på det politiska läget samt stämningen som rådde i Kiev och Ukraina. Att gå från det till att ha ett vapen i hand var något som växte fram. För mig handlar detta inte enbart om Ukrainas välmående, jag anser mig själv delta i att försvara Europa från att bli som Ryssland.
– För mig handlar det inte om att ta någon revolution till Sverige, något många verkar tro är syftet för dem som är här.
Foto: Privat
36-ÅRIG MAN, STOCKHOLM
Bakgrund: Anställd inom försvarsmakten några år, tackat nej till utlandsmissioner för Sverige. Valt att arbeta som kontraktör i olika konflikter, bland annat i Mellanöstern, Västafrika och nu i Ukraina.
Dömd: "Inte dömd för något och har ett prickfritt register", enligt egen utsago.
Uppgift: Prickskytt, strider för Azov.
– Azovs värderingar är inget som stör mig. Det parti som ligger mig närmast i dag är SD och det enda jag grundar det på är deras syn på att värna om svenska traditioner och historia. Invandringsfrågorna sympatiserar jag inte med.
– Jag har inga problem att strida för regeringar, grupperingar eller folk vare sig de är högerradikala eller kommunister, även om jag ser vissa fördelar med exempelvis Azov då jag anser att länder som värnar om sina traditioner stämmer överens med min egen syn på saker.
1 / 8

Svenska nazister har hittat ett nytt slagfält.
Expressen kan i dag avslöja männen som åkt till Ukraina för att strida.
De berättar om sina liv som krypskyttar, hur de väntat i skyttegravar och vad som drivit dem att ansluta sig till bataljonerna Azov och Aidar.
Säpo bekräftar att ett tiotal personer åkt till Ukraina och från Amnesty kommer krav om att Ukrainas regering ska stoppa de frivilliga styrkornas krigsförbrytelser.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!