Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP APFoto: LEFTERIS PITARAKIS / AP AP
 Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP AP
Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Här är Svenska Akademiens fem värsta skandaler

Publicerad

Vittnesmål om sexuella övergrepp, egna ledamöter som nominerats till Nobelpriset och hotfulla formuleringar.

Skandalerna inom institutionen har varit många – här är fem av dem.

Flera avhopp skakar nu Svenska Akademien.

Under fredagen har Klas Östergren, Kjell Espmark och nu Peter Englund valt att lämna

Anledningen tros vara en omröstning om att utesluta ledamoten Katarina Frostenson som är gift med kulturprofilen Jean-Claude Arnault som är anklagad för sexuella övergrepp. 

Nedan följer fem skandaler i en rad som påverkat institutionen under årens gång.

1. Nobelpris till sina egna ledamöter

Två ledamöter i Svenska Akademien tilldelas Nobelpriset i litteratur, vilket bröt mot deras egna regler om jäv.Foto: OLLE LINDEBORG / PRESSENS BILD

Nobelpriset i litteratur 1974.

Harry Martinson och Eyvind Johnson, som själva sitter i Akademien, tilldelas Nobelpriset i litteratur – vilket inte är första gången som Svenska Akademien har brutit mot sina jävsregler.

När Martinson tar livet av sig fyra år efter priset hävdar många att det har med tilldelningen att göra.

2. Salman Rushdie-affären

Två ledamöter hoppar av akademien efter regeringen inte agerade i frågan rörande Salman Rushdies dödsdom.Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Kerstin Ekman och Werner Aspenström ville att Svenska Akademien skulle ställa sig bakom en vädjan till regeringen att ingripa i frågan om de iranska mullornas utfärdande av en dödsdom mot författaren Salman Rushdie, 1989.

När Ekman och Aspenström inte fick igenom detta valde de att sluta delta i Svenska Akademiens arbete.

3. Nobelpriset till Bob Dylan

Bob Dylan tilldelades nobelpriset i litteratur 2016 – men vägrade att kommentera det hela.Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN

De kritiska orden haglade världen över när Bob Dylan tillkännagavs som Nobelpristagare i litteratur 2016.

Ledamoten Per Wästberg kallade singer-songwriterns beteende "arrogant och oartigt" när Dylan inte kommenterade priset och inte svarade på Svenska Akademiens telefonsamtal under en vecka.

4. "Jag ska förgöra honom"

Akademiledamöterna Göran Malmqvist och Pär Wästberg talar illa om den kinesiske poeten Li Li i en mejlkonversation.Foto: FOLKE HELLBERG / HELLBERG FOLKE PRESSENS BILD

Aftonbladet avslöjar 2012 en mejlkonversation mellan akademieledamöterna Göran Malmqvist och Pär Wästberg – som handlar om översättaren Li Li.

"Han är en ond människa. Jag ska förgöra honom, som man krossar en lus med tumnageln", skriver Malmqvist till Wästberg i mejlet som Aftonbladet publicerat.

"Bland det vidrigaste jag läst! ... Krossa honom du - med min välsignelse!" svarar Wästberg.

Malmqvist hade tidigare riktat kritik mot Li Li:s översättningar, samt läst en dikt på Li Li:s blogg som handlar om en kvinna som gift sig med en äldre man för pengarna.

Malmqvist tolkade texten som ett angrepp med anledning av Chen Wenfen – Malmqvists 43 år yngre fru.

5. Jean-Claude Arnault

En rad kvinnor anklagar kulturprofilen Jean-Claude Arnault för flera fall av sexuella övergrepp, tafsande och våldtäkter.Foto: ERICH STERING / DN

En rad kvinnor har i DN vittnat om hur kulturprofilen Jean-Claude Arnault, gift med poeten och akademieledamoten Katarina Frostenson, upprepade gånger ska ha utsatt kvinnor för sexuella övergrepp, tafsande och våldtäkter. 

Det finns även uppgifter om att han ska ha läckt Nobelpristagare i litteratur.

Avslöjandena om Arnault har kastat in Akademien i vad som beskrivs som den djupaste krisen i dess historia. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag