Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är staden som är vackrast i Sverige

Sveriges vackraste stad heter inte vare sig Visby, Lund eller Sollefteå.

Nej, Sundsvall är klar etta – åtminstone enligt Föreningen Arkitekturuppropets medlemmar.

”Staden som ligger vackert mellan två kullar är fylld av arkitektur som får dig att tro att du befinner dig på Östermalms unika Strandvägen i Stockholm", står det i motiveringen.

Föreningen Arkitekturuppropet kallar sig själva för en folkrörelse, skriver SVT Nyheter Västernorrland. Men allt började som en vanlig grupp – på Facebook, som kämpar för ”vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer”. 

Nu har föreningens röstat fram det man anser vara Sveriges vackraste stad. Tävlingen slutade med att Sundsvall i Västernorrland fick flest röster – hela en femtedel av alla som valde att vara med i omröstningen.

Omröstningen har pågått i över ett halvår – sedan årsskiftet 2016-2017.

Så många röster fick Sundsvall

Av de totalt 10 139 rösterna föll 1 908 på Sundsvall.

Så här står det i motiveringen: ”Staden som ligger vackert mellan två kullar är fylld av arkitektur som får dig att tro att du befinner dig på Östermalms unika Strandvägen i Stockholm, men nej du befinner dig i Norrland", skriver föreningen Arkitekturuppropet. 

Vilka andra städer röstades fram då?

Jo, Visby och Lund kom på placering två och tre. Samtidigt skriver SVT Nyheter att Härnösand, också i Västernorrland, fick 140 röster. det innebar att de kom in på sjuttonde plats. Strax efter kom Sollefteå med 133 röster.

Stockholm nobbades – fick inte vara med

Stockholm, då?

Ja, de fick inte vara med. 

Orsaken: föreningen anser att huvudstaden är oslagbar i tävlingssammanhang.

Men då det fanns ett antal medlemmar som trotsade förbudet att rösta på Stockholm, hamnade dessa röster på Hässleholm, då man ansåg att den staden var chanslös i tävlingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.