Här är staden som är vackrast i Sverige

Publicerad

Sveriges vackraste stad heter inte vare sig Visby, Lund eller Sollefteå.

Nej, Sundsvall är klar etta – åtminstone enligt Föreningen Arkitekturuppropets medlemmar.

”Staden som ligger vackert mellan två kullar är fylld av arkitektur som får dig att tro att du befinner dig på Östermalms unika Strandvägen i Stockholm", står det i motiveringen.

Föreningen Arkitekturuppropet kallar sig själva för en folkrörelse, skriver SVT Nyheter Västernorrland. Men allt började som en vanlig grupp – på Facebook, som kämpar för ”vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer”. 

Nu har föreningens röstat fram det man anser vara Sveriges vackraste stad. Tävlingen slutade med att Sundsvall i Västernorrland fick flest röster – hela en femtedel av alla som valde att vara med i omröstningen.

Omröstningen har pågått i över ett halvår – sedan årsskiftet 2016-2017.

Så många röster fick Sundsvall

Av de totalt 10 139 rösterna föll 1 908 på Sundsvall.

Så här står det i motiveringen: ”Staden som ligger vackert mellan två kullar är fylld av arkitektur som får dig att tro att du befinner dig på Östermalms unika Strandvägen i Stockholm, men nej du befinner dig i Norrland", skriver föreningen Arkitekturuppropet. 

Vilka andra städer röstades fram då?

Jo, Visby och Lund kom på placering två och tre. Samtidigt skriver SVT Nyheter att Härnösand, också i Västernorrland, fick 140 röster. det innebar att de kom in på sjuttonde plats. Strax efter kom Sollefteå med 133 röster.

Stockholm nobbades – fick inte vara med

Stockholm, då?

Ja, de fick inte vara med. 

Orsaken: föreningen anser att huvudstaden är oslagbar i tävlingssammanhang.

Men då det fanns ett antal medlemmar som trotsade förbudet att rösta på Stockholm, hamnade dessa röster på Hässleholm, då man ansåg att den staden var chanslös i tävlingen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag