Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är staden som är vackrast i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Sveriges vackraste stad heter inte vare sig Visby, Lund eller Sollefteå.

Nej, Sundsvall är klar etta – åtminstone enligt Föreningen Arkitekturuppropets medlemmar.

”Staden som ligger vackert mellan två kullar är fylld av arkitektur som får dig att tro att du befinner dig på Östermalms unika Strandvägen i Stockholm", står det i motiveringen.

Föreningen Arkitekturuppropet kallar sig själva för en folkrörelse, skriver SVT Nyheter Västernorrland. Men allt började som en vanlig grupp – på Facebook, som kämpar för ”vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer”. 

Nu har föreningens röstat fram det man anser vara Sveriges vackraste stad. Tävlingen slutade med att Sundsvall i Västernorrland fick flest röster – hela en femtedel av alla som valde att vara med i omröstningen.

Omröstningen har pågått i över ett halvår – sedan årsskiftet 2016-2017.

Så många röster fick Sundsvall

Av de totalt 10 139 rösterna föll 1 908 på Sundsvall.

Så här står det i motiveringen: ”Staden som ligger vackert mellan två kullar är fylld av arkitektur som får dig att tro att du befinner dig på Östermalms unika Strandvägen i Stockholm, men nej du befinner dig i Norrland", skriver föreningen Arkitekturuppropet. 

Vilka andra städer röstades fram då?

Jo, Visby och Lund kom på placering två och tre. Samtidigt skriver SVT Nyheter att Härnösand, också i Västernorrland, fick 140 röster. det innebar att de kom in på sjuttonde plats. Strax efter kom Sollefteå med 133 röster.

Stockholm nobbades – fick inte vara med

Stockholm, då?

Ja, de fick inte vara med. 

Orsaken: föreningen anser att huvudstaden är oslagbar i tävlingssammanhang.

Men då det fanns ett antal medlemmar som trotsade förbudet att rösta på Stockholm, hamnade dessa röster på Hässleholm, då man ansåg att den staden var chanslös i tävlingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.