Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är spelet bakom Almqvists avhopp

Trycket efter järnrörsskandalen blev för hårt.

I går lämnade Sverigedemokraternas förre ekonomisk­politiske talesperson Erik Almqvist både partiet och sin riksdagsplats.

Expressen kan i dag avslöja spelet bakom uppgörelsen med partiledaren Jimmie Åkesson - som garanterar Almqvist ett miljonavtal.

- För Erik har pengarna varit det viktigaste, säger en källa med insyn i SD till Expressen.

Expressens uppmärksammade avslöjanden om Erik Almqvists fyllebråk i centrala Stockholm gjorde hans politiska framtid i Sverige­demokraterna omöjlig.

I går meddelade Almqvist att han kommer att avsäga sig sin riksdagsplats - och säga upp sitt medlemskap i SD.

Kort efter beskedet skrev han på Twitter:

"Att jag nu lämnar riksdagen betyder alltså inte att ni blir av med mig om ni trodde det".

Bakom det uttalandet finns ett spel som har pågått ända sedan järnrörsskandalen briserade och Almqvist lämnade uppdraget som ekonomiskpolitisk tales­person.

Åkesson vill ha "ryggen fri"

Den 14 november inleddes direkt förhandlingar om hans framtid. Enligt uppgifter till Expressen har partiledaren Jimmie Åkesson själv varit djupt involverad i diskussionerna.

- Det har hela tiden stått klart att Åkesson vill hitta en lösning där han har ryggen fri men inte överger Erik, säger en SD-källa till Expressen.

- Erik har väldigt många vänner i partiet som inte skulle acceptera att han blev illa behandlad.

Almqvists mål har inte varit fortsatt politiskt inflytande - utan i stället att säkra sin inkomst, uppger Expressens källor.

Missar inkomstgarantin

Att behålla riksdagsplatsen och arvodet på 58 300 kronor varje månad - utan att delta i det politiska arbetet - har inte setts som realistiskt. SD får inte delta i riksdagens kvittningssystem och har inte råd att förlora en röst i kammaren.

Eftersom Almqvist ännu inte suttit i riksdagen i tre år får han inte heller ta del av den generösa inkomstgarantin.

Enligt uppgifter till Expressen har ett rent utköp föreslagits, där en klumpsumma skulle betalas ut om Almqvist lämnade sin riksdagsplats.

Lösningen blev i stället att Erik Almqvist kommer att an­litas som konsult av ett partiägt bolag, med syfte att starta upp en ny medieverksamhet.

- Det blir också begränsad insyn i ersättningen när man lägger det i ett bolag, säger Expressens källa.

På det sättet garanterar Jimmie Åkesson att vännen Erik Almqvist varje månad indirekt kan fakturera partiet för belopp som minst motsvarar det riksdagsarvode han nu förlorar, åtminstone fram till valet 2014, förklarar källan och säger:

- Han kommer definitivt inte att stå på bar backe.

"I alla parters intresse"

Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen konstaterar att den lösning man nått "ligger i alla parters intresse", men vill inte ge några ytterligare detaljer.

- Vi kommenterar inte hur de här diskussionerna har sett ut eller hur olika villkor ser ut ­mellan Erik Almqvist och Samtid & Framtid AB, säger han.

Partiledaren Jimmie Åkesson ville i går kväll inte svara på frågor om avtalet med Almqvist.

- Det blir inga ytterligare ­kommentarer, vilket framgår av pressmeddelandet, säger Åkessons pressekreterare Linus Bylund.

Expressen har utan framgång sökt Erik Almqvist per telefon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.