Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är solchansen störst i midsommar

Soligt midsommarfirande i Leksand 2016. Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Njut av solen och värmen medan den är framme. Foto: COURTNEY PEDROZA / AP TT NYHETSBYRÅN

Glöm den här helgens sol – till midsommar vänds det upp och ner.

Till fredagens firande drar ett danskt regnväder in över södra Götaland – och i Svea- och Norrland sjunker graderna till en bra bit under 20.

Men det finns solhopp:

– Det är mycket energi i luften, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Njut av solen och värmen medan den är framme. Passande till midsommar börjar vädret nu skifta, från sol och värmerekord till allt sämre väder med kyla och nederbörd.

– Just nu är det jättevarmt över framför allt södra halvan av landet. Det är högsommarvarmt, över 25 grader i flera delar av landet. Det är många ställen som har fått upp det, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

– Det är kulmen på det här.

Enligt nuvarande prognos blir vädret "risigt" i nordligaste Norrland och fjällen redan på måndagen. I resten av Norrland ser det ut att bli lokala skurar. Men värmen stannar kvar i Götaland och delar av Svealand med uppåt 20 grader.

"Inte ens 10 grader"

Sen blir det sämre successivt.

– På tisdagen är det busväder i hela Norrland i princip, och i Svealand också. Men det är ganska bra väder i Götaland, runt 20 grader varmt. Onsdagen är likadan med ostadigt väder i norr och uppehåll i Svea- och Götaland.

På torsdagen ser det likartat ut, med moln på dagen och uppåt 20 grader i Göta- och Svealand, men inte ens 10 grader i Norrland.

 

LÄS MER: Dystra beskedet om vädret i midsommar 

Njut av solen och värmen medan den är framme. Foto: Shutterstock

"Tråkig midsommarafton med mycket regn"

Sen kommer regnet:

– Då kommer det in från sydväst. Det blir dåligt väder mot Sydsverige, om den här prognosen stämmer är den ingen rolig midsommar för södra Götaland, främst Skåne, Halland, södra Småland och större delen av Öland. Det kommer ett regnväder från Danmark och Nordsjön. Det ser ut att bli en tråkig midsommarafton med mycket regn, knappt uppåt 15 grader varmt, säger Johan Groth.

Men:

– Norröver kan det bli bättre väder, i norra Götaland och Svealand blir det en typisk svensk sommar. Ganska solig morgon, mycket moln på dagen som sen spricker upp på kvällen, men ingen värme. Kanske uppåt 17-19 grader.

 

LÄS MER: Så bilr vädret fram till midsommar

"Max 15 grader"

– I Norrland kan det, om vi har tur, bli bättre, främst i mellersta och norra. Men det är ingen värme, minst sagt lite kylslagen luft på max 15 grader. Men ändå uppehållsväder.

Samtidigt är Johan Groth tydlig med att prognosen inte är fakta än.

– Det man nästan med säkerhet kan säga är att det inte kommer några högtryck. Det vi kan hoppas är att regnet inte kommer till södra Sverige. Det blir en relativt sval och hygglig midsommar, i alla fall. Men man ser ut att få ta på sig ett par tröjor, säger Groth och fortsätter:

– Det så att det är svårt satt fånga det perfekt så här långt i förväg. Man känner att det är mycket energi i luften och får solen skina lite känner man hur varmt det är, det är ändå sommar. Så det krävs inte för mycket för att det ska bli hyggligt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!