Soligt midsommarfirande i Leksand 2016. Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSENSoligt midsommarfirande i Leksand 2016. Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Soligt midsommarfirande i Leksand 2016. Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN
Njut av solen och värmen medan den är framme. Foto: COURTNEY PEDROZA / AP TT NYHETSBYRÅNNjut av solen och värmen medan den är framme. Foto: COURTNEY PEDROZA / AP TT NYHETSBYRÅN
Njut av solen och värmen medan den är framme. Foto: COURTNEY PEDROZA / AP TT NYHETSBYRÅN

Här är solchansen störst i midsommar

Publicerad

Glöm den här helgens sol – till midsommar vänds det upp och ner.

Till fredagens firande drar ett danskt regnväder in över södra Götaland – och i Svea- och Norrland sjunker graderna till en bra bit under 20.

Men det finns solhopp:

– Det är mycket energi i luften, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Njut av solen och värmen medan den är framme. Passande till midsommar börjar vädret nu skifta, från sol och värmerekord till allt sämre väder med kyla och nederbörd.

– Just nu är det jättevarmt över framför allt södra halvan av landet. Det är högsommarvarmt, över 25 grader i flera delar av landet. Det är många ställen som har fått upp det, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

– Det är kulmen på det här.

Enligt nuvarande prognos blir vädret "risigt" i nordligaste Norrland och fjällen redan på måndagen. I resten av Norrland ser det ut att bli lokala skurar. Men värmen stannar kvar i Götaland och delar av Svealand med uppåt 20 grader.

"Inte ens 10 grader"

Sen blir det sämre successivt.

– På tisdagen är det busväder i hela Norrland i princip, och i Svealand också. Men det är ganska bra väder i Götaland, runt 20 grader varmt. Onsdagen är likadan med ostadigt väder i norr och uppehåll i Svea- och Götaland.

På torsdagen ser det likartat ut, med moln på dagen och uppåt 20 grader i Göta- och Svealand, men inte ens 10 grader i Norrland.

 

LÄS MER: Dystra beskedet om vädret i midsommar 

Njut av solen och värmen medan den är framme.Foto: Shutterstock

"Tråkig midsommarafton med mycket regn"

Sen kommer regnet:

– Då kommer det in från sydväst. Det blir dåligt väder mot Sydsverige, om den här prognosen stämmer är den ingen rolig midsommar för södra Götaland, främst Skåne, Halland, södra Småland och större delen av Öland. Det kommer ett regnväder från Danmark och Nordsjön. Det ser ut att bli en tråkig midsommarafton med mycket regn, knappt uppåt 15 grader varmt, säger Johan Groth.

Men:

– Norröver kan det bli bättre väder, i norra Götaland och Svealand blir det en typisk svensk sommar. Ganska solig morgon, mycket moln på dagen som sen spricker upp på kvällen, men ingen värme. Kanske uppåt 17-19 grader.

 

LÄS MER: Så bilr vädret fram till midsommar

"Max 15 grader"

– I Norrland kan det, om vi har tur, bli bättre, främst i mellersta och norra. Men det är ingen värme, minst sagt lite kylslagen luft på max 15 grader. Men ändå uppehållsväder.

Samtidigt är Johan Groth tydlig med att prognosen inte är fakta än.

– Det man nästan med säkerhet kan säga är att det inte kommer några högtryck. Det vi kan hoppas är att regnet inte kommer till södra Sverige. Det blir en relativt sval och hygglig midsommar, i alla fall. Men man ser ut att få ta på sig ett par tröjor, säger Groth och fortsätter:

– Det så att det är svårt satt fånga det perfekt så här långt i förväg. Man känner att det är mycket energi i luften och får solen skina lite känner man hur varmt det är, det är ändå sommar. Så det krävs inte för mycket för att det ska bli hyggligt.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag