Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Sofia Hellqvists hela plan för bröllopet

SOFIA OCH CARL PHILIP. Nu är planerna för bröllopet helt slutgiltiga. Det blir kortege med häst och vagn efter bröllopet som avslutas på Logården vid Stockholms slott.
Foto: Sven Lindwall
KUNGEN OCH SILVIA. Det var på Logården vid Stockholms slott som kungen och Silvia kom ut efter sitt bröllop och tog emot folkets jubel.
Foto: Toni Sica
VICTORIA OCH DANIEL. När Victoria och Daniel gift sig gick de direkt från kyrkan till Slottsbacken och mötte folkets jubel.
Foto: Jan Düsing
MADELEINE OCH CHRIS. Även Madeleine och Chris gick till Slottsbacken omedelbart efter bröllopsceremonin.
Foto: Robban Andersson

Sofia Hellqvists slutgiltiga bröllopsorder är nu helt klar.

Försvarsmakten fick i går sista beslutet kring kungliga vigseln den 13 juni i Slottskyrkan och senare i centrala Stockholm.

Sveriges nya prinsessa ska hedra kungen och drottning Silvia genom att möta svenska folket på exakt samma ställe som svärmor och svärfar gjorde 1976. Där ska de också ge bröllopskyssen.

Direktsänds i SVT

■ Bröllopet mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist kommer att sändas direkt i SVT den 13 juni. Bröllopet börjar 16.30 inne i Slottskyrkan i Stockholm, men SVT planerar, enligt uppgift, att börja sändningen långt tidigare med studiostamtal med en rad hovexperter och även gäster.

De ska viga paret

Foto: David Sica

Överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och hovpastor Michael Bjerkhagen har fått hedersuppdraget att viga paret.

- Det är väldigt högtidligt att få göra det ännu gång, sa Lars-Göran Lönnermark tidigare i vår.

Garnisonsordern inför bröllopet

Av slutgiltiga garnisonsordern framgår:

■ Grenadjärvakten, 24 till 40 militärer, ska paradera på yttre borggården i samband med att gästerna anländer. De militärer som ska arbeta har fått starka förmaningar:

"Truppen står på trottoaren med tåspetsarna vid trottoarkanten. Skilj noga på lystringsgrader så att personal inte står och hänger på vapnen och eller röker. Truppen skall uppträda samlat i sluten formering från det att urlastning sker tills man återkommit till bussarna. Vapnen skall hållas av truppen och inte läggas. Tilltransporten planeras så, att toalettbesök ej behöver ske på slottet eller längs kortegevägen."

■ När alla sitter inne i Slottskyrkan och brudparet är på väg in för vigseln ska militären genomföra en generalrepetition av kortegevägen:

"Generalrepetitionen kommer att genomföras klockan 16.20. I samband med detta så kommer dokumentation/filmning av kortegevägen att ske utav Combatkamera."

■ I ordern avslöjas också att det bli salut efter att kortegen är avklarad:

"Försvarsmakten ska 13 juni 2015 avge en salutomgång om 21 skott från salutstationen på Skeppsholmen genom Amf1 försorg i samband med att kortegen avslutats vid Logården."

Chefen för kommendantstaben i Stockholm, Richard Beck-Friis, valde att i går lämna den slutgiltiga garnisonsordern för kungliga bröllopet den 13 juni till Försvarsmakten. Redan i mitten av mars lämnade kommendantstaben in första planeringen för bröllopet, men det var först i går som alla detaljer nu är klara inför bröllopet.

Som Expressen tidigare har kunnat berätta blir det efter bröllopet kortege genom centrala Stockholm. Precis som när konprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig 2010 och prinsessan Madeleine med sin Chris O'Neill 2013.

Väljer inte samma väg

Av den slutgiltiga bröllopsordern framgår dock att Carl Philip och Sofia Hellqvist inte väljer samma kortegeväg som vid de två andra kungliga bröllopen. Carl Philip och Sofia har valt vägen:

Från kungliga slottet längs yttre borggården, Slottsbacken, Skeppsbron, Slottskajen, Norrbro, Regeringsgatan, Hamngatan, Nybroplan, Nybrokajen, Hovslagargatan, Södra Blasieholmshamnen, Strömbron och avslutas nedanför Logården.

Det som dock inte framgår av den slutgiltiga garnisonsordern är den hyllning som Carl Philip planerar att göra till sina föräldrar. Expressen kan avslöja att han och Sofia Hellqvist kommer inte att göra som vid de två tidigare bröllopen - komma ut direkt från kyrkan och göra bröllopskyssen.

När Victoria och Daniel gifte sig 2010 i Storkyrkan gick de raka vägen ut från vapenrummet och gjorde bröllopskyssen på trappan under kronprinsessans adjutanters svärd. Även prinsessan Madeleine och Chris O'Neill gick direkt till Slottsbacken där de mötte folkets jubel och gav bröllopskyssen.

Carl Philip och Sofia Hellqvist ska omedelbart efter bröllopet åka kortege - inte ge bröllopskyssen som de tidigare två kungliga bröllopen. Av slutgiltiga garnisonsordern framgår:

"Efter bröllopet ska brudparet åka i kortege med häst och vagn som kommer lämna Inre Borggården cirka klockan 17.25".

50 minuters vigsel

Sedan tidigare är det känt att det tv-sända bröllopet ska börja 16.30 i Slottskyrkan och det innebär att hovet och kommendantstaben tillsammans med prästerna Michael Bjerkhagen och Lars-Göran Lönnermark har beräknat att vigseln ska pågå i 50 minuter.

Det är efter kortegen som Carl Philip ska göra hyllningen till sina föräldrar från Logården vid Stockholms slott. Det var här som kungen och Silvia kom ut efter sitt bröllop den 19 juni 1976 och tog emot svenska folkets jubel. Det var även här som kronprinsessan Victoria också hedrade sina föräldrar den 19 juni 2010. Här bjöd de svenska folket på en bonuskyss och Victoria förklarade kärleken till sin nyblivna prins:

- Kära vänner. Jag vill börja med att tacka svenska folket för att ni har gett mig min prins, sa Victoria. Vi, min make och jag, är så otroligt glada och väldigt tacksamma för att så många vill vara här och fira tillsammans med oss. Det är en enorm upplevelse. Det är den absolut största dagen hittills i mitt liv. Att känna ert stöd betyder mer för oss än ni någonsin skulle kunna förstå. I dag är en dag som vi kommer bära med oss i våra hjärtan för resten av vårt liv.

Stor generalrepetition

I de militära dokumenten framgår också att kortegevägen kommer dagarna före att inspekteras och då med en stor generalrepetition med häst och vagn och säkerhetspoliser. Allt ska dessutom filmas: "Då denna generalrepetition och dokumentering av kortegevägen genomförs skall musikkårer spela, trupp skyldra gevär och fanor föras till hälsning. Inspektion och filmning startar från kungliga slottet."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.