Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Sjöstedts hemliga valplan

Strategin klar. Med hårt fokus på frågan om vinster i välfärden och öppenhet för att stå utanför en rödgrön regering hoppas Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet ska växa i nästa års val. Foto: Olle Sporrong

Vänsterpartiet hoppas på en rödgrön regering, men kommer inte att kräva ministerposter av Stefan Löfven.

Expressen kan i dag avslöja ett internt dokument där partiet slår fast hur mycket de kan vinna på att stå utanför en rödgrön regering.

- Den som står utanför växer, det är en utmärkt och gynnsam position, säger partisekreteraren Aron Etzler.

Med fokus på vinster i välfärden och regeringsfrågan hoppas man få över tio procent i valet.

S & MP om regeringsfrågan

"Vi kommer att lämna ett tydligare besked om hur vi ser på regeringsfrågan när vi närmar oss valet. Som det ser ut nu är det väldigt öppet hur det kommer se ut i riksdagen efter valet. Halva regeringen åker ju ur rikdagen enligt många opinionsmätningar."

Magdalena Andersson, S.

"Vi tycker att det är viktigt att väljarna får avgöra vid valurnorna hur en regering ska se ut."

Per Bolund, MP.

Vänsterpartiets strategi för valet

Tydlighet med var partiet står i regeringsfrågan

Väljare som vill ha en helt rödgrön regering bör rösta på V. S och MP är otydliga och utesluter inte ett samarbete med borgerliga partier efter valet 2014. Enligt V måste en rödgrön regering vara större än SD och alliansen ihop för att kunna regera.

Partiledningen skisserar på tre möjliga scenarier:

1 Rödgrön majoritetsregering S, V och MP: "Vi får igenom viktiga delar av vår politik, drar S och MP åt vänster och får bort de privata vinsterna i välfärden. Vi vinner."

2 S och MP och möjligen ett borgerligt parti: "Vi är då ett oppositionsparti som gör upp med regeringen när vi kan få igenom vänsterpolitik, kritiserar när vi inte kan få det". Partiet räknar med kraftig ökning till valet 2018.

3 En alliansregering.

Jobba med svagheter

Visa att man tar ansvar för ekonomin och styr i ett antal kommuner, till exempel Fagersta.

Visa väljarna att de vinner privatekonomiskt på vänsterpolitik. Betona att skattehöjningarna inte drabbar dem som tjänar 30 000 eller mindre.

Göra vinster i välfärden till en huvudfråga

Partiet konstaterar att motståndet mot vinster i välfärden är partiets största tillgång och viktigaste profilfråga. "Väljarna uppfattar med rätta S och MP som otydliga i frågan, därför kan den bli en röstmagnet". Partiet vill inte bara lyfta fram "riskkapitalbolagens rovdrift i välfärden" utan även betona:

Bättre resurser till välfärden.

För valfrihet men mot vinster.

Ett konkret förslag som gör det möjligt att ta bort de privata vinsterna helt inom skola, vård och äldreomsorg.

I morgon inleder Vänsterpartiet sina kommun- och landstingsdagar i Malmö. Över 700 vänsterpartister samlas för att sparka i gång valåret med seminarier och tal.

Expressen har läst det interna dokument som beskriver partiets strategi inför valet. Där framgår att Vänsterpartiet för första gången vill använda regeringsfrågan för att locka väljare. Bara med Vänsterpartiet i en regering garanteras att inga borgerliga partier kommer in, menar man.

- Vi ska peka på att utan oss riskerar rester av regeringen Reinfeldt att sitta kvar. Och det är inte de mest aptitliga resterna utan det är Jan Björklund vi pratar om, säger Aron Etzler.

- I varje debatt ska vi säga: "Vill ni ha skillnad, rösta på Vänsterpartiet." Det är en utmärkt valstrategi, tror jag.

Viljan att ingå i regeringen är utbredd i partiet. Enligt en intern enkätundersökning ville 61 procent av de svarande partiföreningarna se en S, V, MP regering. Trots det kommer Jonas Sjöstedt inte att sätta hårt mot hårt och kräva ministerposter av Stefan Löfven.

I strategidokumentet konstateras att partiet vinner även på att stå utanför, särskilt om S och MP väljer att regera med C eller FP.

"Det skulle ge oss samma position som Enhetslistan i Danmark med betydande inflytande och en unik möjlighet att växa kraftigt inför valet 2018.", skriver partiledningen i dokumentet.

- Den som står utanför växer, det är en utmärkt och gynnsam position. När Mona Sahlin stängde dörren för oss 2008 så växte vi.

Nytt strategival

Strategin skiljer sig rejält från den som Lars Ohly gick till val på. Då var partiet mycket tydligt med att ministerposter var det enda alternativet.

Samtidigt betonar Aron Etzler att en regering med bara S och MP inte ska ta V för givna.

I dagsläget har S och MP stöd av cirka 43 procent.

- Många tror att en sådan regering kan klara sig själv men det kan den inte. De kommer vara tvungna att söka stöd för sin politik varje dag, säger Etzler.

Vill regera

Trots fördelarna med att stå utanför är förstahandsvalet att ingå i en rödgrön regering.

- Sverige är inne i en dramatisk utveckling högerut och det kommer inte att ändras om inte vi sitter i regeringen.

Den andra huvudfrågan är vinster i välfärden. Enligt Aron Etzler har vinstfrågan potential att bli lika stor som utanförskapet blev 2006.

Partiledningen tror också att de kan locka borgerliga väljare på löftet om att helt ta bort de privata vinsterna under nästa mandatperiod.

- Hederliga skattebetalare till höger är inte så förtjusta i att man ger skattepengar till privata företag som gör vinst genom att dra ner personalen och sänka kvalitén, säger Aron Etzler.

Kräver nyordning

Vinstfrågan ska kopplas till regeringsfrågan.

Redan i sitt förstamajtal slog Jonas Sjöstedt fast att han inte sätter sig i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik.

"Vi kopplar regeringsfrågan stenhårt till vinstfrågan som därmed kommer att bli mer central i debatten. Det är viktigt att både väljarna och andra partier inser att vi är helt allvarliga på den punkten", skriver partiledningen i dokumentet.

Strategin har arbetats fram under lång tid. Förhoppningen är att partiet upprepar Gudruns Schymans succéval från 1998 när partiet fick 12 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.