Strategin klar. Med hårt fokus på frågan om vinster i välfärden och öppenhet för att stå utanför en rödgrön regering hoppas Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet ska växa i nästa års val. Foto: Olle Sporrong
Strategin klar. Med hårt fokus på frågan om vinster i välfärden och öppenhet för att stå utanför en rödgrön regering hoppas Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet ska växa i nästa års val.  Foto: Olle Sporrong

Här är Sjöstedts hemliga valplan

Publicerad

Vänsterpartiet hoppas på en rödgrön regering, men kommer inte att kräva ministerposter av Stefan Löfven.

Expressen kan i dag avslöja ett internt dokument där partiet slår fast hur mycket de kan vinna på att stå utanför en rödgrön regering.

- Den som står utanför växer, det är en utmärkt och gynnsam position, säger partisekreteraren Aron Etzler.

Med fokus på vinster i välfärden och regeringsfrågan hoppas man få över tio procent i valet.

I morgon inleder Vänsterpartiet sina kommun- och landstingsdagar i Malmö. Över 700 vänsterpartister samlas för att sparka i gång valåret med seminarier och tal.

Expressen har läst det interna dokument som beskriver partiets strategi inför valet. Där framgår att Vänsterpartiet för första gången vill använda regeringsfrågan för att locka väljare. Bara med Vänsterpartiet i en regering garanteras att inga borgerliga partier kommer in, menar man.

- Vi ska peka på att utan oss riskerar rester av regeringen Reinfeldt att sitta kvar. Och det är inte de mest aptitliga resterna utan det är Jan Björklund vi pratar om, säger Aron Etzler.

- I varje debatt ska vi säga: "Vill ni ha skillnad, rösta på Vänsterpartiet." Det är en utmärkt valstrategi, tror jag.

Viljan att ingå i regeringen är utbredd i partiet. Enligt en intern enkätundersökning ville 61 procent av de svarande partiföreningarna se en S, V, MP regering. Trots det kommer Jonas Sjöstedt inte att sätta hårt mot hårt och kräva ministerposter av Stefan Löfven.

I strategidokumentet konstateras att partiet vinner även på att stå utanför, särskilt om S och MP väljer att regera med C eller FP.

"Det skulle ge oss samma position som Enhetslistan i Danmark med betydande inflytande och en unik möjlighet att växa kraftigt inför valet 2018.", skriver partiledningen i dokumentet.

- Den som står utanför växer, det är en utmärkt och gynnsam position. När Mona Sahlin stängde dörren för oss 2008 så växte vi.

Nytt strategival

Strategin skiljer sig rejält från den som Lars Ohly gick till val på. Då var partiet mycket tydligt med att ministerposter var det enda alternativet.

Samtidigt betonar Aron Etzler att en regering med bara S och MP inte ska ta V för givna.

I dagsläget har S och MP stöd av cirka 43 procent.

- Många tror att en sådan regering kan klara sig själv men det kan den inte. De kommer vara tvungna att söka stöd för sin politik varje dag, säger Etzler.

Vill regera

Trots fördelarna med att stå utanför är förstahandsvalet att ingå i en rödgrön regering.

- Sverige är inne i en dramatisk utveckling högerut och det kommer inte att ändras om inte vi sitter i regeringen.

Den andra huvudfrågan är vinster i välfärden. Enligt Aron Etzler har vinstfrågan potential att bli lika stor som utanförskapet blev 2006.

Partiledningen tror också att de kan locka borgerliga väljare på löftet om att helt ta bort de privata vinsterna under nästa mandatperiod.

- Hederliga skattebetalare till höger är inte så förtjusta i att man ger skattepengar till privata företag som gör vinst genom att dra ner personalen och sänka kvalitén, säger Aron Etzler.

Kräver nyordning

Vinstfrågan ska kopplas till regeringsfrågan.

Redan i sitt förstamajtal slog Jonas Sjöstedt fast att han inte sätter sig i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik.

"Vi kopplar regeringsfrågan stenhårt till vinstfrågan som därmed kommer att bli mer central i debatten. Det är viktigt att både väljarna och andra partier inser att vi är helt allvarliga på den punkten", skriver partiledningen i dokumentet.

Strategin har arbetats fram under lång tid. Förhoppningen är att partiet upprepar Gudruns Schymans succéval från 1998 när partiet fick 12 procent.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag