Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är siffran som kan rädda Kinberg Batra

Anna Kinberg Batra kan glädjas åt en vändning i senaste opinionsundersökningen.
Foto: Adam Ihse/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Resultatet från senaste Demoskopundersökningen.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Foto: Ann Jonasson

Efter katastrofsiffrorna i mars och februari kommer en vändning för Moderaterna i Expressen/Demoskops aprilmätning. Centerpartiet går också framåt och alliansen är återigen större än de rödgröna. Men för Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, nyss tillbaka efter föräldraledighet, handlar det däremot om att snickra på en krisplan. 

– Jag tar det på stort allvar, kommenterar partiledaren Ebba Busch Thor. 

Efter två månader i underläge har alliansen knappat in och är förbi de rödgröna vilket innebär att det i dag är stenhårt mellan blocken 40,1 procent (+3,3) mot 39,3 (-2,1), detta enligt Expressens och Demoskops nya opinionsmätning.

Men då är fortfarande Kristdemokraterna medräknat på allianssidan, trots att partiledaren Ebba Busch Thor om det hade varit val i dag inte hade klarat riksdagsspärren. KD landar i opinionsmätningen för april på 2,8 procent - och innebär att man nu inte har varit över 4 procent sedan juli 2015. 

– Läget börjar se bekymmersamt ut nu. En utdragen svacka under fyraprocentsnivån i mellanvalsperioden är inget konstigt, men nu har den vuxit sig riktigt lång och kurvan ligger stilla på ett sätt som är oroväckande för partiet, säger Demoskops Peter Santesson och menar att det finns två faktorer som kan försvåra för stödröster i kommande val; att Moderaterna har opinionsproblem och att regeringsfrågan är central för en stödröstare. 

– Kan de vara säkra på att en röst på Kristdemokraterna är en röst på en moderat statsministerkandidat? 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Foto: Ann Jonasson

Busch Thor gör comeback

Ebba Busch Thor, som gör comeback på KD:s kommundagar i Karlstad på fredagen, medger att opinionsläget är bekymmersamt. 

– Jag tar det på stort allvar. Men jag är också övertygad om att våra förslag kommer att vinna ett större förtroende hos väljarna ju närmare valdagen vi kommer, säger KD-ledaren. 

– Vi drog en slutsats efter valet 2014 att det inte räckte med bara en liten översyn eller putsande. Vi behövde göra ett större, genomgripande förnyelsearbete och det har vi gjort. Nu måste vi se till att det blir känt.

"Ett stort arbete att göra"

Socialdemokraterna som håller kongress i helgen, kommer till Göteborg inte bara med ett splittrat parti i frågan om vinster i välfärden, men en försvagning i opinionen. Att Socialdemokraterna backar till 26,2 procent (-1,6) tyder på att statsminister Stefan Löfven inte har lyckats dra fördelar av den senaste tidens turbulens i alliansen. 

Anmärkningsvärt med S-noteringen är att den redan skeva åldersprofilen bland väljarna verkar förstärkas ytterligare. Bland väljare över 65 år är S i dag större än hela alliansen sammantaget, under 30 år är regeringspartiet däremot bara tredje största parti, passerade av M och SD. 

– Det här är en påminnelse om att vi har ett stort arbete kvar att göra fram till valet, kommenterar Lena Rådström Baastad, partisekreterare, S. 

Resultatet från senaste Demoskopundersökningen.

Lättnad för Moderaterna

Anna Kinberg Batra kan dra en åtminstone tillfällig pust av lättnad. Raset som varit brutalt sedan Moderaternas utsträckta hand mot Sverigedemokraterna och som skakade partiet i grunden, verkar ha avstannat. M ökar, om än knappt, till 17,8 procent. 

– Stabiliserar vi oss under 17-18 tror jag att yxan kommer fram. Det behöver inte vara partiledaren, det kan vara partisekreteraren som ryker, som en M-källa uttryckte det efter förra katastrofsiffran på 16,6. 

– Moderaterna fick betala ett väldigt högt pris i opinionen efter utspelet i SD-frågan, men nu har fallet bromsat in. En viktig förändring efter utspelet är att även andra partier nu har börjat förhålla sig till den besvärliga regeringsfrågan och budgetfrågan på ett tydligare sätt, säger Demoskops Peter Santesson. 

Annie Lööf fortsatt vinnare

Den stora vinnaren i opinionen fortsätter att heta Annie Lööf. 

Centerpartiet landar på en ny rekordnivå, 13,5 procent är ett uppsving på 1,4 procentenheter, och det är särskilt hos yngre kvinnor som Annie Lööf går hem. 

– Centerpartiet seglar sannerligen i en framgångsvind nu. Det här handlar både om det egna partiets styrkor och andra partiers problem. Annie Lööf har vuxit starkt som partiledare och är nu den starka förtroendestjärnan bland partiledarna, säger Peter Santesson. 

Michael Arthursson, partisekreterare för C: 

– Annie Lööf är en ledare som tar upp frågor för hela Sverige och för alla, men inte minst för kvinnor. Vi har som mål både att Centerpartiet ska göra ett bara val 2018 och att alliansen ska få mandat att regera Sverige.

– Det är glädjande att alliansen samlat går framåt ganska kraftigt, säger Michael Arthursson. 

Inte heller i DN/Ipsos nya förtroendemätning imponerar den politik som Socialdemokraterna för i regeringsställning. Nästan fyra av tio anser att regeringen gör ett dåligt jobb, bara drygt var fjärde ser positivt på det rödgröna styrets insats.

Viss tröst kan statsminister Stefan Löfven möjligen finna i att tilltron till alliansen är svag. 31 procent tror på en S-ledd regering efter nästa val jämfört med 27 procent som tror på en M-ledd regering, enligt DN/Ipsos. 


K-G BERGSTRÖM: Lööf är ett större hot mot Löfven än Kinberg Batra

Partiernas kommentarer

Maria Arnholm, L, partisekreterare

Det är alltid roligt att gå upp i mätningar men det är valdagens resultat som räknas. Vi märker nu ett ökat intresse för liberala idéer. Vi fortsätter att välkomna många nya medlemmar till partiet vilket såklart är väldigt roligt.

Aron Etzler, V, partisekreterare

– Det är inga stora förändringar för oss, men jag tror att veligheten kring vinsterna i välfärden skadar S. Det behövs en tydlig linje om vi ska vinna valet 2018, inte detta.

Lena Rådström Baastad, S, partisekreterare

– Det här är en påminnelse om att vi har ett stort arbete kvar att göra fram till valet. Sedan vi tillträdde i regeringen går 150 000 fler till ett jobb, vi har investerat i skolan för förbättrade studieresultat och mer studiero, och vi har ställt om till en ansvarfull migrationspolitik. Nu samlas vi till kongress och tar nästa steg i arbetet för att utveckla den svenska modellen.

Michael Arthursson, C, partisekreterare

– Positivt att vår trend fortsätter. Vi har under en lång tid tagit upp frågor som är angelägna i människors vardag. Sedan har Annie Lööf ett väldigt tryggt och stabilt ledarskap som människor känner förtroende för. Hon är en ledare som tar upp frågor för hela Sverige och för alla, men inte minst för kvinnor.

Tomas Tobé, M, partisekreterare

– Positivt att Moderaterna och alliansen går framåt men vi kommer att jobba hårt fram till valdagen för att förtjäna högre förtroende. Sverige är på väg åt fel håll och Moderaterna är den bästa garanten för förändring. Sverige behöver halvera jobbklyftan mellan utrikes och inrikes födda och skapa 500 000 nya jobb. Vi behöver stoppa regeringens skadliga skattehöjningar och istället få en alliansbudget som gör det mer lönsamt att jobba. Sverige behöver också fler poliser och skärpta straff för att stoppa kriminella gäng.

Acko Ankarberg Johansson, KD, partisekreterare

– Vi får avstå denna gång eller komplettera senare.

Amanda Lind, MP, partisekreterare

– Vi jobbar offensivt med klimatfrågan och levererar. Nu senast gäller det grön skatteväxling, laddpunkter för elbilar och räddade nattåg, Vårt ledarskap i klimat- och miljöarbetet börjar nu märkas i opinionssiffrorna och kommer ge fortsatt resultat.

Henrik Vinge, SD, presschef

– Väljarna har stort förtroende för Sverigedemokraterna bland annat i frågor som rör invandring, trygghet och sjukvård. Dessa har blivit allt viktigare. Därför har vi ökat kraftigt sedan valet. Mycket tyder på att vi är rejält underskattade i den här mätningen. Sverigedemokraterna utmanar Socialdemokraterna om förstaplatsen i svensk politik.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.