Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är SD:s rötter som Åkesson distanserat sig ifrån

S-ledaren kritisk i första tv-debatten någonsin mellan Åkesson och Andersson i SVT:s Aktuellt.
Sverigedemokraternas partiprogram från 1996 där de beskriver att de har en ”ekologisk grundsyn”.
Jimmie Åkesson.
Foto: Tim Aro/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD såg sig själv tidigare som ett radikalt miljöparti.
Foto: ERIK MCGREGOR / SIPA USA/IBL

Det finns en okänd del av Sverigedemokraternas rötter som partiledningen nu jobbar stenhårt för att distansera sig från.

Och nej, det handlar här inte om kopplingarna till den nazistiska och fascistiska rörelsen.

Det var svårt att missa hånet i rösten på Jimmie Åkesson när han i riksdagens talarstol förra månaden avfärdade motståndarna i klimatdebatten: 

– Det handlar alltid om baaarnen och vad baaarnen tycker, sade han och menade att motståndarna kommer med känsloargument i stället för fakta.

Klimatpolitiken är numera en av de viktigaste konfliktlinjerna för Sverigedemokraterna och partiets företrädare har under hösten inte legat på latsidan i frågan. 

Förra veckan avfärdade SD-toppen Mattias Karlsson FN:s kraftfulla varning för ett stundande ”klimathelvete” genom att, i en intervju i Expressen, beskriva det som ”väldigt överdrivet”. Han gick också till storms mot Sveriges gå före-politik på klimatområdet som han menade skadar både människor och företag här. 

En enkät som SVT gjorde tidigare under november visade att Karlsson inte var ensam i partiet om sin skepsis mot larmen om en klimatkris. Allt det går också i linje med att partiet under valrörelsen gärna profilerade sig som de bilburna väljarnas främsta välgörare.

Partiets positionering är inte helt ny. 

Profilerade sig som radikalt miljöparti

Redan 2016 kunde Expressen avslöja hur partiet i skymundan lierat sig med ett antal kontroversiella klimatskeptiker. Då ville man – med bland annat den uttryckliga ambitionen att inte stöta bort kvinnliga väljare – ändå ta det något försiktigt i frågan, men nu är taktiken alltså en helt annan. 

Sverigedemokraterna följer här en internationell trend bland högerradikala politiker. Det gäller allt från den tidigare amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att hoppa av Parisavtalet till den avgående brasilianske presidenten Jair Bolsonaros framfart i Amazonas. Gemensamt för alla är att hån mot klimataktivister som Greta Thunberg ingår i arsenalen.

Men det torde vara få som i dag vet eller minns att Sverigedemokraterna i sin barndom profilerade sig som ett närmast radikalt miljöparti. 

Den som letar fram det första partiprogrammet från 1989 kan läsa att vid sidan av den ”nationella samhörigheten” så fanns ”ekologiskt medvetande” bland partiets främsta byggstenar.

Vidare fastslog Sverigedemokraterna att frågan om miljön och skadliga utsläpp tillhör de ”mest betydelsefulla”, och att Sverige borde gå fram med kraftfulla åtgärder.

Partiet krävde att ”all miljöskadlig verksamhet” skulle ”beläggas med särskilda avgifter”, att gränsvärdena för miljöfarliga utsläpp ”måste sättas mycket lågt och varje överträdelse måste beivras”.

Ingen bensinpopulism så långt ögat kunde nå alltså. Snarare tvärtom.

Del av miljöavsnittet i Sverigedemokraternas första partiprogram från 1989.

Krävde ”politiskt mod”

Ömmandet för människors och företags plånböcker fick inte hindra partiets radikala förslag. I stället skulle det krävas ”politiskt mod” eftersom det fanns ekonomiska och politiska intressen som ville motverka viktiga åtgärder.

Partiet såg också ”baaarnen” som några av de viktigaste aktörerna i arbetet. I partiprogrammet stod det uttryckligen att skolan skulle användas för att grundlägga ett ”miljömedvetande”.

Någon bortre gräns för ambitionerna verkade inte finnas. Partiet hade som mål att ”all verksamhet som skadar vår miljö” ska upphöra.

Sverigedemokraternas radikalitet på området var ingen snabbt övergående fluga utan den levde kvar år efter år. 

När partiprogrammet uppdaterades i mitten på 90-talet så hade engagemanget lett till att partiet, som en av sina främsta ideologiska etiketter, sade sig ha en ”ekologisk grundsyn”. Det stod till och med på omslaget så att ingen skulle missa det.

Sett utifrån dagens debatt framstår det tidiga Sverigedemokraternas kraftfulla ställningstaganden som exakt det som partiet i dag med eftertryck riktar mycket av sin ilska mot. 

Men den tidiga vurmen för miljön och klimatet blir högst begriplig om man ser den som en central del av partiets nationalistiska ideologi. 

För en viktig nationalistisk idé är att det finns ett band mellan folket och den landmassa som folket lever på. I mer extrema nationalistiska kretsar kan sådant beskrivas som kopplingen mellan ”blod och jord”.

En återkommande tanke är att det svenska folket i generation efter generation har präglats av de levnadsbetingelser som naturen har dikterat. Svenskarna har blivit som vi blivit mycket på grund av att vi levt och anpassat oss till den miljö som finns just här.

En inte oviktig del i att bevara den här djupt rotade svenskheten handlar då om att värna naturen. En kraftigt förändrad livsmiljö innebär ett hot mot svenskheten i sig.

En sann nationalist ska då värna både den svenska folkstammen – genom att stoppa invandringen – och den svenska levnadsmiljö – genom att ”all verksamhet som skadar vår miljö” ska upphöra.

Sverigedemokraternas ideologiskt pålästa partiledning – inte minst Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson – har i flera sammanhang lyft fram partiets ideologiska kontinuitet och att den nationalistiska kärna som slogs fast i partiets barndom fortfarande är den som är vägledande. 

Det är en iakttagelse som till allra största delen är korrekt. Partiet har varit imponerande konsekventa och trogna sina ideologiska värderingar - förutom när det gäller synen på miljön och klimatet.

Riksdagsledamoten om klimatet, regeringssamarbetet och budgeten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.