Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är SD:s nya ungdomsförbund

Tobias Andersson blir ordförande i nya SDU Ungsvenskarna.Foto: Pressbild
"Det är lite konstigt att återanvända både ett namn och en symbol som funnits tidigare", säger SDU:s ordförande Jessica Ohlson om Ungsvenskarnas val av symbol och namn.

SD:s nya ungdomsförbund kommer heta Ungsvenskarna SDU.

Därmed tar ungdomsförbundet samma namn som det Moderata ungdomsförbundet (Muf) hade tidigare.

– Vi tycker att den historiska anekdoten är väldigt lämplig, säger Tobias Andersson, ordförande.

Efter en lång tids strider bröt Sverigedemokraterna med sitt ungdomsförbund SDU den 12 september i år.

Beslutet har fått kraftig kritik från SDU:s företrädare, som också anser sig ha rätt till namnet SDU.

Sverigedemokraterna har sedan dess gjort klart att partiet tänker starta ett nytt ungdomsförbund. Nu har det presenterats, under namnet Ungsvenskarna SDU.

Muf:s tidigare namn

Namnet har tidigare förekommit inom svensk politik. Högerns ungdomsförbund, som bildades 1934 och senare blev dagens Muf, tog namnet Ungsvenskarna efter brytningen mellan högern och Sveriges nationella ungdomsförbund (SNU).

SNU var, och utvecklades till, en högerextrem organisation med nazistiska inslag.

SDU bekräftar att de har valt namnet av den historiska anledningen.

– SNU blev ett mer fascistiskt och nazistiskt ungdomsförbund medan Ungsvenskarna blev Muf. Vi tycker att den historiska anekdoten är väldigt lämplig, säger Tobias Andersson, som blir ny ordförande för Ungsvenskarna SDU.

Tobias Andersson är 19 år, bor i Göteborg där han läser ekonomi med analytisk inriktning på Handelshögskolan. Han har som mål att Ungsvenskarna ska vända det minskade stödet hos ungdomar för Sverigedemokraterna.

Tagit gammal symbol

Tobias Andersson utmanade, den nu uteslutna, Jessica Ohlson till ordförandeposten på förbundets stämma i september. Ett val som föranledde brytningen mellan moderpartiet och ungdomsförbundet.

Ungsvenskarnas symbol består av ett armborst (den så kallade Engelbrektsbågen) och två kronor, mycket snarlikt Muf:s tidigare symbol.

Jessica Ohlson, ordförande för (tidigare) SDU, ifrågasätter valet av namn och symbol.

– Det är lite konstigt att återanvända både ett namn och en symbol som funnits tidigare, säger hon.

Ser du det som en passning till er med tanke på namnets och symbolens historia, då det uppkom efter brytningen med ett nazistiskt ungdomsförbund?

– Det vet jag inte om det finns någon koppling där. Jag tycker mest att det är märkligt att man använder ett namn som varit etablerat en gång.

"Vill inte ha någon opposition"

Jessica Ohlson ser en tydlig skillnad på hennes förbund och Ungsvenskarna.

– Partiledningen vill inte ha någon opposition, man vill inte ha ett ungdomsförbund som skriver egna debattartiklar och som tycker saker. Man vill ha ett förbund som gör som partiledningen säger Jessica Ohlson, som fortsatt ser "sitt" SDU som ett ungdomsförbund till SD, men fristående.

Namnstriden pågår

Än pågår striderna med det gamla ungdomsförbundet, en strid som bland annat handlar om rättigheterna till namnet.

– Det är annars inte svårare än så att man kan registrera samma namn i ett annat land. Då följer vi fortfarande stadgarna, säger Tobias Andersson.

Trots att ett nytt ungdomsförbund lanserats blev det ingen presskonferens för att presentera det. Orsaken är de många skriverier som varit om partiet de senaste dagarna, då riksdagsledamoten Martin Kinnunen åtalats för grovt skattebrott och Jimmie Åkessons svärmor lämnat partiet i protest mot maktmetoder i ledningen.

– Vi hade planer på att ha en presskonferens först men i och med skriverierna om Martin Kinnunen, med mejlen och allting, så kände vi att vi inte skulle ha nått ut med vårt budskap, säger Tobias Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.