Här är SD inte välkomna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
INTE MED. Jimmie Åkesson säger att han inte vet varför SD inte är med i gruppen. FÖRINTELSENS OFFER. Sex miljoner judar dödades av Nazi-Tysland, som här i Auschwitz.

I dag högtidlighålls minnet av förintelsens offer i riksdagen. 

Men Sverigedemokraterna är inte med i gruppen bakom minnesdagen. 

Gång på gång skakas partiet av naziavslöjanden och partiet har ett minst sagt komplicerat förhållande till sina vit makt-rötter. 

- De har sina rötter i den nazistiska rörelsen som genomförde förintelsen. De bör inte vara med och organisera minnesdagen för förintelsen, säger FP-ledamoten Fredrik Malm.

I nästan samtliga parlament i EU hålls i dag ceremonier för att minnas förintelsens offer. I riksdagen ligger en parlamentarisk grupp bakom arrangemanget och där finns alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna representerade.

 - Hela riksdagen är välkommen och är det så att Sverige- demokraterna vill vara med så är de välkomna, säger KD-ledamoten Mikael Oscarsson som är sammankallande i gruppen.

 Men Sverigedemokraternas förhållande till nazismen, och då också förintelsen, är komplicerat. I riksdagen sitter flera proisraeliska SD-politiker, bland andra Kent Ekeroth.

Uttryckt sig antisemitiskt

 Men samtidigt har partiet sin bakgrund inom vit makt-rörelsen och genom åren har flera SD-politiker avslöjats med att uttrycka sig antisemitiskt eller på andra sätt stöttat nazistiska organisationer.

 Expressen avslöjade till exempel den 7 december förra året att SD:s gruppledare i Göteborg Patrik Ehn haft regelbundna kontakter med det tyska höger-extremistiska partiet NPD från 2003 fram till i dag.

 Ehns kontaktperson inom partiet var svensktysken Per Lennart Aae -  som 2005 dömdes för att i mejl till flera tidningar, utrikesdepartementet och då-varande förbundskansler  Gerhard Schröder skrivit om förintelsen i termer av "gaskammardogmer" och att den som "helhetsscenario inte var trovärdig".

 Men det finns också andra färska exempel. Förra veckan sparkades SD-nämndemannen Erik T Johansson ut från Värmlands tingsrätt. Han fick gå efter att tidningen Expo avslöjat att han inför kyrkovalet 2009 skickat mejl med antisemitiskt innehåll till en partikollega.

 I mejl länkade Johansson till grovt antisemitiska sajter där det bland annat står "Tyskarna vidtog tillbörliga åtgärder mot judarna". I anslutning till länkarna skrev Johansson "Ingen rök utan eld" och "vi vet också att det är segrarna som skriver historien därför måste också den officiella sanningen och påståenden tas med en stor nypa salt".

 Trots detta har Johansson fått stanna kvar i partiet.

 - Jag utgår ifrån att jag är kvar i partiet, säger han till Expressen.

 Johansson förnekar att han skulle förringat förintelsen.

 - Det tolkas så men så är det absolut inte. Jag har klart och tydligt deklarerat att jag inte är nån förintelseförnekare.

 Partiets bakgrund gör att FP-ledamoten Fredrik Malm, som sitter i gruppen bakom minnesdagen, anser att SD inte kan vara medarrangör till minnes-stunden i riksdagen.

 - Min uppfattning är att de inte bör vara med som organisatör av förintelsens minnesdag. Jag anser att det är olämpligt, säger han och fortsätter:

 - De har sina rötter i den nazistiska rörelsen som genomförde förintelsen. De bör inte vara med och organisera minnes-dagen för förintelsen -  det är av respekt för överlevarna och de som är anhöriga till människor som dödades.

"Vi har ambiton att delta"

 SD-ledaren Jimmie Åkesson:

 - Det är min ambition att delta där, säger Åkesson om dagens minnesstund.

 Varför är inte Sverigedemokraterna med i den parlamentarisk gruppen bakom minnesdagen?

 - Det vet jag inte. Vi har naturligtvis en ambition att delta i den typen av arbeten.

 - Det är väl så att vi inte fått frågan helt  enkelt, säger Åkesson.

FAKTA

SD och högerextremismen
Expressen avslöjade i december att Patrik Ehn, SD:s gruppledare i Göteborg, haft regelbunden kontakt med tyska högerextremistiska partiet NDP.

SD-nämndemannen Erik T Johansson fick sparken från Värmlands tingsrätt efter att han skickat brev med antisemitiskt innehåll.

Förintelsens minnesdag
Minnesdagen hålls den 27 januari varje år - det är samma dag som koncentrationslägret Auschwitz be-friades för 66 år sedan, 1945.  Minnesdagen är fastställd av FN och EU. I varje parlament i EU hålls minnesceremonier och i riksdagen deltar bland annat Forum för levande historia och förintelse-överlevaren Hédi Fried. Talmannen Per Westerberg inleder minnesstunden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.