Här är SD-dokumentet - så vill de få bort Löfven

Foto: Sven Lindwall

Här är Sverigedemokraternas misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S).

Men Löfven behöver inte vara nervös att bli bortröstad - alliansen kommer att lägga ner sina röster.

– Vi är överens om att inte stödja, det innebär att vi kommer att lägga ner våra röster, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson begärde i partiledardebatten att riksdagen ska uttala att den inte har förtroende för statsminister Stefan Löfven.

– Det ledarskap vi har sett de senaste månaderna är inte det som Sverige behöver för att klara av de utmaningar som ligger framför oss, säger Karlsson.

Begäran lämnades även in skriftligt vid 12.30-tiden på onsdagen med 40 namnunderskrifter.

Men utsikterna att misstroendeförklaringen ska gå igenom är i princip noll, för att riksdagen ska förklara sitt misstroende för regeringen krävs att minst 175 ledamöter röstar ja till förslaget.

Lägger fram förslag

FP-ledaren Jan Björklund svarade i riksdagen på en fråga från Mattias Karlsson att han tänker lägga ned sin röst i misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven.

Inför partiledardebatten sa även Anna Kinberg Batra att alliasen är överens om att lägga ner sina röster.

– Vi måste släppa igenom Stefan Löfven om han har det större alternativet. Det är vi överens om, säger Kinberg Batra.

Även KD-ledaren Göran Hägglund sa inför partiledardebatten att man kommer att lägga ner rösterna.

Mattias Karlsson står fast vid sin begäran, även om det inte blir mer än en missnöjesmarkering och ännu ett tillfälle i strålkastarljuset.

– Vi lägger fram de förslag som vi tror är bra för Sverige. Vad andra partier gör för sina väljare får de ta ansvar för, säger han.

Här är dokumentet

Misstroendeförklaring

• Minst 35 ledamöter måste gå ihop och föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att en sådan omröstning ska bli av.

• Minst 175 ledamöter måste rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende för regeringen eller ministern. Det är en majoritet av riksdagens 349 ledamöter.

• Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa ett extra val.

• Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.

Källa: riksdagen.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.