Här är SD-dokumentet - så vill de få bort Löfven

Publicerad

Här är Sverigedemokraternas misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S).

Men Löfven behöver inte vara nervös att bli bortröstad - alliansen kommer att lägga ner sina röster.

– Vi är överens om att inte stödja, det innebär att vi kommer att lägga ner våra röster, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson begärde i partiledardebatten att riksdagen ska uttala att den inte har förtroende för statsminister Stefan Löfven.

– Det ledarskap vi har sett de senaste månaderna är inte det som Sverige behöver för att klara av de utmaningar som ligger framför oss, säger Karlsson.

Begäran lämnades även in skriftligt vid 12.30-tiden på onsdagen med 40 namnunderskrifter.

Men utsikterna att misstroendeförklaringen ska gå igenom är i princip noll, för att riksdagen ska förklara sitt misstroende för regeringen krävs att minst 175 ledamöter röstar ja till förslaget.

Lägger fram förslag

FP-ledaren Jan Björklund svarade i riksdagen på en fråga från Mattias Karlsson att han tänker lägga ned sin röst i misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven.

Inför partiledardebatten sa även Anna Kinberg Batra att alliasen är överens om att lägga ner sina röster.

– Vi måste släppa igenom Stefan Löfven om han har det större alternativet. Det är vi överens om, säger Kinberg Batra.

Även KD-ledaren Göran Hägglund sa inför partiledardebatten att man kommer att lägga ner rösterna.

Mattias Karlsson står fast vid sin begäran, även om det inte blir mer än en missnöjesmarkering och ännu ett tillfälle i strålkastarljuset.

– Vi lägger fram de förslag som vi tror är bra för Sverige. Vad andra partier gör för sina väljare får de ta ansvar för, säger han.

Här är dokumentet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag