Ska stoppa terrorn. Två poliser skottskadades och en 55-årig man dog när en terrorist attackerade en debatt med Lars Vilks i Köpenhamn i februari förra året. Bilden är från terroristjakten vid det tillfället. Nu berättar säpochefen Anders Thornberg att Säkerhetspolisen i de nordiska länderna aldrig tidigare bytt så mycket känslig operativ information som just nu. Foto: SVEN LINDWALLSka stoppa terrorn. Två poliser skottskadades och en 55-årig man dog när en terrorist attackerade en debatt med Lars Vilks i Köpenhamn i februari förra året. Bilden är från terroristjakten vid det tillfället. Nu berättar säpochefen Anders Thornberg att Säkerhetspolisen i de nordiska länderna aldrig tidigare bytt så mycket känslig operativ information som just nu. Foto: SVEN LINDWALL

Ska stoppa terrorn. Två poliser skottskadades och en 55-årig man dog när en terrorist attackerade en debatt med Lars Vilks i Köpenhamn i februari förra året. Bilden är från terroristjakten vid det tillfället. Nu berättar säpochefen Anders Thornberg att Säkerhetspolisen i de nordiska länderna aldrig tidigare bytt så mycket känslig operativ information som just nu.

 Foto: SVEN LINDWALL
Anders Thronberg Säpochef. Foto: Axel ÖbergAnders Thronberg Säpochef. Foto: Axel Öberg
Anders Thronberg Säpochef.  Foto: Axel Öberg

Här är Säpos nya jakt på terroristerna

Publicerad

Säpochefens nya budskap till brottsaktiva IS-anhängare och andra terrorister som gömmer sig i Norden:

Ni kan inte gömma er någonstans.

Inför Folk och Försvars rikskonferens, som inleds i Sälen i dag, avslöjar nu Anders Thornberg att misstänkta terrorister som rör sig mellan de nordiska länderna kartläggs dygnet runt.

Aldrig tidigare har Säkerhetspolisen i de nordiska länderna bytt så mycket känslig operativ information som just nu.

Det säger Säpochefen Anders Thornberg som deltar på Folk och Försvars rikskonferens som inleds i Sälen i dag.

– Framgångsfaktorer för att lyckas är internationell och nationell samverkan. Vi har i dag ett omfattande operativt samarbete och vi byter mer information än någon gång tidigare.

Enligt Anders Thornberg sker det vid varje tillfälle en noggrann bedömning om vilka länder som får tillgång till mest information.

– Men det finns inga som vi jobbar så tätt med som våra nordiska grannar. Vi har liknande rättssystem och gemensamma utmaningar.

Under rikskonferensen sker därför ett unikt framträdande. För första gången står då en svensk Säpochef sida vid sida med chefen för Politiets sikkerhetstjeneste i Norge, Marie Benedicte Björnland – inför publik.

Kan följar upp och kartläggas

Budskapet till brottsaktiva IS-anhängare och andra terrorister som just nu befinner sig i Norden är att de noga följs upp och kartläggs, oavsett nationsgränser.

Anders Thornberg vill inte berätta om lyckade operationer som genomförts med kollegor från andra länder, men konstaterar:

– Självklart har vi vid många tillfällen hjälpt varandra. Det kan handla om ett möte som genomförs i ett land, där man planerar för något i ett annat land. Då ber man det landet om hjälp med övervakning.

Träffar regelbundet

Säpocheferna i Norden träffas regelbundet och delar information.

– Dessutom kan vi förstås ringa varandra, när som helst.

Sedan den 18 november förra året råder en förhöjd terrorhotsnivå i Sverige.

Chefen på Nationellt centrum för terrorhotbedömning, Mats Sandberg, sa nyligen:

– Sverige bedöms vara ett av de länder som uppfattas som en legitim måltavla, men inget tyder på att Sverige utpekats specifikt eller att attentat i Sverige skulle vara prioriterat av våldsbejakande islamistiska grupper.

Så sent som för en månad sedan presenterade regeringen och allianspartierna en uppgörelse som omfattar 13 nya åtgärder mot terrorism.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag