Fotografiskt minne? Håkan Juholt berättade i radion om insatserna i Polen, när han smugglade tryckpressdelar. Det är dock ingen annan som minns. Foto: Patrik Lundqvist/Östran
Fotografiskt minne? Håkan Juholt berättade i radion om insatserna i Polen, när han smugglade tryckpressdelar. Det är dock ingen annan som minns. Foto: Patrik Lundqvist/Östran

Här är sanningen om Juholts Polenhistoria

Publicerad
Uppdaterad
Här är Håkan Juholts polska rövarhistoria.
Nu kan Expressen avslöja sanningen bakom S-ledarens uppgift att han smugglat in en tryckpress till fackförbundet Solidaritet.
- Det stämmer inte. Det är helt taget ur det blå, säger Arne Andersson, dåvarande vd för tidningen Östra Småland.
När Håkan Juholt var i 20-årsåldern under tidigt 1980-tal engagerade han sig i det politiska läget i Polen, där den förbjudna fackföreningsrörelsen Solidaritet kämpade mot kommunistregimen.
I samband med arbetet som fotograf på Oskarshamns-Nyheterna fick han möjlighet att följa med på en reportageresa till Polen.
Besöket etsade sig fast i minnet - han blev gripen av polisen under resan och tvingades att tillbringa en natt i polskt fängelse.
Enligt Håkan Juholt för att han deltagit i Solidaritets befrielsekamp genom att smuggla in en tryckpress till rörelsen.

"Jag satt arresterad"

S-ledaren berättade senast i maj i år livfullt om händelsen under en intervju i radiokanalen Mix Megapol:
- Jag satt arresterad i Polen en gång och satt i fängelse. Jag höll på att smuggla ner lite grejer till en fackföreningsrörelse som hette Solidaritet och jag blev arresterad då på krigslagarna, säger Håkan Juholt i Mix Megapol.
Han fortsätter:
- Det var tidningen Östra Smålands gamla tryckpress som vi smugglade ner i omgångar till fackföreningsrörelsen i Polen.
Men det är få andra personer som känner igen den här hedervärda insatsen för Polens frihet.
I stället minns de en helt vanlig reportageresa.
- Håkan var vid ett kloster där de delade ut mat och kläder till lokalbefolkningen. När han fotograferade en liten flicka trodde de ryska soldaterna som bevakade händelsen att Håkan fotograferade dem, så de grep honom och körde honom till polisen, säger mamma Susanne Juholt.
- Håkan smugglade ut filmrullarna i sina stövlar efter att han blivit gripen av polisen. Det är en sorts skröna som vi fortfarande berättar här på tidningen. Men jag har aldrig hört talas om någon annan smuggling, säger kollegan Ulf Carlsson på Östra Småland.

Vd förnekar smugglingen

Arne Andersson var vd för Östra Småland och Oskarshamns-Nyheterna under 1980-talet.
Han förnekar bestämt att någon av tidningens tryckpressar skickats till Polen.
- Det stämmer inte alls. Absolut inte. Vi hade en väldigt bra kontroll över tidningen eftersom vi inte var rika och man lyfter inte ut en tryckpress utan att vd vet om det, säger han.
- Att en sådan skulle ha smugglats till Polen är något som är taget fritt ur det blå.

Inga spår på ambassaden

Det finns inte heller några spår av att Håkan Juholt gripits enligt krigslagar i Polen i den svenska ambassadens arkiv - trots att praxis är att ambassaden kontaktas när en utlänning grips.
Ambassaden har gått igenom alla sina ärenden från 1979 och framåt utan att hitta något ärende som rör S-ledaren.
Expressen har försökt nå Håkan Juholt för en kommentar.

Expressen rättar: I en tidigare version skrev vi att Håkan Juholt arbetade på Oskarshamns-tidningen. Juholt arbetade för Oskarshamns-Nyheterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag