Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är sanningen om gåtfulla trädfällningen

Ett videoklipp på en misslyckad trädfällning i Burträsk har delats över 19 000 gånger och spridit sig till Spanien, Frankrike, Ryssland, USA och Kanada.

Men vem filmade egentligen händelsen och när inträffade den?

Här är berättelsen om den numera världsberömda trädfällningen i en liten by i Burträsk.

– Man såg att det inte skulle sluta bra, säger Filiph Larsson, som tillsammans med en kompis filmade händelsen, till Expressen.

"Pojkarna i Burträsk, dom kan dom!"

Ett videoklipp på en trädfällning i Burträsk har varit ett av de hetaste samtalsämnena på Facebook den senaste veckan. I klippet, som lades ut av Anders Lindroth, försöker flera personer fälla en stor gran som står placerad mellan två hus.

Men trots att arbetarna har tagit hjälp av en traktor för att säkra fällningen så går allt snett. Efter drygt två minuters kamp faller trädet bara några meter från huset och välter samtidigt traktorn.


Sekunderna senare tippar traktorn över.
Foto: Foto: Facebook

En viral sensation världen över

Misslyckandet har roat hundratusentals människor på Facebook. Sedan den 11 april har Lindroths inlägg fått över 19 000 delningar och filmen har spridit sig till Kanada, USA, Spanien, Ryssland, Norge, Finland, Danmark och Frankrike.

Bakgrunden till klippet har dock varit något av ett mysterium. När Expressen ringer upp Anders Lindroths fru Cathrine förklarar hon att de inte har något med klippet att göra.

– Vi har fått det där i ett mejl från Arne Wamming, säger Cathrine.

Skickades runt i mejl

Det visar sig att klippet inte bara har spridit sig i hög hastighet på Facebook. Allt inleddes med att det började skickas runt i Västerbotten i hundratals mejl.

– Jag vet inte vem som har filmat. Jag fick det i ett mejl från Åke Hallberg på Snickericentralen. Det är det jag har, säger Arne Wamming när Expressen ringer upp.

Åke Hallberg:

– Jag fick det av Roger Öhlund.

Roger Öhlund:

– Jag vet inte var det kommer ifrån. Jag tror att det var några killar på Naturbruksgymnasiet i Burträsk.

Rektorn dementerar inblandning

De få ledtrådar som finns pekar mot Naturbruksgymnasiet, en skola som utbildar ungdomar från hela Sverige till yrken som skogsvårdare och skogsmaskinförare. Men rektorn Dan Forsberg nekar bestämt till att hans elever skulle ha något med trädfällningen att göra.

– Jag kan med glädje dementera att vi inte är inblandade på något sätt. Hade vi gjort det hade det varit en lyckad fällning, säger Forsberg till Expressen.

Klippet är två år gammalt

En Facebooksökning på manliga elever vid Naturbruksgymnasiet som bor i Burträsk leder dock fram till Johan Norqvist. Han förklarar att klippet är mer än ett år gammalt.

– Jasså, det där gamla klippet. Jag tror att det är filmat av en elev på gymnasiet som heter Larsson.

När Expressen får tag i Filiph Larsson berättar han att klippet är från 2012. Den 17 april det året publicerade han själv filmen på sin Facebooksida. Men den senaste månaden har det fått liv igen och skickats runt i mejl tills det till slut hamnade hos Anders Lindroth som lade upp det på Facebook igen.

Filmen som har delats över 19 000 gånger är alltså nästan exakt två år gammal.


Klippet lades först upp den 17 april 2012.
Foto: Foto: Facebook

Filiph Larsson och hans kompis blev ögonvittnen till den misslyckade trädfällningen.

– Ja, vi var där då det hände. Alla har fått för sig att det var vi på skolan som gjorde det, men vi har ingenting med det där att göra, säger han.

Besvärlig vind bidrog

De båda kompisarna förstod snabbt att fällningen kunde gå snett och tog därför upp mobilkameran.

– Vi stod där och blev lite fundersamma över vad de gjorde för vi tyckte att det inte blev riktigt bra. Killen med sågen hade dessutom filttofflor och shorts, ingen skyddsutrustning att tala om. Så vi började filma eftersom det såg roligt ut. Så kom det en vind och traktorn tippade omkull. Det var rätt klockrent att vi fick det på film.

Blev någon skadad? 

– Vi blev rädda när han tippade över och sprang fram för att hjälpa till. Men varken han eller traktorn skadade sig. Det enda som gick sönder var en verktygslåda inne i traktorn.

Expressen har varit i kontakt med personerna som var inblandade i trädfällningen. De förklarar att ingen skadade sig i fallet, men vill i övrigt inte kommentera händelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.