Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är sanningen om Facebook-illusionen

Titta på näsan i 15 sekunder, sen tittar du på det vita fältet till höger. Där ska du se en kvinna.

Titta på den ljusa pricken på kvinnans näsa i 15 sekunder.

Vänd sedan blicken mot det ljusa fältet bredvid.

Vad ser du?

– Det är en efterbildsillusion, säger psykologen Lennart Högman.

Bilden på kvinnan cirkulerar på Facebook. Många ser en mörkhårig variant av henne när de flyttar ögat till det vita fältet.

– Jag har sett liknande bilder. De är rätt kända och har funnits i kanske 30 år. Det finns en variant där man ser Jesus, säger Lennart Högman, universitetslektor på psykologiska institutionen på Stockholms universitet.

En efterkonstruktion

Enligt Lennart Högman beror den optiska illusionen på att hjärnan gör en efterkonstruktion av informationen från den första bilden.

– De bygger på den egna fantasin, där man fyller på med det som saknas från en minnesbild.

Att det ljusa håret tvärtom blir mörkt i det vita fältet beror på att hjärnan blir överbelastad.

– Det tydligaste exemplet är med färgerna rött och grönt, som delar på samma kanaler in till hjärnan. Om man signalerar starkt rött ett tag tröttar man ut det här systemet så att balansvågorna kommer att slå över till det gröna hållet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.