Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är samtliga #metoo-upprop

Här är en sammanställning av höstens alla #metoo-upprop.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Tusentals personer samlades på Sergels torg den 22 oktober för att protestera mot sexuella trakasserier, övergrepp och kränkningar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
#TystnadTagning på Södra Teatern, Stockholm.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
#TystnadTagning på Södra Teatern, Stockholm.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Först pekades Harvey Weinstein ut som sexförbrytare – sedan följde en flodvåg av vittnesmål.

Kvinnor i bransch efter bransch har gått samman i tusental och rutit ifrån mot sexuella övergrepp.

Här är en sammanställning av höstens alla #metoo-upprop.

8 nov. Skådespelare: #tystnadtagning

456 skådespelare berättade om sexuella trakasserier. 

Marie Göranzon, Lena Endre, Moa Gammel och Sofia Helin är några av stjärnorna som undertecknat uppropet.

Ytterligare namn har lagts till i listan sedan dess.

– Det är vidrigt. Det är oacceptabelt. Samtidigt känner jag en enorm tacksamhet över att dessa skådespelare och aktiva inom kulturvärlden inte låter debatten stanna vid en hashtag och att de organiserat sig och kräver en förändring, sa Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister (MP). 

Den 19 november lästes vittnesmålen upp på scener över hela landet av hundratals kvinnor inom film och teater. 

Operasångerskan Maja Frydén.

13 nov. Sångare: #visjungerut

653 kvinnliga sångare gick ut i en gemensam protest mot sexism och trakasserier i svensk opera- och konsertmiljö.

– #Tystnadtagning sparkade in dörren, vi gick över tröskeln, sa operasångerskan Maja Frydén, en av initiativtagarna till uppropet.

Sångerskorna kräver att skolor och institutioner inte anställer personer de vet har begått övergrepp och samtidigt att de jobbar för att etablera en kultur där det pratas om de här frågorna.

LÄS MER: Malena Ernman larmade om sextrakasserier för flera år sedan


14 nov. Jurister: #medvilkenrätt

Juristernas vittnesmål publicerades med 4 445 underskrifter. 

Fyra av Sveriges största advokatbyråer medgav flera fall av sextrakasserier, uppgav SvD.

– Det som är extra vidrigt med det här uppropet är att övergreppen sker av människor som ska representera rättvisa och människors lika rättigheter, skrev advokaten Elisabeth Massi Fritz i ett mejl till Expressen.

LÄS MER: "Stötande att det ser ut så här i våra domstolar"

Gulan Avci.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

17 nov. Politiker: #imaktenskorridorer

I det gemensamma uppropet mot sexuella trakasserier berättade 1 300 politiker om sina erfarenheter.

En av kvinnorna i uppropet berättar i SvD om en riksdagsledamot som ska ha bjudit hem henne. Hon kände sig pressad till att ha sex med mannen, och gick till slut med på det. 

”Men när jag inte fick orgasm hämtade han en kniv, höll den mot min hals och hotade att döda mig om jag inte kom för honom” skriver hon till SvD. 

– Jag hoppas att de som blivit utsatta för dessa sexuella övergrepp polisanmäler och att vi får en diskussion kring sexuella övergrepp och könsstrukturer. Vi måste jobba förebyggande med attityder och värderingar och jämställdhet, säger Gulan Avci, ordförande för Liberala kvinnor.

LÄS MER: Jessica Schedvin: M-toppen sände nakenbilder till mig


17 nov. Musiker #närmusikentystnar

1 993 kvinnor i musikbranschen höjde sina röster i ett gemensamt upprop.

Välkända namn som Zara Larsson, Carola, Eva Dahlgren, Lill-Babs, Tove Styrke och Lisa Miskovsky finns bland underskrifterna.

– Det är på tiden. Jag tror att alla kvinnor i den här branschen har varit utsatt någon gång. Det är extremt viktigt. Det har hyssjats om det här i så många år – äntligen är vi inte tysta längre, säger Isabel Rodriguez, PR-manager på Sony Music.

LÄS MER: Musikprofil anklagas för sexuella trakasserier

Zara Larsson.
Foto: VIANNEY LE CAER / AP TT NYHETSBYRÅN

19 Nov. Teknikbranschen: #teknisktfel

I teknikbranschen slöt 1 139 kvinnor upp bakom uppropet.

"En förmiddag på jobbet inom industrin blev jag överfallen, misshandlad och utsatt för ett grovt våldtäktsförsök. De två förövarna förklarade att tjejer inte hörde hemma där. Min arbetsgivares företagshälsovård tyckte att jag skulle klä mig mindre utmanande. Jag hade varselkläder, skyddsskor och hjälm", skriver en kvinna enligt DN.

– Jag har som journalist bevakat på teknikevent och jag har varit med om en stor vd som tafsade på mig och jag har också blivit kallad för kaffeflicka för att jag är ensam kvinna, säger hon till Expressen. 


22 nov. Lärare och elever: #tystiklassen

1 700 elever i grund- och gymnasieskolan skrev under ett upprop.

 "Min datorkunskapslärare på gymnasiet gav mig högsta betyg för att han tyckte jag hade snygga bröst", vittnar en anonym person i uppropet.

– Jag kände mig förfärad. Det är fruktansvärt hemskt att detta fått pågå under så pass lång tid, vissa vittnesmål är från upplevelser i skolan för 40 år sedan. Det skrämmer mig att inga faktiska förändringar skett, säger Julia-Desirée Obitian, en av initiativtagarna bakom uppropet.

LÄS MER: Gustav Fridolin: "Det här är vidriga övergrepp"

Johanna Lindqvist och Emma Lindqvist, initiativtagare till journalistuppropet #deadline.
Foto: MALIN GRÖNBORG

21 nov. Journalister: #deadline

Över 4 000 kvinnliga journalister samlades i uppropet.

Genom åren har det larmats om en sexistisk kultur inom journalistiken flera gånger. I ljuset av #metoo-rörelsen under hösten har flera stora medieprofiler från olika redaktioner fått ta paus från sina uppdrag.

– Det känns som att vi har gått och hållit andan och nu äntligen kan andas ut. Vi har hittat ett sammanhang där vi kan tala ut och vara trygga bland varandra. Vi orkar inte vara tysta längre, säger Johanna Lindqvist, initiativtagare.

LÄS MER: Jenny Strömstedt: Manliga stjärnor och chefer tog sig friheter


22 nov. Idrottare: #timeout

2290 kvinnor samlades i uppropet inom idrotten.

Bland de som klev fram fanns Anja Pärson, Nilla Fischer och Maria Rooth.

– Det blev en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst eller rumpa, berättar Anja Pärson som skrivit under uppropet.

Moa Hjelmer är en av svensk friidrotts största stjärnor de senaste åren.

Hon berättar att hon blev våldtagen av en annan aktiv i samband med Finnkampen för sex år sedan. 


LÄS MER: Anja Pärsson om #timeout och Mikael Lustigs utbrott i tv

Moa Hjelmer blev våldtagen av en annan aktiv i samband med Finnkampen för sex år sedan.
Foto: STELLA PICTURES

22 nov. Dansare: #tystdansa 

Uppropet är påskrivet av 620 kvinnliga dansare.

Luddiga begrepp som "konstnärlig frihet" används för att rättfärdiga kränkningar och dålig programledning på olika scener där dansarna skuldbeläggs för att ha ansvar för vem de jobbar med, skulden och skammen läggs hos fel person. Personlig integritet måste respekteras under utbildning, under arbete och under behandling, särskilt inom dans där dansare underkastar sig träning med sin och andras kroppar som konstnärligt verktyg, står det i uppropet.

“Koreografen vill att man ska berätta om sitt sexliv. Om man inte delade med sig tyckte han att man var tråkig, att man då inte tog sitt ansvar och bidrog med lite snuskiga detaljer, det blev ju så mycket härligare då.“, skriver en av de anonyma dansarna.

– Kränkningen blir dubbel, vi har berättelser i dag där folk inte orkat fortsätta dansa, säger Paloma Madrid, dansare och en av dem som organiserat uppropet, till TT.


24 nov. Svenska kyrkan: #vardeljus

Anställda, frivilliga, förtroendevalda och församlingsbor gick ut i uppropet som samlade 1 382 vittnesmål.

De vittnar om flera personer som utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier inom Svenska kyrkan. Förövarna pekas ut som både präster, chefer och andra församlingsmedlemmar.

"Också inom kyrkan har förövare skyddats, brottsutsatta bestraffats och övergrepp tystats ned.", står det i uppropet. 

– Nu räcker det!, skriver ärkebiskop Antje Jackelén, som själv undertecknat uppropet.

Ärkebiskop Antje Jackelén.
Foto: LISA MATTISSON

24 nov. Psykologer: "Om ni berättar lyssnar vi"

Uppropet har skrivits på av 1 299 psykologer.  

I uppropet skriver psykologerna inte om sina egna erfarenheter utan fokuserar på de som söker hjälp efter att ha blivit utsatt av ett övergrepp. 

"Det som nu sker är att stödet sprider sig utanför de slutna rummen. Kraften i att berätta mångdubblas. Potentialen i att gå samman och hjälpa varandra läka genom att lyssna, bekräfta och stötta är enorm. Här kan alla bidra", står det i uppropet.

– Vi vill uppmärksamma samhällets allra mest sårbara, och de har ännu inte blivit synliga i debatten efter #metoo. Deras berättelser är viktiga och får inte bli bortglömda, säger Charlotte Ulfsparre, en av initiativtagarna, till DN.


24 nov. Akademiker: #Akademiuppropet

Totalt har 2 400 kvinnliga akademiker skrivet under uppropet, som publicerades i Svenska Dagbladet.

Uppropet innehåller vittnesmål från kvinnor som utsatts av manliga studenter, lektorer och professorer, både på och utanför universiteten.

"En välbetald professor brottade ner mig tio gånger innan han satte sig gränsle över mina armar och tog ett strypgrepp samtidigt som han stirrade in i mina ögon. Jag visste inte om jag skulle dö nu. Sen våldtog han mig", löd ett av vittnesmålen.

Helene Hellmark Knutsson (S) vill se över möjligheten att stoppa forskningsanslag till personer som utreds för övergrepp.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

25 nov. Räddningstjänsten: #larmetgår

Med uppropet #larmetgår vittnar kvinnor från räddningstjänsten om sexism, nedvärderande språkbruk och sexuella trakasserier. 

En som skrivit under uppropet är en 33-årig kvinna som för några år sedan jobbade på räddningstjänsten i en kommun i Sydsverige. Hon berättar om en manlig chef som nu är avstängd i väntan på en extern utredning:

– Han kunde lägga handen mellan mina ben när vi var ute och körde, hade händerna på mina lår, och klämde på min rumpa och mina bröst när han kunde. Han gav mig intima komplimanger och skämtade om att han ville vara pappa till mina barn, berättar kvinnan.

Uppropet #larmetgår stöds av räddningstjänster i hela landet, bland annat Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

– Det är fruktansvärt att höra alla dessa vittnen om den här kulturen. Därför är det viktigt att alla organisationer ställer sig bakom uppropet för att få en förändring. Det är dags att alla agerar nu. Vår organisation har unisont ställt oss bakom det här, säger biträdande förbundsdirektör Emma Nordwall. 

28 nov. Lärare: #ickegodkänt

3 853 kvinnor från skolor, fritidshem oh förskolor samt lärarstudenter har skrivit under uppropet #ickegodkänt

Lärarna skriver att de med uppropet ger skolans jämställdhetsarbete icke godkänt. De undrar hur skolan ska kunna ingjuta kunskaper om grundläggande värden som jämställdhet om skolans personal själva förgriper sig på varandra.

En av lärarna skriver i uppropet:

“Stod i hissen. Hade mängder med elevböcker med mig. Min manliga, och nästan helt främmande, kollega tryckte upp mig mot väggen och höll fast mig medan han gned sig mot mig. En hissfärd på 20 sekunder och jag sa ingenting. Varken då eller efteråt.”

29 nov. Ridsporten: #visparkarbakut

I uppropet vittnar flera barn om sexuella övergrepp inom svensk hästsport.

Uppropet har undertecknats av 1515 kvinnor och berättelserna får stöd av flera landslagsryttare. 

– Jag har inte trott att det är så här illa, jag tror det är många tjejer och kanske även killar som har blivit ärrade för livet, säger landslagsryttaren Therese Nilshagen. 

En kvinna skriver i uppropet:

"Det som skedde var en våldtäkt men det tog tid för mig att inse det då jag ju inte skrek eller slogs. Jag bara slutade att göra motstånd. Dagen efter kom han förbi stallet, var som vanligt och gav mig ett sexpack öl. Jag skämdes varje gång jag stötte på honom efter det. En skam som följt mig hela livet. Jag var bara 17 år och han var 30. Jag har aldrig berättat för någon..."

LÄS MER: Expressens granskning av de nedtystade övergreppen inom svensk ridsport

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

29 nov. Försvaret: #givaktochbitihop

I uppropet #givaktochbitihop finns vittnesmål om kränkande kommentarer, mobbning och våldtäkter.

Över 1 700 kvinnor skriver under vittnesmålen.

En kvinna berättar i Ekot att män spelat upp en porrfilm i fikarummet. När hon sa ifrån fick hon höra kommentaren "Har du mens, eller?

Kvinnorna menar i uppropet att det råder en tystnadskultur i Försvarsmakten.

– Man blir fruktansvärt ifrågasatt. Man får uppmaningen att helt enkelt giv akt och bit ihop, säger Hanna Jungwallius, major vid Luftstridsskolan i Uppsala, till Ekot.

TV: ÖB Micael Bydén: "Skakande berättelser"


29 nov. Barn: #kidstoo

Under hashtaggen #kidstoo berättar barn om sina erfarenheter av sexuella övergrepp.

Vittnesmålen har samlats in av föreningen Anhöriga till sexuellt utsatta barn och flera av dem läggs ut på instagramkontot kidstoo2017.

https://www.instagram.com/p/BcFKKGNDx4S/?taken-by=kidstoo2017

En kvinna som nu är 20 år skriver i uppropet:

”När jag var 10 år kom min adoptivpappa in i mitt rum mitt i natten. Han var full och våldtog mig. Min mamma var inte hemma. Jag vågade inte berätta förrän jag var 15 år. Han visade mig en stor sten och sa att han skulle slå ihjäl mig om jag sa något till mamma."

30 nov. Arkeologer: #utgrävningpågår

Arkeologerna samlas i ett gemensamt upprop i DN mot sexuella trakasserier och övergrepp inom arkeologin. 

Uppropet har skrivits under med 387 namn.

De vittnar om att det är svårt att säga i från i en liten konkurrensutsatt bransch utan att få konsekvenser.

En av arkeologerna skriver:

”Den manlige chefen som under en enhetsfest högljutt jämförde mina och en kvinnlig kollegas bröst.” 

Enligt initiativtagaren finns det en romantisk bild av en äventyrlig man i kakikläder.

30 nov. Läkare: #utantystnadsplikt 

10 400 läkare har skrivit under uppropet #utantystnadsplikt i Svenska Dagbladet som också tagit del av över 400 vittnesmål. 

– Omfattningen av problemet är större än vad vi förutspådde, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren. 

En kvinna berättar om ett tillfälle när hon som 27-årig underläkare hamnade i en hiss tillsammans med överläkare.

"Den 30 år äldre respekterade överläkaren tryckte sitt stånd mot mig i hissen på väg till en operation, log stort och sa; ”Jag ska lära dig att operera."

"Historierna är bedrövliga!", skriver läkaren Gunilla Hasselgren, känd från SVT:s "Fråga doktorn".

30 nov. Restaurangarbetare: #vikokaröver 

1 863 personer från restaurangbranschen startar uppropet #vikokaröver. 

Där vittnar kvinnlig och ickebinär personal om övergrepp och kränkningar. Den sexuella jargongen inom branschen beskrivs som djupt rotad. 

– Det som gör denna bransch extremt utsatt är att man oftast börjar jobba i den i väldigt ung ålder. Man har inte lärt sig vilka rättigheter man har, eller vilka skyldigheter man själv och andra har, säger Chimen Asadi till DN.

30 nov. Rockmusiker: #killtheking

Hårdrock Mot Rasism, Dear Darkness och Heavy Metal Action Night tröttnar på sexismen inom hårdrocksgenren.

"Vi är så jävla trötta på att alltid skyfflas åt sidan med ursäkter som ”Det finns inte tillräckligt många bra musiker som inte identifierar sig som cismän” eller ”Ja, jag vet att det här bandet är extremt sexistiskt men de har ju inte tydligt med det i sina texter, så vi bokar dem i alla fall”. Vi är så jävla trötta på att som ickemän behöva bevisa mer och mer, för att krossa stereotyper om så kallade ”tjejband” men hela tiden bli nedskjutna av den mansdominerade hårdrocksscenen. Att oavsett vad vi gör, oavsett vad vi berättar eller visar, så kommer ändå den där snubben och hans band eller cred att vara lite mer värt än våra upplevelser." skriver de i sitt uppror publicerat på Festivalrykten.se.

5 dec. Konstbranschen: #konstnärligfrihet

1625 personer från konstbranschen startar uppropet #konstnärligfrihet.

Kvinnor, transpersoner och icke-binära står bakom uppropet mot trakasserier och sexuella övergrepp.

I sitt upprop skriver de att de är "bild- och formkonstnärer, intendenter, professorer, konststudenter och andra som arbetar inom den fria konstens institutioner".

"Som en del av #metoo-rörelsen är det nu vår tur att tala. Vi är över 2000 personer som gått samman och delat våra upplevelser i ett slutet forum. Som aktiva inom samtidskonsten kräver vi ett stopp på sexuella övergrepp och trakasserier. Vi är inte längre tysta.", skriver de i upproret. 

5 dec. Nattklubbsbranschen: #listanärstängd

444 kvinnor och icke-binära inom nattklubbsbranschen går samman i uppropet #listanärstängd.

De har tröttnat på gäster, kolleger och anställda som antastar och trakasserar dem.

– Jag har läst vartenda ord och det har varit smärtsamt. Men vi har pratat väldigt mycket med varandra och kunnat hitta stöd i varandra, säger Madeleine Schantz till Expressen. 

6 dec. Socialarbetare: #orosanmälan

2440 socialarbetare skriver under uppropet #orosanmälan och kräver ett slut på sexism, sexuella trakasserier och övergrepp inom branschen

Ett upprop där man har samlat in 278 vittnesmål från 199 socialarbetare inom en mängd olika yrken i hela Sverige. 

"Vi har fått nog nu. Vi bryter tystnaden och vi kräver förändring. 2 440 socialarbetare med erfarenhet av att läsas som kvinnor har skrivit på för en arbetsplats fri från sexuella trakasserier, övergrepp och kränkningar oavsett egen erfarenhet av att ha varit utsatt eller ej" skriver initiativtagarna Linda Gustafsson, Frida Svensson, Stina Birgegård och Marion Hellgren i Göteborgs-Posten.


LÄS MER: Cissi Wallin: Häftigt att få vara med om en revolution

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.