Här är S siffror i den senaste mätningen

Publicerad

Turerna kring Omar Mustafa ser inte ut att ha påverkat Socialdemokraterna.

Enligt den senaste väljarbarometer från Expressen/Demoskop ökar stödet för partiet något - till 32,9 procent.

Samtidigt har Moderaterna vänt sin negativa trend och ökar 1,7 procentenheter.

Moderaterna har tappat i opinionsmätningar fyra månader i rad. Men enligt den senaste väljarbarometer från Expressen/Demoskop har partiet nu vänt den negativa trenden och ökar 1,7 procentenheter, till 29,1 procent.

För oppositionspartiet Socialdemokraterna har inga större förändringar skett. För några veckor sedan skakade det rejält i partiet. Tiden kring utnämningen av Omar Mustafa till partistyrelsen och hans senare avhopp skapade turbulens. Men när det gäller väljarnas stöd för partiet verkar händelsen ha mindre betydelse.

Enligt den senaste väljarbarometer från Expressen/Demoskop är väljarstödet fortsatt stabilt. Socialdemokraterna ökar med 0,2 procentenheter, till 32,9 procent.

"Att den uppmärksammade Omar Mustafa affären inte ger någon opinionsmässig effekt är inte någon överraskning. Många har hävdat att det var taffligt hanterat och att det indikerar stora interna problem. Utifrån väljarnas perspektiv är det dock inte någon stor fråga", säger Anders Lindholm VD för Demoskop i en kommentar.

Lockat M-väljare

Under det senaste halvåret har S legat på mellan 32 och 33 procent.

– De har lyckats locka tillbaka en del väljargrupper från Moderaterna som man tappade under tiden med Juholt. Ungdomar, kvinnor och kanske viktigast av alla, förvärvsarbetare, säger Per Nilsson, analyschef på Demoskop, till Expressen.se.

Men Socialdemokraterna har fortfarande en del utmaningar, enligt Per Nilsson.

– Om man ska gå till val själv och inte vara allt för beroende av andra måste man växa och det har inte skett än. Utmaningen blir att övertyga väljargrupper som under två val har röstat på alliansen.

"Inte nöjda"

Och S verkar ha högre ambitioner.

– Det duger inte. Vi är verkligen inte nöjda med den här siffran, säger partisekreteraren Carin Jämtin i Primetime på Expressen TV.

Hon kommenterar också Moderaternas ökning.

– Moderaterna har vuxit och det är på bekostnad av sina allianskompisar. Det är borgerlig kannibalism, säger Jämtin i Primetime.

Sverigedemokraterna ökar i mätningen med 0,7 procentenheter efter ett tydligt tapp i april och ligger nu på 9,9 procent.

– Det beror på att invandringsfrågan har ökat i betydelse för väljare och kommit in i samhällsdebatten som vi inte har sett tidigare. Och var femte väljare tycker att SD har den bästa invandringspolitiken, säger Per Nilsson.

Hela Expressen/Demoskop presenteras på torsdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag