Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Reinfeldts krav för debatt med Löfven

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Statsminister Fredrik Reinfeldt.
Foto: Karl-johan Karlsson

Fredrik Reinfeldt vill inte duellera mot Stefan Löfven så länge S-ledaren bara företräder Socialdemokraterna. Men han kan tänka sig en debatt på tu man hand om Löfven erkänner att det inte finns något regeringsalternativ till alliansen.

Nu ställer statsministern krav för att ställa upp i en duell mot Socialdemokraternas partiledare i SVT:s "Agenda".

- Ska jag ställas till svars som regeringschef för ett regeringsalternativ som har 49,4 procent, då ska mot mig ställas upp ett regeringsalternativ, eller så ska man erkänna att det inte finns, säger Reinfeldt till Expressen.se.

- Det går så dåligt för Sverige just nu. Då kan det vara så att han inte vill diskutera det, säger S-ledaren Stefan Löfven.

På söndag kunde den första duellen mellan Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven ha ägt rum i SVT:s "Agenda". Men statsministern tackade nej med hänvsning till EU-toppmötet som börjar i morgon - även om det enligt programmet bara pågår till fredag.

- Moderaterna sa nej eftersom statsministern har ett EU-toppmöte som kan dra ut över helgen, säger David Oscarsson, redaktör på Agenda, till Aftonbladet.se.

Mötet förutspås nu pågå fram till lördag - och kanske ännu längre. Men i själva verket är det inte EU-toppmötet som är orsaken till att Reinfeldt i nuläget inte vill möta Stefan Löfven i en duell.

Annars ingen duell

När Expressen.se träffar statsministern efter ett möte med EU-nämnden radar han upp sina krav: Stefan Löfven ska representera ett regeringsalternativ - eller erkänna att det inte finns något sådant - annars blir det ingen duell.

- Ska jag ställas till svars som regeringschef för ett regeringsalternativ som har 49,4 procent, då ska mot mig ställas upp ett regeringsalternativ, eller så ska man erkänna att det inte finns. I alla sammanhang där jag uppträder förutsätts jag stå till svars för den samlade regeringspolitiken. Den utgörs av fyra partier som i valet 2010 fick 49,4 procent av väljarnas stöd. Då vill jag naturligtvis veta om jag ska möta någon i en debatt: vad representerar den personen?, säger Fredrik Reinfeldt till Expressen.se

"Kommer ha makt"

Statsministern spekulerar fritt i vilka ansvarsområden som V och MP skulle få om de bildade regering tillsammans med S.

- Eftersom jag förutsätts stå till svars för hela regeringens politik, så vill jag veta att mot mig står ett regeringsalternativ, eller, som jag tror är sanningen, det står inte ett regeringsalternativ mot mig. Det är därför partiledardebatterna i "Agenda" är så viktiga. Då kan man nämligen se att en röst på Stefan Löfven är en röst på Jonas Sjöstedt och på Gustav Fridolin. De kommer ha makt och inflytande. Det är förmodligen Miljöpartiet som kommer ha ansvar för stora delar av landsbygdspolitiken och det är Vänsterpartiet som kommer ansvara för inkomstskatterna och andra viktiga frågor, förmodligen. Eller också inte, det vet vi inte, säger han.

Stefan Löfven har under dagen träffat företagare och entreprenörer i Jämtland. Efter en direktsänd utfrågning i Radio Jämtland träffade Expressen.se honom

Han kommenterade då det faktum att han ännu inte mött statsminister Fredrik Reinfeldt i en tv-sänd duell.

- Vi har tackat ja, och de tackar nej.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.