Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är regeringens satsning på skolan

Stefan Löfven (S) och Gustav Fridolin (MP) presenterade regeringens skolsatsning. Foto: Pelle T Nilsson/ STELLA PICTURES
Satsningen handlar bland annat om att höstlovet blir ett läslov. Foto: Christine Olsson/TT

Under söndagen höll statsminister Stefan Löfven och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin en presskonferens.

Under söndagen håller statsminister Stefan Löfven sitt årliga sommartal i Vasaparken.

Det börjar 14.30 men redan klockan 13 höll Löfven och utbildningsministern och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin en pressträff i Vasastan i Stockholm.

 

LÄS ÄVEN: Partiledarna håller sina sommartal

 

Temat för presskonferensen var "Mer kunskap och ökad jämlikhet i skolan" och en stor del av det kommande talet kommer att handla om just skolan.

Efterlyser samverkan och samarbete

På presskonferensen pekade Stefan Löfven på en orolig omvärld med flera terrorattacker och försök till statskupp i Turkiet.

Han nämnde även Brexit och det "obehagliga" tonläget i valdebatten i USA och poängterade Sveriges viktiga roll på den internationella arenan och vikten av att alla EU-länder tar ansvar.

– Det fungerar bara om vi gör det i samverkan och samarbete, sa Löfven och pratade om vikten av gemensam säkerhet i denna moderna tid.

Han lyfte även frågan om hur vi möter den oro människor känner inför framtiden och pekade på att många utmaningar återstår.

– Vi investerar i det som ger jobb, i det som vänder kunskapsresultaten i den svenska skolan, i det som stärker välfärden. Vi ska överbygga och bekämpa de här klyftorna, säger Stefan Löfven.

Oklart när ny minister tillsätts

På Expressen fråga om när vi kan förvänta oss en ny gymnasie- och kunskapsminister svarar statsministern att "det kommer, om ett tag när jag har bestämt mig"

Han utlovar även ökat stöd till de skolor som har det svårt och poängterar att den minskade läsförståelsen i skolorna är allvarligt för Sverige.

– En av de brister vi ser är de läser för lite utanför skolan, säger Löfven som menar att läsförståelsen kan stimuleras genom exempelvis biblioteken, skolorna, läsläxor och bokcirklar.

Uppmanar män att säga ifrån

Löfven pratade om övergreppen som skett på konserter runtom i landet

– Vi män och pojkar ska börja säga ifrån på riktigt. Tjejer behandlar man med kärlek, respekt och värme, det är att vara man på riktigt, sa statsministern.

Stefan Löfven lovade att regeringen ska fortsätta att vidta åtgärder mot övergrepp och stärka rättsväsendets förmåga att hindra exempelvis bilbränder och organiserad brottslighet.

Lovar ökade satsningar på skola och lärare

Men främst handlade det om skolan. Löfven pratade om de sjunkande kunskapsresultaten i skolan och en ökad ojämlikhet med färre behöriga elever – stödinsatser kommer för sent, läraryrket måste bli med attraktivt, och skolan mer jämlik.

Utbildningsminister Gustav Fridolin lovade fler utbildningsplatser och lärarsatsningar.

– Alla barn ska få en ärlig chans i skolan, säger Fridolin.

Fridolin pratade om de investeringar som skett dels för att få mindre barngrupper i förskolan, dels genom pengar till lågstadiet och förskoleklasser.

Ministern utlovar investeringar i fler speciallärare och ökade kunskaper i lärarkåren.

– För att möta detta gör vi en stor satsning på höjda lärarlöner, säger Fridolin.

Det kan behövas upp till 60 000 fler lärare till 2019, enligt regeringen.

Regeringen lovar i höstens budget 3 600 fler platser på lärarhögskolan fram till 2021

– Alla elever ska möta kunniga, kompetenta, engagerade och behöriga lärare.

Läslov i stället för höstlov

Tre avgörande nyheter har presenterats i dag. Det är satsningar på fler behöriga lärare, läslov i stället för höstlov och hur alla elever ska ha möjlighet till lovskola.

– Vi gör insatser för att man ska läsa mer i skolan och utanför skolan och att föräldrar ska läsa mer med sina barn. Vi inför ett läslov, säger Fridolin.

Exempelvis biblioteken ska ges ökade resurser för att satsa på barnens läsförståelse.

Läslyften ska även gälla förskolan.

Från och med nästa år kommer det att bli obligatoriskt för kommuner att ordna lovskola i årskurserna 8-9 för att öka behörigheten till gymnasiet.

Flera politiker talar under dagen

Under söndagen talar även Liberalernas partiledare Jan Björklund i Göteborg klockan 13 och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i Umeå klockan 14.

 

LÄS ÄVEN: Liberalerna vill satsa miljarder på lärarna

 

Expressen sänder live från Sjöstedts sommartal och Björklunds tal kommer att sändas i efterhand.

Under dagen hålls aktiviteter i Vasaparken och klockan 14, innan Löfven håller sitt tal, kommer även Karin Wanngård som är Finansborgarråd i Stockholm att tala.

 

LÄS ÄVEN: Centerpartiet är nu fjärde största partiet