Här är punkterna i regeringens budget

Magdalena Andersson.
Foto: Pontus Lundahl / Tt

Nu är budgetpropositionen för 2015 är lagd.

Den innebär reformer för fler jobb bättre resultat i skolan, bättre miljö och jämställdhet för drygt 25 miljarder kronor.

– Det känns jättebra och spännande, nu ska jag in och hämta mina papper, säger finansminister Magdalena Andersson om budgeten.

Propositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet. Regeringen investerar omkring 25 miljarder kronor 2015.

Bland annat föreslås reformer för fler jobb, bättre resultat i skolan, bättre miljö och ett hållbart klimat, för jämställdhet samt för att värna den svenska modellen.

– Det här är en budget där vi genomför viktiga reformer för att få ner arbetslösheten, säger Magdalena Andersson.

Finansieras krona för krona

Hon understryker att reformerna ska finansieras krona för krona.

– Eftersom staten just nu gått med ett stort underskott måste vi finansiera reformerna krona för krona, säger Andersson.

Vid ingången av 2015 beräknas statsskulden uppgå till 1 366 miljarder kronor. Det beräknade lånebehovet under 2015 är 32,6 miljarder kronor.

Satsningar på drygt 25 miljarder kronor

Regeringens budgetproposition innehåller satsningar på drygt 25 miljarder kronor. De största satsningarna är på hälso- och sjukvård, skola, nya utbildningsplatser, ökat naturskydd, sänkt skatt för pensionärer, höjt tak i a-kassan och mer personal till äldreomsorgen.

Budgetpropositionen innebär också skattehöjningar på sammanlagt 22,76 miljarder kronor 2015. Slopad nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga står för nästan hälften av den summan. Slopat avdrag för pensionssparande, avtrappning av jobbskatteavdraget för höginkomsttagare och särskild löneskatt för äldre drar in ytterligare miljarder till statskassan. Höjda miljöskatter ger 2,29 miljarder kronor 2015.

Regeringen föreslår också en del besparingar, vilket gör att summan av skattehöjningarna och besparingarna 2015 blir 25,47 miljoner kronor, vilket är 120 miljoner kronor mer än vad reformerna kostar.

Centerledaren Annie Lööf är inte imponerad av budgetförslaget. På twitter skriver hon:

"Läser vänsterregeringens budget. Dagens budget vrider tillbaka klockan till Göran Perssons 90-tal. Det är inte modernt och nytänkande. "


https://twitter.com/annieloof/status/525171843867889664

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.