Här är programmen som gör det enklare att surfa

Publicerad
Uppdaterad
Här är gratisprogrammen som gör att ditt surfande blir enklare, snabbare och säkrare.
Expressen.se har samlat de bästa tilläggsprogrammen till din webbläsare.
Du kanske tror att din webbläsare är fulländad, men det är den inte. Långt ifrån. Med enkla knep kan du optimera din webbläsare och anpassa den till just hur du vill ha det. Du kan göra den säkrare, snabbare och roligare. Det går enkelt att installera och avinstallera dina tilläggsprogram och du kan prova dig fram till du hittat rätt.

Väderkartor och spel

Uppgradera din webbläsare med väderkartor, ordböcker, spel och kalendrar. Det finns en hel uppsjö tilläggsprogram som du kan göra till webbläsare. Men var noga med att inte installera för många. Då kan det få motsatt effekt. Din webbläsare blir långsam och krånglig.

Explorer:

Det finns ännu inte så många tilläggsprogram på svenska för Explorer. Men i den engelska versionen finns en hel uppsjö. Explorer har länge varit drabbat av spionprogram.
 • Toolbarcop http://windowsxp.mvps.org/toolbarcop.htm Ett program som ger dig kontroll över dina tilläggsprogram.
 • Simple Find Bar http://www.simplefindbar.com/ Hjälper dig att hitta exakt vad du letar efter på en hemsida. Skriv vad du letar efter i sökrutan längst ner i fönstret. Den text som motsvarar din sökning markeras på sidan. Nu slipper du kolla igenom en massa text innan du hittar vad du letar efter.
 • Google verktygsrad http://www.google.com/support/firefox/ Varnar för hemsidor som försöker få dig att lämna ut privata uppgifter, fyller automatiskt i dina uppgifter när du handlar online. Betygsätter hemsidor så att du vet direkt om det är värt att surfa in där. Inbyggd översättning från engelska.
 • Roboform http://www.roboform.com/ Surfa säkrare och utan att behöva komma ihåg alla dina användarnamn och lösenord. Roboform loggar in dig automatiskt på de sidor du vill och skyddar även dina inloggningsuppgifter. Fyller i långa formulär med ett enda klick.
 • Desktop Sidebar http://www.ieaddons.com/AddOn.aspx?cid=2&scid=64&aid=96651dca-4b67-4e9d-878b-1e6e870ed1b6 En menyrad som inte bara hjälper dig när du surfar utan även för en mängd andra funktioner på din dator. Kolla vädret, din kalender och kom åt dina filer på datorn snabbare. Tar upp ganska mycket minne på datorn.
 • Fler tilläggsprogram för Explorer: ieaddons.com

  Firefox:

  Du kan installera och se vilka tilläggsprogram du har under fliken Verktyg och Tillägg. Där kan du också avinstallera tillägg som du inte längre vill ha. Mozilla Firefox har fler tilläggsprogram än Internet Explorer. Flera är dessutom redan installerade från början.
 • Svensk Ordlista för Firefox https://addons.mozilla.org/firefox/3064/ Nödvändig för att rättstavningen i Firefox ska fungera. I nya versioner av Firefox kan ordlistan redan vara installerad.
 • Adblock Plus https://addons.mozilla.org/firefox/1865/ Är du trött på all reklam och alla pop-ups på nätet? Det här programmer hjälper dig att stänga ner dem. När en reklam dyker upp på din skärm högerklickar du bara på den eller trycker på Adblock-ikonen i din menyrad så är du kvitt den för alltid.
 • Del.icio.us Bookmarks https://addons.mozilla.org/firefox/3615/ Saknar du dina favoriter när du surfar på en annan dator? Med det här programmet kan du komma åt favoriterna varifrån som helst. Du kan även dela favoriter med dina kompisar.
 • Customize Google http://www.customizegoogle.com/ Optimerar dina google-sök. Slipp all reklam på google. När du söker länkar den också till sökresultat på andra sidor till exempel Yahoo och ASK.com.
 • Foxmarks Bookmark Synchronizer https://addons.mozilla.org/firefox/2410/ Ta med dig dina bokmärken hem eller till jobbet. Installera Bookmark Synchronizer på alla datorer som du använder så uppdaterar den automatiskt dina bokmärken. Man kan även logga in på nätet och komma åt sina bokmärken varifrån man än är.
 • Fire FTP https://addons.mozilla.org/firefox/684/ Dela dina filer med vem som helst. Med en FTP kan du lägga ut och hämta filer från andra snabbt på nätet. Mycket användarvänligt program med flera avancerade funktioner.
 • Mouse Gestures http://optimoz.mozdev.org/gestures/ Surfa utan att använda tangentbordet eller menyknappar. Med Mouse Gestures kan du surfa med bara med musen. Tryck ned en musknapp och rör musen för att utföra olika kommandon. Till exempel tryck ner musknappen och dra vänster för att gå tillbaka en sida. Kommandona kan ställas in så att de passar dig.
 • Fler tilläggsprogram för Firefox: https://addons.mozilla.org/firefox/extensions/'

  Opera:

  För Opera finns det inga utvecklingar av grundfunktionerna. Men du kan ladda ner miniprogram, så kallade Widgets. Opera är Du kan flytta programfönstren som du vill på din skärm och de samkörs med Opera. Under menyn Manicker kan du hantera din Widgets.
 • Google ToolBar http://widgets.opera.com/widget/4282 Samma princip som för de andra google verktygsraderna. Avancerade sök och andra funktioner.
 • Wikipedia http://widgets.opera.com/widget/4353 Wikipedia direkt på skärmen. Nu kan du söka på Wikipedia enkelt och snabbt.
 • Badboll http://widgets.opera.com/widget/4851 Om du har tid över kan du lattja lite med en badboll på ditt skrivbord.
 • To Do List http://widgets.opera.com/widget/4632 Ha en egen och enkel att-göra-lista på din dator.
 • Fler widgets för Opera: http://widgets.opera.com/

  Safari:

  Till Safari finns inga widgets. Däremot kan alla mac-användare använda en uppsjö widgets till dashboard. Många som underlättar din surfning.
 • 007 with the licence to search - Google http://www.apple.com Widget som söker på Google och visar dig en miniatyrbild av de hemsidor den hittar.
 • My Space Search Widget http://www.apple.com Sök snabbt bland dina kompisars My Space-sidor. Du kan söka på namn, användarnamn eller skola.
 • Website Widget http://www.apple.com Håller koll på dina favoritsidor och meddelar dig när de uppdateras.
 • Fler widgets till Macintosh: http://www.apple.com/downloads/dashboard/ Här finns en mängd widgets med alltifrån spel till en virtuell äggklocka.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  öda

  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag