Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är prinsessparets äktenskapsförord

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

För drygt en vecka sedan gifte sig prinsessan Madeleine och Chris O'Neill i Slottskyrkan.

Nu har deras äktenskapsförord kommit till skatteverket.

Det visar att Chris O'Neill inte kommer att få ta del av Madeleines enskilda egendomar, testamenten, arv och gåvor.

Efter en bröllopsfest i dagarna tre som avslutades med en bröllopsceremoni i Slottskyrkan och en bröllopsfest på Drottningholms slott har det nygifta paret njutit av sin smekmånad på Seychellerna. Där har det bott i en villa på drygt 500 kvadratmeter och solar, badar och läser böcker på de paradisliknade stränderna.

Den första maj skrevs ett äktenskapsförord på Slottet i Stockholm som prinsessparet har skrivit på. I fredags kom äktenskapsförordet, på engelska, till skatteverket.

- Äktenskapsförord är en bra idé när det är stora skillnader på ett pars tillgångar och när det är stora ålderskillnader på ett par - då en partner kanske har barn, säger den amerikanska familjejuristen Abbas Hadjian.

Behåller enskild egendom

Expressen har tagit del av de två sidorna där det framgår att alla inkomster och vinster från enskild egendom kommer att fortsätta vara just enskild egendom - och inget som delas vid en eventuell skilsmässa.

- Med privat egendom menas bland annat saker som inte kan flyttas, det inkluderar hus, gårdar, och byggnader exempelvis, säger Abbas Hadjian.

Arv, gåvor, testamente, egendom som förvärvats, egendomar som säljs, inkomster och räntor på egendomarna och värdeökningarna av dessa ska fortsätta tillhöra prinsessan Madeleine, framgår det i äktenskapsförordet - på samma sätt som det Chris O'Neills fått i gåva, arv och genom testamenten fortsätter tillhöra honom.

Delar husgeråd

I dokumenten framgår det att hushållsartiklar och husgeråd som paret förvärvar under äktenskapet är giftorättsgods - vilket betyder att de delar på saker som finns i hemmet.

- Med husgeråd och hushållsartiklar menas en tv, en radio, mattor, bord och porslin till exempel, säger Abbas Hadjian.

Undertecknat av hovauditören

De kommer också att dela på andra inkomster, bortsett från det som nämns ovan, som de får under äktenskapet, står det i äktenskapsförordet som Axel Calissendorff, hovauditör, har undertecknat tillsammans med det nygifta paret.

I äktenskapsordet framgår det också att Stockholms tingsrätt är den första instansen vid en eventuell tvist.

Även kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia skrev ett äktenskapsförord innan de gifte sig - precis som kronprinsessparet Victoria och Daniel gjorde när de gifte sig för tre år sedan.

BRUDPARETS TILLGÅNGAR

MADELEINES TILLGÅNGAR

2010 gjorde Dagens Industri en genomgång av Madeleines börsportfölj som då var värd 13,7 Mkr.

I mars år 2012 rapporterade Aftonbladet att Madeleine har en förmögenhet på över 30 miljoner kronor. De skriver också att hon år 2011 tjänade närmare 1,4 miljoner på aktieutdelningar och andra kapitalinkomster.

År 2012 skrev Expressen att Madeleine har en del av sina tillgångar i bolaget Gluonen, som under 2011, enligt Aftonbladet, gick med en miljon i vinst.

CHRIS O'NEILLS TILLGÅNGAR

Chris O’Neill har tidigare arbetat som analyschef vid hedgefonden Noster Capital. Den senaste årsredovisningen för Noster Capital LLP, som rör verksamhetsåret fram till den 30 november 2011 visar att bolagets tillgångar hade ökat från omkring 250 miljoner kronor 2009 till 500 miljoner kronor 2011. Omsättningen 2011 låg på omkring 15 miljoner kronor. I årsredovisningen framgår det att betalningar som gjorts till medlemmar i bolaget 2011 uppgick till 4,6 miljoner kronor. Enligt uppgift till Dagens Industri ska han däremot ha lämnat det jobbet.

Chris O’Neill gick in som delägare i New York-restaurangen The Darby för ett par år sedan.

Madeleines man äger också holdingbolaget Wilton Partners Palm Beach.

24 juni 2008 köpte hans holdingbolag Bahama beach holdings ett hus i Palm Beach för drygt 13 miljoner kronor.

Victorias & Daniels äktenskapsförord

I Victoria och Daniels äktenskapsförord regleras avkastningen av kronprinsessans aktieportfölj. Den kommer att förbli hennes enskilda egendom vid eventuell skilsmässa.

Även det som kronprinsessan och prins Daniel tjänat innan bröllopet är enskild egendom, enligt äktenskapsförordet som inkom till Solna Tingsrätt i juli 2010. Likaså kommer det som paret tjänar under tiden som gifta att förbli enskild egendom. Till detta räknas också arv, gåvor och värdeökning av dessa.

Om kronprinsessparet skiljer sig kommer de däremot att dela på sådant som de har köpt till sitt hem.

Madeleines & Chris äktenskapsförord

PARAGRAF 1

I den första paragrafen framkommer det att alla egendomar som klassas som giftorättsgods och som prinsessparet tillsammans eller enskilt äger när de ingår vid äktenskapet eller därefter, så som arv, gåvor, testamente, egendom som förvärvats, egendomar som säljs, inkomster och räntor inte ska klassas som just giftorättsgod utan i stället som enskild egendom, bortsett från det som regleras i paragraf 3 och 4. Värdeökningen av makars egendom räknas också som enskild egendom.

PARAGRAF 2

Här framkommer det att alla intäkter från privat egendom skall fortsätta vara enskild egendom.

Juristen Abbas Hadjian:

"Det betyder att de enskilda egendomarna fortsätter vara dina. Till exempel, om du har ett hus och hyr ut det under tiden som ni är gifta är det du personligen som får ta del av de intäkterna."

PARAGRAF 3

Det som Madeleine och Chris O’Neill förvärvar i form av privata hushållsartiklar och husgeråd skall vara giftorättsgods, vilket regleras i denna paragraf.

Juristen Abbas Hadjian:

"Med husgeråd och hushållsartiklar menas en tv, en radio, mattor, bord och porslin till exempel. Det är ofta mindre saker och som går att flytta."

PARAGRAF 4

Alla andra inkomster, bortsett från de som regleras i paragraf 1–3, och som Madeleine och Chris O’Neill tjänar under tiden som gifta är giftorättsgods.

Juristen Abbas Hadjian:

"Det här handlar främst om löner, att allt som ett gift par får i lön delas."

PARAGRAF 5

I den femte paragrafen framkommer det att det är svensk lagstiftning som gäller om det skulle uppstå en såväl personlig som ekonomisk tvist.

PARAGRAF 6

Under denna paragraf står det att Stockholms tingsrätt kommer att vara den första instansen vid eventuella tvister gällande detta äktenskapsförord eller några andra personliga eller ekonomiska tvister.

PARAGRAF 7

I denna paragraf bekräftar båda parter att de i god tid innan bröllopet har försetts med ett utkast av detta äktenskapsord på engelska, och att de har haft möjlighet att få tips från advokater om de svenska reglerna gällande makars egendom och privat egendom.

PARAGRAF 8

I den sista paragrafen i äktenskapsförordet bekräftar prinsessparet att överenskommelsen är frivillig och att de i god tid innan bröllopet har haft ett juridiskt ombud som gått igenom äktenskapsförordet. De bekräftar också att de har gått igenom sina finansiella tillgångar innan detta äktenskapsförord börjat gälla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.