Här är prinsessparets äktenskapsförord

Publicerad

För drygt en vecka sedan gifte sig prinsessan Madeleine och Chris O'Neill i Slottskyrkan.

Nu har deras äktenskapsförord kommit till skatteverket.

Det visar att Chris O'Neill inte kommer att få ta del av Madeleines enskilda egendomar, testamenten, arv och gåvor.

Efter en bröllopsfest i dagarna tre som avslutades med en bröllopsceremoni i Slottskyrkan och en bröllopsfest på Drottningholms slott har det nygifta paret njutit av sin smekmånad på Seychellerna. Där har det bott i en villa på drygt 500 kvadratmeter och solar, badar och läser böcker på de paradisliknade stränderna.

Den första maj skrevs ett äktenskapsförord på Slottet i Stockholm som prinsessparet har skrivit på. I fredags kom äktenskapsförordet, på engelska, till skatteverket.

- Äktenskapsförord är en bra idé när det är stora skillnader på ett pars tillgångar och när det är stora ålderskillnader på ett par - då en partner kanske har barn, säger den amerikanska familjejuristen Abbas Hadjian.

Behåller enskild egendom

Expressen har tagit del av de två sidorna där det framgår att alla inkomster och vinster från enskild egendom kommer att fortsätta vara just enskild egendom - och inget som delas vid en eventuell skilsmässa.

- Med privat egendom menas bland annat saker som inte kan flyttas, det inkluderar hus, gårdar, och byggnader exempelvis, säger Abbas Hadjian.

Arv, gåvor, testamente, egendom som förvärvats, egendomar som säljs, inkomster och räntor på egendomarna och värdeökningarna av dessa ska fortsätta tillhöra prinsessan Madeleine, framgår det i äktenskapsförordet - på samma sätt som det Chris O'Neills fått i gåva, arv och genom testamenten fortsätter tillhöra honom.

Delar husgeråd

I dokumenten framgår det att hushållsartiklar och husgeråd som paret förvärvar under äktenskapet är giftorättsgods - vilket betyder att de delar på saker som finns i hemmet.

- Med husgeråd och hushållsartiklar menas en tv, en radio, mattor, bord och porslin till exempel, säger Abbas Hadjian.

Undertecknat av hovauditören

De kommer också att dela på andra inkomster, bortsett från det som nämns ovan, som de får under äktenskapet, står det i äktenskapsförordet som Axel Calissendorff, hovauditör, har undertecknat tillsammans med det nygifta paret.

I äktenskapsordet framgår det också att Stockholms tingsrätt är den första instansen vid en eventuell tvist.

Även kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia skrev ett äktenskapsförord innan de gifte sig - precis som kronprinsessparet Victoria och Daniel gjorde när de gifte sig för tre år sedan.

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag