Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pojkarna som var fast i thailändska grottan

Barnen hålls isolerade på sjukhus. Foto: PRD / HANDOUT HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Över två veckor var de tolv pojkarna och deras tränare fast i den thailändska grottan. 

En beskrivs som en drivkraft, en drömmer om att spela i thailändska landslaget. 

Här är tretton pojkar vars öde har engagerat en hel värld. 

Det var i tisdags som alla pojkar slutligen kunde räddas ut från grottan – efter 17 dagar instängda. 

Nu befinner de sig på ett sjukhus i staden Chiang Rai för återhämtning. De uppges vara i gott skick men har förlorat lite i vikt, enligt Reuters.

Pojkarnas öde har engagerat en hel värld. BBC har nu sammanställt det lilla vi vet om vilka de unga fotbollsspelarna är. 

 

Duganpet Promtep, 13. Foto: Facebook

Duganpet Promtep, 13, är lagets kapten. Han kallas för Dom och har scoutats av flera fotbollsklubbar i Thailand. Han är respekterad för sina fotbollskunskaper och beskrivs som en drivkraft i laget. 

 

Chanin Vibulrungruang, 11. Foto: Facebook

Den yngsta i laget är Chanin Vibulrungruang – elva år. Han spelade som forward och kallades för Titan, skriver BBC. 

 

Panumas Sangdee, 13. Foto: Facebook

Panumas Sangdee är 13 år och enligt lagets tränare är han större än de andra barnen i hans ålder, men han är smidig. I laget spelar han som försvarare. 

– Spelarna på plan behöver en sådan här kapten, för ibland kan tränaren inte lösa deras problem, säger lagets tränare Nopparat till BBC. 

 

Adul Sam-On, 14. Foto: Facebook

Adul Sam-on, 14, föddes i Myanmar, tidigare Burma, och flyttade till Thailand för att få en bättre utbildning, skriver BBC. Han ska tala thailändska, burmesiska, kinesiska och engelska, och var den enda som kunde prata med de brittiska dykarna som fann pojkarna.

Under tiden pojkarna var fast i grottan skickades brev mellan dem och sina anhöriga. Adul skrev till sina föräldrar att han saknade dem och att inte skulle oroa sig, skriver BBC. 

 

Somepong Jaiwong, 13. Foto: Facebook

Somepong Jaiwong, 13, beskrivs som en sportintresserad kille som drömmer om att få spela för det thailändska landslaget. Det berättar hans lärare Manutsanun Kuntun, för AFP, enligt BBC. 

Från grottan skrev han till sina föräldrar: ”Jag älskar mamma och pappa. Oroa er inte för mig, jag är säker”. 

Mongkol Booneiam, 12 eller 13. Foto: Facebook

Mongkol Booneiam, 12 eller 13 år, beskrivs av sin lärare som en respektfull kille. Hans pappa, Thinnakorn Boonpiem, säger till AFP att hans son är en bra kille som älskar att studera nästan lika mycket som han gillar att spela fotboll. 

 

Nattawut Takamrong, 14. Foto: Facebook

Nattawut Takamrong, 14 år, kallas för Tern och spelar som försvarare i laget. I sitt brev skrev han att han saknade sina föräldrar och mor- och farföräldrar men att ”Tern kan ta hand om sig själv”. 

Hans föräldrar svarade att de inte var arga på honom, och att de väntade utanför grottan. 

 

Peerapat Sompiangjai, 17. Foto: Facebook

Peerapat Sompiangjai, 17, försvann på sin födelsedag – och hans föräldrar säger att de fotfarande väntar på att hålla i hans födelsedagskalas. Enligt uppgifter ska pojkarna ha gått in i grottan för att fira hans födelsedag, och haft med sig snacks och godis. 

Sittthisak Sawanrak går i samma cykelklubb som Peerapat, och beskriver honom som en fin kille. 

– Han är en tyst kille som inte pratar så mycket, men han är en väldigt bra och artig pojke, säger han till BBC.

 

Ekarat Wongsukchan, 14. Foto: Facebook

Ekarat Wongsukchan, 14, är målvakt i laget. Till sin mamma skrev han att när han kom ut från grottan ska han hjälpa henne sälja saker i hennes butik. 

 

Prajak Sutham, 15. Foto: Facebook

Prajak Sutham, 15, beskrivs av sin familj som en smart och tyst kille, som älskar fotboll och hejar på Chiang Rai United. 

 

Pipat Pho, 15. Foto: Facebook

Pipat Pho, 15, skrev till sina föräldrar att han vill ha Mookata, thailändsk grill, när han kommit ut från grottan. 

”Oroa er inte, jag är glad", skrev Pornchai Kamluang, 16, till sina föräldrar. 

 

Ekapol Chantawong, 25, är lagets assisterande tränare. Han föddes i Myanmar och förlorade sina föräldrar vid ung ålder. I sitt brev bad han om ursäkt till föräldrarna för att han tog med sig barnen in i grottan. Flera svarade att de inte skyller på honom. 

– Jag lovar att jag tar hand om barnen så bra jag kan, skrev han. 

Ekapol Chantawong uppges ha varit svagast i gruppen när de brittiska dykarna hittade pojkarna. Han ska ha vägrat att äta och i stället gett sin mat till de yngre pojkarna.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.