Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är planeten som får forskarna att häpna

Planeten borde ha blivit en gasjätte. Foto: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics/David Aguilar

Astronomer har upptäckt en planet som är över 17 gånger tyngre än jorden – men bara drygt dubbelt så stor.

Forskarna är förundrade över upptäckten.

- Precis när du tror att du räknat ut allt, så ger verkligheten dig en enorm överraskning, säger Natalie Batalha, forskare vid Nasa.

En ny upptäckt gör forskarna vid Nasa häpna. En planet, tidigare uppmätt till att vara drygt dubbelt så stor som jorden, har trots sin relativa litenhet visat sig väga 17 gånger så mycket som vår planet.

- Vi blev oerhört överraskade när vi insåg vad vi upptäckt, säger astronomen Xavier Dumusque, vid Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Borde ha varit en gasjätte

Planeter som denna trodde man helt enkelt inte var möjligt att de kunde existera. Den enorma gravitationen i en sådan massiv kropp, borde ha gjort att planeten växte till en gasjätte som Neptunus eller Jupiter. I stället verkar Kepler-10c, som den döpts till, till största delen bestå av bergarter.

- Precis när du tror att du räknat ut allt, så ger verkligheten dig en enorm överraskning. Är inte vetenskapen fantastisk, säger Natalie Batalha vid Nasa i Kalifornien.

Planeten kretsar kring den solliknande stjärnan Kepler-10 och är för varm för att kunna härbärgera liv som vi känner det. Avståndet till jorden är omkring 560 ljusår.

 

TEST: Vad kan du om vårt solsystem?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!