Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Pigges nya kärlek

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nya kompisen. Alex och Nicole har accepterat mig. Men jag blir inte deras nya pappa, jag blir deras nya kompis, säger Pigge.
Foto: HEMLIN MATS

VISBY. Efter tsunamitragedin lovade Pigge Werkelin, 45, sig själv att skaffa en ny familj - och ett nytt liv.

Här är hans nya kärlek:

Tvåbarnsmamman Monika Möller, 41, som förlorade sin man i en bilkrasch.

- Vi har stöttat och tröstat varandra i sorgen. Nu hoppas vi få minst två barn, säger Monika till Expressen.

Pigge Werkelins öde berörde tiotusentals människor efter tsunamin i Thailand där han förlorade hustrun Ulrika, 40, samt sönerna Max, 4, och Charlie, 5. Hans sorg blev offentlig när han i tidningar, radio och tv berättade om sin kamp för att på egen hand finna kropparna för att kunna kremera och ta hem sin familj till Gotland. Pigge Werkelin kom hem med tre urnor i början av februari i fjol. Några dagar senare, 6 februari, omkom Monika Möllers man i en singelolycka.

Förkrossad av sorg

 Pigge var förkrossad av sorg - och ilska på myndigheter som inte gav den hjälp han ropade på. Men han hade kommit en bit i sorgearbetet. Monika Möller från Hässleholm var som förlamad i ett tomrum av obesvarade frågor och gick hos psykolog för att få hjälp. - Men psykologen kunde inte hjälpa mig, han frågade nästan bara hur jag mådde, säger Monika Möller. Kände Pigges bror Monika kände Pigges bror Bobo och en kompis. - De tyckte att Pigge och jag skulle träffas för att utbyta erfarenheter om sorg. Samtidigt hade jag läst mycket om Pigge och hans stora engagemang. Eftersom jag förstod att Pigge hade kommit längre i sitt sorgearbete åkte jag till Gotland för att träffa honom förra påsken. Inte för att söka kärlek, utan för att få hjälp att komma vidare, säger Monika.

"Inga fler barn"

 Pigge säger: - Då var det ganska klart att vi inte skulle träffas mera - Monika ville ju inte skaffa fler barn. Monika säger: - Jag sa bestämt ifrån att jag inte ville ha barn. Men så träffades vi igen och då hade jag tänkt om - jag sa att jag vill ha barn. Då var jag med i hans planer igen När tände det till mellan er? - Vi pratade många gånger i telefon, sen gick vi på stranden och du sa att du hade ändrat dig om barn, skrattar Pigge och stryker Monika över axeln.

Monikas barn på besök

 Det är påsklov, Monika och hennes barn Alex, 15, och Nicole, 13, är på besök hos Pigge i hans hus vid stranden. Alex och Nicole busar med Pigge på gräset. När skolterminen är slut blir huset vid stranden deras nya hem. - Det känns som Alex och Nicole har accepterat mig. Men jag blir inte deras nya pappa, jag blir deras nya kompis, säger Pigge. Monika och Pigge jobbar nu på att få barn inom ett år. - Jag vill ha minst två barn, helst två omgångar tvillingar, skrattar Monika. Bröllop? - Vi satsar på att det blir någon gång till hösten; vi vill gifta oss innan vi får barn - om vi nu kan få barn, säger Pigge. Det bästa med Pigge? - Han är busig och han hittar alltid på saker. Han är impulsiv och inte ett dugg förutsägbar, säger Monika. Det bästa med Monika? - Hon är väldigt rak och inget sitter fast och hon har ingen prestige, säger Pigge.

Vill hjälpa andra

 De vill berätta om sin sorg och lycka för att kanske kunna hjälpa andra som hamnar i samma mörker. Och de vill berätta att det nästan alltid finns en väg framåt. - Det har varit mycket spekulationer och vi har känt oss jagade. Nu berättar vi för att få slut på allt prat. - Vi har väldigt lätt för att prata med varandra efter vad båda familjerna har gått igenom, säger Pigge. - Man väljer själv vad man vill göra av sitt liv; om man vill vara ett offer eller gå vidare. Vi har bestämt oss för att ha det bra, bättre än de flesta andra. Vi ska ha kul och försöka att inte haka upp oss på bagateller, säger Monika. Pigge säger: - Vi har släppt in Jan, Ulrika, Charlie och Max i vårt gemensamma liv. Vi pratar om dem.

Gemensam minnesplats

 Vid stranden ska de göra en gemensam minnesplats med fyra namn inristade på var sin sten. Hur har era svärföräldrar reagerat på er relation? - Jans föräldrar har stöttat mig, de är väldigt positiva ända sedan jag började åka till Gotland, säger Monika. - Ulrikas föräldrar är också positiva. Och hennes syster har varit så engagerad att hon ställt krav på hur min nya kvinna ska vara. Nu känns det som om jag har behållit min familj och fått en ny, stor familj, säger Pigge. Pigges bok är slutsåld. I dagarna kommer en ny upplaga med ett nyskrivet kapitel. Sista kapitlet handlar om Monika, det är också första kapitlet om deras nya liv. 

 Påskpuss. Monika och Pigge träffades för att hjälpa varandra i sorgen. En dag när de gick på stranden ihop tände det till på riktigt.  

FAKTA

Detta har hänt
Pigge Werkelin, hans fru Ulrika samt barnen Charlie och Max flyttade till ett hotell närmare stranden på Khao Lak bara några timmar innan tsunamin slog till annandag jul 2004.
Pigge såg familjen försvinna i flodvågen.
Han själv kunde hålla sig fast i toppen av ett träd.
Dagen därpå hittade han Ulrikas kropp, som han svepte och lade i en kista.
Men Charlie och Max var fortfarande borta.
30 december 2004 kremerades Ulrika i Bangkok, sedan han nekats att frakta hem kistan till Sverige.
Dagen därpå hittade han Charlie efter att ha letat bland tusentals kroppar, men fick ingen hjälp med att ta hand om kroppen.
Flera veckor senare hittade han Max kropp i kylbox nummer 24 vid templet Wat Yan Yao, men fastnade i byråkratin.
Nu står de tre urnorna på en hylla hemma på Gotland i väntan på gravsättning.
För exakt ett år sedan träffades Pigge och Monika Möller och efter hand växte den nya vänskapen till kärlek.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.