Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är personen de vill se som ny minister

Lennart Weiss. Foto: PRESSBILD
Mehmet Kaplan. Foto: Tommy Pedersen

Bostadsminister Mehmet Kaplan blev rasande när hans politik förra året ifrågasattes av byggjätten Veidekkes direktör Lennart Weiss – mannen som branschen helst vill se som ny bostadsminister, kan Expressen i dag avslöja.

Kaplan valde därför att bestraffa Skandinaviens fjärde största byggföretag.

– Förvånande förstås. Min kritik var i sak och hade inget med Kaplan som person att göra, säger Lennart Weiss till Expressen.

I april förra året bjöd Sveriges byggindustrier in bostadsminister Mehmet Kaplan till ett seminarium där han fick tillfälle att förklara regeringens förslag om att finansiera ett investeringsbidrag till hyresrätter genom att minska rotavdraget.

Under seminariet hävdade byggjätten Veidekkes talesperson i bostadsfrågor, Lennart Weiss, bland annat att regeringen missat en chans att verkligen ta ett strukturellt grepp om bostadspolitiken – och han kritiserade Mehmet Kaplan direkt.

– Vi har fått mer av byggpolitik än bostadspolitik, men i fel läge, konstaterade han, och fortsatte:

– Med investeringsbidrag snedvrids den sociala strukturen och det säger jag med hjärtat i socialdemokratin att man missar chansen att bryta strukturer och göra det lättare för ungdomar att komma in på bostadsmarknaden.

Det skulle han inte ha sagt.

Ministern har efter turbulensen förra våren ställt in flera möten med byggbranschen. Han har också straffat Veidekke – Skandinaviens fjärde största bygg-, anläggnings- och bostadsutvecklingsföretag med en omsättning på cirka 25 miljarder kronor, och cirka 7 000 anställda – genom att vägra träffa Lennart Weiss.

Hur ser du på Mehmet Kaplans agerande?

– Förvånande förstås. Min kritik var i sak och hade inget med Kaplan som person att göra. Tvärtom riktar den ju udden mot hela regeringen, svarar Lennart Weiss, som tidigare haft flera tunga uppdrag inom Socialdemokraterna och som är gift med Stockholms tidigare finansborgarråd Annika Billström (S).

Vilket är det stora problemet med regeringens bostadspolitik, som du ser det?

– Debatten förs som om folk bor i detaljplaner och bygglov men bostäder handlar om ekonomi; att hushållen kan låna eller betala sin hyra. Bostadskrisen är ett resultat av 90-talets systemskifte. Nu behövs en ny social bostadspolitik med fokus på unga och resurssvaga. En sådan politik kräver helt nya verktyg, och politikerna famlar.

Så sent som i november publicerade tidningen Fastighetsvärlden en undersökning bland landets största byggherrar och investerare som gav bostadsministern 1,8 i betyg på en femgradig skala.

– Svagaste ministern i en svag regering, löd ett av omdömena.

I samma tidning fick 48 ledande aktörer inom bostadssegmentet rösta på sina favoriter till posten som bostadsminister.

Överlägsen segrare blev – Veidekkes Lennart Weiss.

Är du intresserad av att ta över som bostadsminister?

– Haha, tack, men nej tack. Kaplan fick en svag start, men har tagit sig på slutet. Om bostadssamtalen blir en framgång får han sin revansch.

Expressen har sökt bostadsminister Mehmet Kaplan för en kommentar.

 

Läs också:

Lennart Weiss: Kaplans bopolitik är bara kosmetika (text+podcast)

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!