Lennart Weiss. Foto: PRESSBILDLennart Weiss. Foto: PRESSBILD
Lennart Weiss. Foto: PRESSBILD
Mehmet Kaplan. Foto: Tommy PedersenMehmet Kaplan. Foto: Tommy Pedersen
Mehmet Kaplan. Foto: Tommy Pedersen

Här är personen de vill se som ny minister

Publicerad

Bostadsminister Mehmet Kaplan blev rasande när hans politik förra året ifrågasattes av byggjätten Veidekkes direktör Lennart Weiss – mannen som branschen helst vill se som ny bostadsminister, kan Expressen i dag avslöja.

Kaplan valde därför att bestraffa Skandinaviens fjärde största byggföretag.

– Förvånande förstås. Min kritik var i sak och hade inget med Kaplan som person att göra, säger Lennart Weiss till Expressen.

I april förra året bjöd Sveriges byggindustrier in bostadsminister Mehmet Kaplan till ett seminarium där han fick tillfälle att förklara regeringens förslag om att finansiera ett investeringsbidrag till hyresrätter genom att minska rotavdraget.

Under seminariet hävdade byggjätten Veidekkes talesperson i bostadsfrågor, Lennart Weiss, bland annat att regeringen missat en chans att verkligen ta ett strukturellt grepp om bostadspolitiken – och han kritiserade Mehmet Kaplan direkt.

– Vi har fått mer av byggpolitik än bostadspolitik, men i fel läge, konstaterade han, och fortsatte:

– Med investeringsbidrag snedvrids den sociala strukturen och det säger jag med hjärtat i socialdemokratin att man missar chansen att bryta strukturer och göra det lättare för ungdomar att komma in på bostadsmarknaden.

Det skulle han inte ha sagt.

Ministern har efter turbulensen förra våren ställt in flera möten med byggbranschen. Han har också straffat Veidekke – Skandinaviens fjärde största bygg-, anläggnings- och bostadsutvecklingsföretag med en omsättning på cirka 25 miljarder kronor, och cirka 7 000 anställda – genom att vägra träffa Lennart Weiss.

Hur ser du på Mehmet Kaplans agerande?

– Förvånande förstås. Min kritik var i sak och hade inget med Kaplan som person att göra. Tvärtom riktar den ju udden mot hela regeringen, svarar Lennart Weiss, som tidigare haft flera tunga uppdrag inom Socialdemokraterna och som är gift med Stockholms tidigare finansborgarråd Annika Billström (S).

Vilket är det stora problemet med regeringens bostadspolitik, som du ser det?

– Debatten förs som om folk bor i detaljplaner och bygglov men bostäder handlar om ekonomi; att hushållen kan låna eller betala sin hyra. Bostadskrisen är ett resultat av 90-talets systemskifte. Nu behövs en ny social bostadspolitik med fokus på unga och resurssvaga. En sådan politik kräver helt nya verktyg, och politikerna famlar.

Så sent som i november publicerade tidningen Fastighetsvärlden en undersökning bland landets största byggherrar och investerare som gav bostadsministern 1,8 i betyg på en femgradig skala.

– Svagaste ministern i en svag regering, löd ett av omdömena.

I samma tidning fick 48 ledande aktörer inom bostadssegmentet rösta på sina favoriter till posten som bostadsminister.

Överlägsen segrare blev – Veidekkes Lennart Weiss.

Är du intresserad av att ta över som bostadsminister?

– Haha, tack, men nej tack. Kaplan fick en svag start, men har tagit sig på slutet. Om bostadssamtalen blir en framgång får han sin revansch.

Expressen har sökt bostadsminister Mehmet Kaplan för en kommentar.

 

Läs också:

Lennart Weiss: Kaplans bopolitik är bara kosmetika (text+podcast)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag