Här är partitopparna som kritiserar Trump

Marco Rubio, motståndare till Trump i primärvalen, är starkt kritisk.
Foto: Gerald Herbert / AP/ TT
Mitt Romney, som även tidigare vägrat att ge sitt stöd till Donald Trump kallar orden för vidriga.
Foto: Gregory Bull / AP/ TT

Donald Trumps läckta sexsamtal, där han pratar grovt om kvinnor, har rört upp en massiv kritikstorm.

Beskedet är nu tydligt från flera toppolitiker i det republikanska partiet: Det här är oförlåtligt och Donald Trump måste kliva åt sidan.

Det är inte första gången det stormar kring republikanernas kontroversiella presidentkandidat Donald Trump. Men sällan har det stormat så här kraftigt.

Efter att tidningen Washington Post publicerat en video, i vilken Trump gång på gång uttalar sig grovt och nedsättande om kvinnor på ett sexuellt sätt, har en massiv våg av kritik östs över Trump.

I den läckta videon berättar Trump bland annat om hur han försökt ligga med en gift kvinna. Brett om kvinnor säger han:

– Grabba tag i fittan på dem. Du kan göra allt.

Kravet på Trump: Avgå

Nu kräver flera republikanska toppolitiker att han ska lämna sin kandidatur, och låta vicepresidentkandidaten Mike Pence ta över.

Trump bad o mursäkt i morse.
Foto: Skärmdump Facebook.

Reince Priebus, ordförande i partiets organisation, Republican National Committee, säger i ett uttalande:

– Ingen kvinna ska beskrivas så eller bli omtalad på detta sättet. Aldrig.

Republikanen Marco Rubio, senator i Florida och en av de som ställde upp i årets presidentval, är starkt kritisk till Trumps uttalanden.

"Donalds kommentarer var vulgära, oerhörda och omöjliga att rättfärdiga. Ingen borde någonsin prata om någon kvinna på det sättet, ens privat", skriver Rubio på Twitter.https://twitter.com/marcorubio/status/784566254271094788


"Jag känner en avsky"

Kort efter att Washington Post publicerade videon meddelade Paul Ryan, representanthusets talman, att Trump inte kommer delta vid lördagens arrangemang i Washington. I stället kommer vicepresidentkandidaten Mike Pence.

Paul Ryan fördömer Donald Trumps uttalanden.
Foto: Alan Fram / AP/ TT

– Jag känner en avsky över vad jag har hört i dag, säger Ryan.

Och flera vill nu att Pence tar Trumps plats. Jon Huntsman, tidigare guvernör i Utah, ber Trump att lämna över sin plats.

– I en valkampanj som inte varit något annat än en kapplöpning mot botten, i ett så kritiskt läge för landet, och med så många som försökt att vara respektfulla inför resultatet i det rekordstora primärvalet, så är tiden inne för att guvernör Pence tar över, säger Huntsman till Salt Lake Tribune.

Jon Huntsman.
Foto: Matt Rourke / AP

Mark Kirk, senator i Illinois, är inne på samma spår. Via Twitter skriver han:

"Donald Trump borde hoppa av. Republikanerna borde sätta i gång reglerna för nödomplacering."https://twitter.com/SenatorKirk/status/784555457255964672


Kravet tydligt: Kliv åt sidan

Och det stannar inte där. Den republikanska toppolitikern och kongressmedlemmen Barbara Comstock menar också att Trump borde träda åt sidan, skriver Washington Post.

"Det här är vidrigt, elakt och diskvalificerande", skriver hon i ett uttalande och fortsätter:

"I ljuset av de här kommentarerna borde Donald Trump kliva åt sidan och låta vårt parti ersätta honom med Mike Pence eller en annan passande kandidat. Jag kan inte, med gott samvete, rösta på Donald Trump och jag skulle aldrig rösta på Hillary Clinton."

Mike Lee, senator från Utah, skriver via Facebook:

"Donald Trump är en distraktion. Det är dags för honom att kliva åt sidan så att vi kan fokusera på de vinnande idéer som kommer föra Republikanerna till seger i november."

Mitt Romney, Republikanernas kandidat i förra presidentvalet, skriver på Twitter:

"Att stöta på gifta kvinnor? Urskulda övergrepp? Så vidriga nedvärderingar förnedrar våra fruar och döttrar."https://twitter.com/MittRomney/status/784546373525966849

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.