Här är oppositionens skuggbudget

Publicerad
Uppdaterad
På måndagen presenterade de rödgröna sin skuggbudget.
Oppositionen vill bland annat höja bensinskatten med 49 öre och sänka arbetsgivaravgiften med två miljarder kronor 2011.
Ytterligare förslag i oppositionens skuggbudget är att höja skatterna på alkohol och tobak med två miljarder kronor vid årsskiftet, återinföra förmögenhetsskatten och bygga ut järnvägsnätet.
Thomas Östros (S), Ulla Andersson (V) och Mikaela Valtersson (MP) mötte pressen vid riksdagens presscenter klockan 10.00 på måndagen.

”En ny färdriktning”

Thomas Östros inledde presskonferensen. Han sade att de rödgrönas skuggbudget innebär en ny färdriktning.
- Vi finansierar nödvändiga reformer. Inriktningen är på fler jobb, slog han fast.
Han tog upp den mycket höga arbetslösheten, som kommit ifatt den finska och gått förbi den tyska och belgiska.
- Mest allvarligt är att långtidsarbetslösheten ökar och att fler riskerar att slås ut, sade han.
I bästa fall är långtidsarbetslösheten nere i 6,7 procent 2014, enligt Östros.
Två miljarder kronor per år de närmaste två åren vill de rödgröna spara på försvaret.
Det framgår av partiernas gemensamma vårbudgetmotion som presenterades i dag.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tänker också avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster om de kommer till makten. Den nuvarande nedsättningen av arbetsgivaravgifterna på tio miljarder kronor för unga avskaffas också.
Den rödgröna oppositionen föreslår höjd stämpelskatt för juridiska personer vid köp av fastigheter. Det ska dra in en halv miljard kronor både 2011 och 2012.
Koldioxidskatten höjs med 3 miljarder kronor 2011 och med 5,1 miljarder kronor 2012. Det ger sammantaget 49 öre mer per liter bensin. Samtidigt höjs reseavdraget. Fordonsskatten på bussar sänks medan skatten på vattenkraft och kärnkraft höjs med 2 miljarder kronor per år. Andra miljöskatter som ger 1 miljard på två år är skatt på handelsgödsel, avfallsbränning och fluorerade växthusgaser.

Sänkt skatt för pensionärer

En ny förmögenhetsskatt införs 2012 och ger 4 miljarder kronor. Skatten på alkohol och tobak höjs med 2 miljarder kronor.
- De förmögna ska vara med och betala, sade Östros.
Hur förmögenhetsskatten ska utformas återstår att se.
- Någon ny form av beskattning av förmögna. Men vi ska undvika de negtiva sidorna som fanns vid den tidigare förmögenhetsskatten, sade Mikaela Valtersson.
Regeringens jämställdhetsbonus avskaffas. Skatten för pensionärer sänks. Klyftan mellan löntagarnas och pensionärernas skatt ska halveras. Skatten för föräldralediga, sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer sänks.
- Vi vill ta bort klyftan mellan pensionärer och löntagare. Den ska bort, förklarade Östros.
Jobbskatteavdraget behålls upp till 40 000 kronor i månadslön. Därefter sker en avtrappning upp till 80 000 kronor. För inkomster därutöver avskaffas avdraget helt. Avdrag för medlemskap i a-kassan återinförs.

Stupstocken avskaffas

A-kassan förbättras. Taket höjs från april 2011 till 930 kronor. Ersättningen höjs till 950 kronor per dag. Efter 100 dagar sker en avtrappning med 150 kronor per dag. Det höjda taket kostar 3,2 miljarder kronor och ersättningshöjningen 4,3 miljarder kronor.
Den så kallade stupstocken i sjukförsäkringen avskaffas. Ersättningen ska vara 80 procent under hela sjukperioden. En stegvis takhöjning införs. För 2011 blir taket 28 200 kronor i månaden och för 2012 30 000 kronor i månaden. Det kostar sammanlagt 4,3 miljarder kronor.
Skatten för småföretag sänks med 2 miljarder kronor 2011 och med 6 miljarder 2012. Det innebär att kostnaden för ett företag med 2–3 anställda sänks med cirka 50 000 kronor fram till 2012.

Höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar

Taket för tillfällig föräldrapenning och havandeskapspenning höjs till 8 respektive 8,5 prisbasbelopp. Kostnad 300 miljoner kronor. En miljard anslås för rätten till heltid. Stödet till ensamstående föräldrar höjs genom höjt underhållsstöd med 100 kronor per månad 2011 och 150 kronor per månad 2012. Även bostadsbidraget för dessa grupper höjs. Kostnad sammanlagt 825 miljoner kronor. Bostadstillägget för pensionärer höjs också till en kostnad på 250 miljoner kronor.
Efter att Thomas Östros talat på presskonferensen tog Mikaela Valtersson (MP) över.
- Vi behåller rot-avdraget men lägger på en klimatbonus, något som regeringen helt har missat. Gör man en åtgärd som minskar energiförbrukningen får man en extra bonus, sade Mikaela Valtersson.
Hon presenterade också förbättringar för de små företagen.
- Det ska blir lättare att starta och driva företag och billigare att anställa, sade hon.
Två miljarder satsas 2011 och sex miljarder 2012.
Första året blir det en nedsättning på två procent upp till en lönesumma på 900 000 och 2012 en nedsättning på sex procent.
- För ett litet företag med två–tre anställda sänks kostnaderna med 50 000 kronor per år, sade Valtersson.
Dessutom satsas 50 miljoner på turismen, och Forska & Väx inom forskningsmyndigheten Vinnova får 100 miljoner kronor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag