Cathrine Schück, kostrådgivare och matskribent, håller sig ung med den nya trendmaten. "Du kan stanna tiden utan skönhetskirurgi och krämer".
Cathrine Schück, kostrådgivare och matskribent, håller sig ung med den nya trendmaten. "Du kan stanna tiden utan skönhetskirurgi och krämer".

Här är nya succédieten

Publicerad
Uppdaterad
Gå ned i vikt och lev tills du blir 120 år.
Nu är den nya smala leva länge-maten här.
- Du kan äta dig yngre, säger kocken och kostrådgivaren Cathrine Schück, 48.
Nu tror forskarna att en diet som ger kroppen mindre kalorier - men mycket näring - kan förlänga livet. Djurstudier visar att möss och råttor som äter mindre har lägre risk att drabbas av cancer och åderförkalkning och ökar sin livslängd med 30 procent. Människor som följer en sådan diet håller sina hjärtan unga. I en ny studie, som publiceras i tidskriften Jama, följdes en grupp män och kvinnor som minskade sitt kaloriintag med omkring 25 procent. De jämfördes med personer som åt som vanligt eller som börjat motionera.

Mindre insulin i blodet

Resultatet: De som åt färre kalorier fick lägre nivåer av hormonet insulin i blodet och lägre kroppstemperatur. Dessutom utsattes deras DNA för mindre oxidativ stress - vilket anses vara en markör för åldrande. Enligt forskarna påverkar dieten kroppens åldrandeprocess och minskar risken för åldersrelaterade sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Kocken och kostrådgivaren Cathrine Schück, 48, äter själv leva länge-kost. Hon håller sig smärt och fit, men räknar inte kalorier. Cathrine äter grönsaker, frukt, fisk och kött men nobbar pasta, bröd, ris och potatis. - Det handlar alls inte om att svälta sig - man får äta mycket. Egentligen är det inget konstigt alls. Det är som att lära sig cykla, när man väl knäckt koden är det självklart.

Leva tio år längre

Cathrine tror att hon kan förlänga livet med åtminstone tio år. - Det är inte underligt att man lever längre om man låter bli alkohol, tobak och dålig mat. Elisabet Rothenberg, ordförande i Dietisternas riksförbund, är tveksam till den nya mattrenden. - Det mest hälsosamma är att vara normalviktig. Och äldre, över 70 år, lever faktiskt längre om de är lite överviktiga. Sen finns det inget stöd för att det är bra att begränsa kolhydratrika livsmedel som bröd, pasta och potatis.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag