Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är nya succédieten

Cathrine Schück, kostrådgivare och matskribent, håller sig ung med den nya trendmaten. "Du kan stanna tiden utan skönhetskirurgi och krämer".
Gå ned i vikt och lev tills du blir 120 år.
Nu är den nya smala leva länge-maten här.
- Du kan äta dig yngre, säger kocken och kostrådgivaren Cathrine Schück, 48.

FAKTA

Nya leva länge-maten:
De flesta förespråkare för "ungdomsmaten" strävar efter att hålla sig slanka - inte sjukligt magra.
En tumregel är att sikta på den vikt man hade i sena tonåren till 25-årsåldern, förutsatt att man då inte var underviktig eller överviktig.
Syftet med dieten är att leva länge och hälsosamt, inte att bli smal.
Men personer som minskar sitt kaloriintag går naturligtvis ned i vikt.
Det är viktigt att inte "chocka" kroppen med den nya dieten, utan införa den stegvis och långsamt.

Svarta listan:
Pizza
Pasta
Korv
Godis
Kaffe
Läsk
Färdiglagad mat
Kaffebröd
Margarin
Härdade fetter
Transfetter

Nu tror forskarna att en diet som ger kroppen mindre kalorier - men mycket näring - kan förlänga livet. Djurstudier visar att möss och råttor som äter mindre har lägre risk att drabbas av cancer och åderförkalkning och ökar sin livslängd med 30 procent. Människor som följer en sådan diet håller sina hjärtan unga. I en ny studie, som publiceras i tidskriften Jama, följdes en grupp män och kvinnor som minskade sitt kaloriintag med omkring 25 procent. De jämfördes med personer som åt som vanligt eller som börjat motionera.

Mindre insulin i blodet

Resultatet: De som åt färre kalorier fick lägre nivåer av hormonet insulin i blodet och lägre kroppstemperatur. Dessutom utsattes deras DNA för mindre oxidativ stress - vilket anses vara en markör för åldrande. Enligt forskarna påverkar dieten kroppens åldrandeprocess och minskar risken för åldersrelaterade sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Kocken och kostrådgivaren Cathrine Schück, 48, äter själv leva länge-kost. Hon håller sig smärt och fit, men räknar inte kalorier. Cathrine äter grönsaker, frukt, fisk och kött men nobbar pasta, bröd, ris och potatis. - Det handlar alls inte om att svälta sig - man får äta mycket. Egentligen är det inget konstigt alls. Det är som att lära sig cykla, när man väl knäckt koden är det självklart.

Leva tio år längre

Cathrine tror att hon kan förlänga livet med åtminstone tio år. - Det är inte underligt att man lever längre om man låter bli alkohol, tobak och dålig mat. Elisabet Rothenberg, ordförande i Dietisternas riksförbund, är tveksam till den nya mattrenden. - Det mest hälsosamma är att vara normalviktig. Och äldre, över 70 år, lever faktiskt längre om de är lite överviktiga. Sen finns det inget stöd för att det är bra att begränsa kolhydratrika livsmedel som bröd, pasta och potatis.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!