Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är nya lagarna som börjar gälla 1 juli 2022

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV
Foto: Regeringen
Foto: Regeringen

Halvårsskifte på fredag 1 juli – och traditionsenligt bjuds det på ett antal nya och förändrade lagar.

Sommarens nya lagar handlar om allt från körkort för vattenskoter till hårdare straff för våldtäkt och mobilförbud i skolorna.

På onsdagen presenterade justitieminister Morgan Johansson och skolminister Lina Axelsson Kihlbom några av de lagar som träder i kraft i sommar.

Lina Axelsson Kihlbom berättade bland annat om att ett mobilförbud införs lagom till höstterminen.

– Det är inte rimligt att plingande mobiltelefoner får störa undervisningen och störa koncentrationen för en hel klass. Det innebär ett förbud mot mobiltelefoner under lektionstid och en möjlighet att ha en hel skoldag utan mobiltelefoner. 

Samtidigt kommer skolpersonal att få ”utökat mandat” att ingripa vid hotfulla situationer och rektorer ges ökade möjligheter att stänga av eller omplacera elever som varit våldsamma eller hotfulla.

– Vi gör det nu också lättare att stänga ner skolor som drivs av oseriösa aktörer och där det finns stora brister, säger Axelsson Kihlbom. 

Åtgärden att stänga ner skolor med ”återkommande och allvarliga brister” gäller såväl friskolor som kommunala skolor.

Vill komma åt gängkriminalitet

På fredag införs och skärps ett antal lagar i syfte att komma till rätta med tystnadskulturen kring gängbrottsligheten. Bland annat införs en typ av kronvittnessystem där den som medverkar i en utredning av någon annans brott ska kunna få lindrigare straff själv. Dessutom skärps straffen för övergrepp i rättssak, grova fall av mened och skyddande av brottsling. Terrorismlagstiftningen förändras även på fredag, där samtliga brott kan betraktas som terroristbrott, bara övriga förutsättningar är uppfyllda. 

På fredag skärps också straffet för gravfridsbrott. Morgan Johansson berättar att syftet är att komma åt de fall där det inte gått att bevisa att ett mord begåtts – men man kunnat visa att en person på något vis – bränt eller styckat – hanterat kroppen för att dölja bevisning.  

– Här har det tidigare varit väldigt låga straff. Nu införs ett grovt gravfridsbrott, med lägst sex månader och högst fyra års fängelse, säger Morgan Johansson.

Justitieministern berättade även om skärpningar vad gäller bland annat våldtäkt och sexuella kränkningar över internet. Skärpningar som införs den 1 augusti.

– Vi skärper minimistraffet för våldtäkt från två års fängelse till tre års fängelse. Dessutom stärker vi skyddet när det gäller sexualbrott som begås på distans, alltså utvidgar den kriminaliseringen något.

Nyligen infördes även en lag om krav på förarbevis för vattenskoter och den 1 juni skrevs hedersförtryck in som ett särskilt brott. 

– Den syftar till att få upp straffmätningen när det gäller den typen av brottslighet. Vi jobbar med det här brottet på samma sätt som vi gjort vad gäller kvinnofridslagstiftningen, säger Morgan Johansson.

Här är några av de lagar som träder i kraft 1 juli

Etableringsjobb – en helt ny modell för staten att stimulera anställningar för långtidsarbetslösa och nyanlända.

 En stärkt rättsprocess för att bryta tystnadskulturen.           

 Skärpt syn på våldtäkt och andra sexuella kränkningar.

 Miljöstyrningen skärps i bonus-malus-systemet.

 Hållbarhetsmål införs för Sjätte AP-fondens placeringsverksamhet.

 Fjärrkyle- och fjärrvärmekunder samt lägenhetsinnehavare ska kunna styra och minska sin energianvändning.

 Bostadstillägget höjs för pensionärer.

 Tillfälligt tilläggsbidrag till barnfamiljer inom bostadsbidraget med anledning av ökade levnadsomkostnader.

 Ökade möjligheter att stänga skolor med allvarliga brister.

 Mer tid till lärande genom att extra studietid och utökad lovskola införs.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.