Dukningen under Nobelbanketten. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNDukningen under Nobelbanketten. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dukningen under Nobelbanketten. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här är Nobelmenyn 2017 – tre lyxiga rätter

Publicerad

Här är årets Nobelmeny – och en detalj sticker ut: Det vegetariska.

Helt passande för prinsessan Sofia, säger Expressens Karin Lennmor.

– De flesta är skeptiska till en vegetarisk förrätt, säger kocken bakom menyn.

 

Följ Nobelfesten 2017 live med Expressen här! 

Vid årets Nobelmiddag bjöds gästerna – som alltid – på en lyxmiddag av rang. Kocken bakom menyn Tom Sjöstedt är som bland annat driver restaurangen Lilla Ego i centrala Stockholm. Sjöstedt har bland annat utsetts till Årets kock och har vunnit guld i kock-VM tillsammans med svenska kocklandslaget.

För desserten står hovkonditorn Daniel Roos.

Men Nobelmenyn är något alldeles extra – och här är den.

Förrätten

Till förrätt bjuds gästerna på pressad och torkad jordärtskocka, serverad med kålrabbi smaksatt med ingefära och lättrostad kålbuljong.

Huvudrätten

Huvudrätten sen: Krispig lammsadel, potatisterrin med Svedjanost, gulbeta, saltbakad selleri, äppelsallad och lammsky kryddad med rosmarin.

Efterrätten

Och givetvis följer en efterrätt med. Där serveras frostig blåbärsbavaroise med blåbärsglass och citrontimjan, limesylt, limecurd och limemaräng.

Vinmenyn

Vinmenyn består av tre olika viner. Ett mousserande, Taittinger Brut Réserve. Ett rött, Domini la Cartoixa Formiga de Vellut 2014. Och ett vitt, Viña Errazuriz Late Harvest sauvignon blanc 2016.

Kocken om speciella detaljen

Bland de oväntade detaljerna i menyn finns förrätten – som är vegetarisk.

– Det var inte svårt att få igenom, kanske, men de flesta är skeptiska till en vegetarisk förrätt. Då hade vi kunnat ge vika för det och blandat in något animaliskt. Men nu är alla jättenöjda hittills. Jag är personligen riktigt nöjd, sätter vi det här kan det inte bli något annat än succé, säger kocken Tom Sjöstedt i Expressen TV:s Nobelsändning.

Karin Lennmor: Passar prinsessan Sofia 

– Det ligger väldigt mycket i tiden, och det passar i alla fall en medlem i kungafamiljen väldigt bra. Prinsessan Sofia är ju vegetarian och beställer alltid vegetariska alternativ, säger Expressens hovkrönikör Karin Lennmor i Expressen TV om den vegetariska förrätten.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag