Här är Nobelmenyn 2017 – tre lyxiga rätter

Dukningen under Nobelbanketten.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här är årets Nobelmeny – och en detalj sticker ut: Det vegetariska.

Helt passande för prinsessan Sofia, säger Expressens Karin Lennmor.

– De flesta är skeptiska till en vegetarisk förrätt, säger kocken bakom menyn.


Följ Nobelfesten 2017 live med Expressen här! 

Vid årets Nobelmiddag bjöds gästerna – som alltid – på en lyxmiddag av rang. Kocken bakom menyn Tom Sjöstedt är som bland annat driver restaurangen Lilla Ego i centrala Stockholm. Sjöstedt har bland annat utsetts till Årets kock och har vunnit guld i kock-VM tillsammans med svenska kocklandslaget.

För desserten står hovkonditorn Daniel Roos.

Men Nobelmenyn är något alldeles extra – och här är den.

Förrätten

Till förrätt bjuds gästerna på pressad och torkad jordärtskocka, serverad med kålrabbi smaksatt med ingefära och lättrostad kålbuljong.

Huvudrätten

Huvudrätten sen: Krispig lammsadel, potatisterrin med Svedjanost, gulbeta, saltbakad selleri, äppelsallad och lammsky kryddad med rosmarin.

Efterrätten

Och givetvis följer en efterrätt med. Där serveras frostig blåbärsbavaroise med blåbärsglass och citrontimjan, limesylt, limecurd och limemaräng.

Vinmenyn

Vinmenyn består av tre olika viner. Ett mousserande, Taittinger Brut Réserve. Ett rött, Domini la Cartoixa Formiga de Vellut 2014. Och ett vitt, Viña Errazuriz Late Harvest sauvignon blanc 2016.

Kocken om speciella detaljen

Bland de oväntade detaljerna i menyn finns förrätten – som är vegetarisk.

– Det var inte svårt att få igenom, kanske, men de flesta är skeptiska till en vegetarisk förrätt. Då hade vi kunnat ge vika för det och blandat in något animaliskt. Men nu är alla jättenöjda hittills. Jag är personligen riktigt nöjd, sätter vi det här kan det inte bli något annat än succé, säger kocken Tom Sjöstedt i Expressen TV:s Nobelsändning.

Karin Lennmor: Passar prinsessan Sofia 

– Det ligger väldigt mycket i tiden, och det passar i alla fall en medlem i kungafamiljen väldigt bra. Prinsessan Sofia är ju vegetarian och beställer alltid vegetariska alternativ, säger Expressens hovkrönikör Karin Lennmor i Expressen TV om den vegetariska förrätten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.