Årets Nobelmiddag har skapats av Andreas Hedlund och Fredrik Björlin som har tillagat lyxmåltiden tillsammans med 43 kockar.
De har arbetat i fyra dagar med att tillaga middagen.
Andreas Hedlund har lett arbetet för andra året i rad.
– Även årets meny har basen i det nynordiska köket, men upplägget och smakerna är elegantare än fjolårets middag som var mer inspirerad av den rustika mattrenden. Valet av fisk och skaldjur till huvudrätten bidrar också till att skapa en mer finstämd och nyansrikare smakpalett, säger han i ett pressmeddelande.
Redan tidigt i våras började Hedlund och Björlin att provlaga och provsmaka rätterna.
– Målet är att råvarorna skall spegla säsongen i mesta möjliga mål och Västerhavsfisk och skaldjur är ju som allra bäst just nu. Men visst har vi följt väderprognoserna med en smula nervositet, en längre periods stormande skulle ju vara förödande, säger Andreas Hedlund.
Nära vagnmissöde
När Expressen.se pratar med Andreas Hedlund precis efter middagen säger han att det är skönt att det är över.
– Det har varit mängdrekord för gäster i år. Jag var med förra året och vi försöker överträffa oss menymässigt, säger han.
Var det något som gick snett i köket inför middagen?
– Vi hade oförskämt lite problem. Vi skickar ju vagnar med mat genom hela huset och det är alltid någon vagn som hamnar fel och det är väldigt få hissar här. Då måste man vänta på rätt hiss för att kunna hämta den här grejen som var på den vagnen. Som tur är hann det inte bli spännande i tid för man hittade de grejerna, men det kunde ha blivit det.
Det är inte ofta man lagar så här avancerad mat till nästan 1 300 personer?
– Nej precis, men vi är trots allt 43 kockar och vi har gott om tid. Annars går det inte.
"Är riktiga proffs"
Den kända kocken Leif Mannerström säger att han känner kockarna bakom menyn och att den låter god.
– Det är riktiga proffs som ligger bakom. Sen måste det låta mycket, det räcker inte med oxfilé och gräddsås i dag. Och visst låter det himla gott, säger han och fortsätter:
– Jag är full av beundran över att de lyckas få fram det här till alla 1 250 gästerna, varmt, snyggt och gott. Det är matlagning på allra högsta nivå. Sverige ska vara stola över alla fantastiska kockar som vi har fått fram. En väl genomförd sådan här middag pratas det om i hela världen.