Knapp favorit. Veronica Palm. Foto: Tommy Pedersen
Knapp favorit. Veronica Palm. Foto: Tommy Pedersen

Här är nästa S-ledare - när folket får välja

Publicerad
Uppdaterad
Splittringen är total när svenska folket ska ta ställning till vilken socialdemokrat som har störst chans att vinna nästa val.
Knapp favorit är Veronica Palm.
Andraplatsen delas av Sven-Erik Österberg och Pär Nuder.
Demoskop har på uppdrag av Expressen gjort en opinionsmätning för att ta reda på vilken av de fyra toppnamnen i diskussionen om ny S-ledare som är hetast just nu.
1216 personer har i veckan svarat på vem av Veronica Palm, Sven-Erik Österberg, Pär Nuder och Mikael Damberg som har störst chans att leda Socialdemokraterna till seger i riksdagsvalet 2014.

Får en fjärdedel av rösterna

Sven-Erik Österberg. Foto: Christian ÖrnbergSvenskarnas favorit är Veronica Palm trots att hon fått ta ett steg tillbaka i spekulationerna när strålkastarljuset främst riktats mot Nuder och Österberg.
25 procent av de tillfrågade tror att Palm har störst chans av de fyra att vinna valet. Nuder och Österberg har lika stort stöd, 21 procent. Sist kommer Mikael Damberg med 18 procent.
- Mest utmärkande är att ingen av kandidaterna får ett särskilt starkt stöd, säger Per Nilsson, opinionsanalytiker på Demoskop.

Vänsterstämpel

Pär Nuder. Foto: Stefan ForsellI undersökningen syns också att männen tror mer på Pär Nuder och Sven-Erik Österberg och att Veronica Palm har ett marginellt större stöd bland kvinnor, enligt Demoskops undersökning.
Hon har också ett markant större förtroende bland rödgröna väljare. Bland de rödgröna sympatisörerna i undersökningen är tron att Pär Nuder skulle kunna vinna valet för S lägre än bland alliansväljarna. Tron på Nuder är också störst på landsbygden och Palm har störst förtroende i storstäderna.
- Bland borgerliga väljare är Veronica Palm den minst populära kandidaten. Palms stämpel som en vänsterkandidat tycks därmed finnas kvar, säger Per Nilsson.
- S-väljarna tycks därmed till del önska sig en vänsterkandidat, medan de forna S-väljarna som partiet behöver vinna tillbaka från alliansen om de ska ha någon chans 2014 i större utsträckning vill ha en höger/mitten-kandidat. Här finns ett intressant och tufft dilemma för valbredningen.

Österberg mest lämpad

Mikael Damberg. Foto: Nils Petter NilssonFörutom att vinna valet har flera S-distrikt i den pågående valberedningsprocessen lyft fram att nästa partiledare måste kunna leda landet i rollen som statsminister. Expressen har därför bett Demoskop att i samma undersökning fråga vilken av de fyra S-profilerna som är mest lämpad i den rollen.
I den frågan blir Veronica Palm besegrad av Sven-Erik Österberg med 24- 22. Pär Nuder och Veronica Palm har lika stort förtroende i den frågan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag