Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är Nasas förklaring till det mystiska ljusfenomenet

En speciell ljusshow syntes på himlavalvet.... Foto: NASA / Lee Wingfield
...som visade sig ha skapats av Nasas raketer. Foto: Nasa / Lee Wingfield

Mystiska blåa ljus på himlen över norra Sverige har orsakat UFO-spekulationer på bland annat Twitter. 

Men nu har Nasa gått ut med en förklaring: Den spektakulära ljusshowen orsakades av deras egna raketer, skriver The Mirror

Det var i början av april som flera blåa ljus förbryllade vittnen i bland annat de norra delarna av Sverige.

Ljusen, som bildade olika typer av mönster skiftade i olika slags ljusblå och lila färger, ska enligt The Mirror ha kickat i gång spekulationer på sociala medier, där vissa menade att den ovanliga synen kan ha handlat om utomjordingar.

Men mysteriet har nu fått ett svar. Det amerikanska rymdinstitutet Nasa låg bakom ljusen, som i själva verket var utsläppta kemikalier från ett par av Nasas egna raketer.

Nasa sköt upp raketerna från Finland, som en del av AZURE (Auroral Zone Upwelling Rocket Experiment) vars syfte är att forska i fenomenet norrsken.

Nasa förklarar mystiska ljusen

Uppdraget går bland annat ut på att genomföra mätningar av densiteten i atmosfären, uppger en talesperson för Nasa, som också berättar att raketerna sköts upp över et norska havet. 

– I de här blandningarna finns olika substanser som liknar de som används i fyrverkerier. De orsakade färggranna moln, säger Nasas talesperson, som vidare förklarar att färgen är till för att forskare ska kunna följa molnens rörelser.

Scott C. Waring, som driver UFO Sightings Daily uppges dock inte köpa Nasas förklaring.

– Det här är inte det typiska alienbesöket till en bas under jord, utan det här är en betydelsefull delegation där representanterna har hög ställning i deras kultur, säger han till The Mirror.