Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är mötet som S inte vill tala om

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
INTE FÖRSTA GÅNGEN. Omar Mustafa har bjudit in ökända antisemiter flera gånger. Här syns han och den palestinske debattören och författaren Azzam Tamimi på Facebook-bilden från december 2011, ett år efter det att Omar Mustafa valdes till ordförande för Islamiska Förbundet. Tamimi sitter näst längst till höger. Längst till höger sitter Abdirizak Waberi, riksdagsledamot för Moderaterna.

Här syns Omar Mustafa, nyligen invald i Socialdemokraternas partistyrelse, taggad på samma Facebook-bild som sin gäst: den ökände antisemiten Azzam Tamimi.

Bilden är tagen på Islamiska Förbundets 31:a konferens i december 2011 - ett år efter att Omar Mustafa valdes till ordförande i förbundet.

I ett filmklipp från konferensen som Expressen har tagit del av pratar Azzam Tamimi om Europas "judiska problem" och "det sionistiska projektet".

– Det är absolut ett exempel på antisemitism. Hela uttalandet andas ett väldigt förakt med den judiska gruppen, säger Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

Expressen har utan resultat sökt S-ledningen för en kommentar.

I söndags valdes Omar Mustafa in i Socialdemokraternas partistyrelse. Valet har skapat en stor diskussion kopplat till att han även sitter som ordförande i Islamiska Förbundet. I den rollen har han vid flera tillfällen bjudit in personer som är kända för sina antisemitiska åsikter.

Senaste gången var för mindre än två veckor sedan, då bland annat Islamiska Förbundet anordnade "Muslimska Familjedagarna" i Stockholm. En av gästerna var den brittiska journalisten Yvonne Ridley, som enligt tidskriften Expo har sagt att "sionister har tentakler överallt".

Och det var inte första gången Omar Mustafa bjöd in en ökänd antisemit. Här på uppslaget syns han taggad på samma Facebook-bild som den palestinske debattören och författaren Azzam Tamimi. På bilden syns även den moderate riksdagsledamoten Abdirizak Waberi. Bilden är tagen under Islamiska Förbundets 31:a konferens i december 2011, ett år efter att Omar Mustafa valdes som ordförande i förbundet.

"Exempel på antisemitism"

Expressen har tagit del av Azzam Tamimis föreläsning på konferensen.

Tonen när han pratar om hur Israel bildades 1948 är det inte den version som ges i vanliga historieböcker.

– Sen beslutade européerna, västeuropéerna, framför allt britterna och fransmännen, att lösa deras egna judiska problem i Europa på vår bekostnad, genom att skapa en judisk stat i Palestina, så att judarna som de hatade så mycket helt enkelt kunde kastas ut ur Europa och skickas dit, säger Azzam Tamimi.

Han benämner bildandet av staten Israel som "det sionistiska projektet".

– Det är absolut ett exempel på antisemitism. Hela uttalandet andas ett väldigt förakt mot den judiska gruppen, säger Willy Silberstein, ordförande för Svenska Kommittén mot antisemitism.

Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi, förklarar att "det sionistiska projektet" syftar på en konspiratorisk analys av varför staten Israel bildades.

– Det är konspirationsidén att stormakterna i Europa och USA har skapat Israel för att komma åt hela den muslimska världen och behärska den. Det är en föreställning som är alldeles uppåt väggarna felaktig, säger han.

Mustafa diskuterades på möte

S-distriktet i Stockholms stad, där Omar Mustafa sitter i styrelsen, hade i går möte på Sveavägen 68. Det var distriktets kongressdelegation som samlades för att utvärdera hur det gått på kongressen.

Då kom även situationen med Omar Mustafa upp på bordet under mötet.

– Ja, visst, han sitter ju i styrelsen, så det var uppe vid bordet, säger S-politikern Maj Britt Theorin.

Enligt henne fanns det ett stort missnöje på mötet med att distriktet inte fick in fler personer i partistyrelsen.

– Ja, det ska gudarna veta, i allra högsta grad.

Teres Lindberg, Stockholms ledamot i valberedningen, berättar att beslutet att nominera Omar Mustafa inte togs förrän i söndags - samma dag som partistyrelsen valdes.

– Hans namn fördes in sent i valberedningen. Men det fanns en förankring i vår styrelse. Omar har en profil som ingen annan har i vårt parti. Vi har inga på central nivå som är aktiva muslimer som är en viktig del av vårt parti och det svenska samhället, säger hon.

Tidigare S-ledaren Mona Sahlin ifrågasatte i går valberedningen som föreslog Omar Mustafa till partistyrelsen.

– Det förvånar mig storligen om man inte ställde frågor om detta. De verkar ha blivit tagna på sängen och det oroar mig väldigt mycket, säger hon till Aftonbladet.

"Tar hans ord som sanning"

Omar Mustafa uttalade sig i går i en intervju med TT.

– Jag kan inte nog betona mitt avståndstagande från alla antisemitiska yttringar, all hets mot folkgrupp och kollektiva beskyllningar av den judiska gruppen som jag kopplats till. Det strider mot min och Islamiska förbundets värdegrund, säger han.

Partisekretare Carin Jämtin kommenterade också situationen.

– Jag ser att han har uttalat sig själv nu och jag tar hans ord som sanning och på allvar, säger hon till TT.

Expressen har sökt Omar Mustafa, Carin Jämtin och Stockholmsdistriktets ordförande Veronica Palm.

De är med på bilden

ABDIRIZAK WABERI

Riksdagsledamot för Moderaterna sedan 2010. Har tidigare kritiserats för uttalanden om att ha flera fruar och slå sin fru om hon är otrogen.

AZZAM TAMIMI

Islamisk debattör och författare från Palestina, bosatt i Storbritannien. Har kritiserats för att han vid ett möte kallat Israel för cancer.

OMAR MUSTAFA

S-politiker från Stockholms stad som i söndags valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse. Ordförande i Islamiska Förbundet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.