Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är morgonens nyheter

Se morgonens nyheter i Expressen TV.

En man har dött efter en misshandel i Västerås. Fyra personer är gripna misstänkta för mord. 

■■■

Miljardbygget Förbifart Stockholm blir försenat med fyra år – och dyrare än beräknat.

■■■

Antalet sprängningar ökar i så gott som hela landet visar en granskning som Ekot gjort.

■■■

Expressen ger dig morgonens nyheter.

Händelsen inträffade i Västerås under natten till tisdagen.
Foto: Google maps

Man död – fyra gripna för mord

Dödsmisshandeln inträffade vid 02-tiden i natt.

Den avlidna mannen är mellan 25 och 34 år gammal. Polisen meddelar att ett tillhygge ska ha använts i misshandeln, och fyra personer har gripits misstänkta för mord.

– Det som pågår nu är att de gripna och personer i dess omgivning ska höras av polis under dagen. Man kommer också genomföra en teknisk undersökning av brottsplatsen. Det är det som är våra huvudspår just nu, säger Fabian Hamnqvist.

– Eventuellt kan någon form av tillhygge ha använts.

Vad som föranledde den dödliga misshandeln är i nuläget oklart.

Förbifart Stockholm kan öppnas för trafik 2030, i stället för 2026.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Förbifart Stockholm försenas med fyra år

Cirka fyra år in i byggskedet får Förbifart Stockholm en ny tid- och kostnadsplan.

Orsaken är flera händelser som har inträffat sedan byggstart.

– Snart fyra år in i byggskedet har ett antal risker fallit ut och nya kunskaper har tillkommit i takt med framdriften. Det gör att Trafikverket i dag bedömer en byggtid på tio år som alltför optimistisk, säger projektchef Johan Brantmark. 

De främsta orsakerna till att projektet får en förlängd byggtid och en ökad kostnad är de geologiska förutsättningarna i vissa avgränsade avsnitt i berget vi spränger i, samt hävningen av kontraktet och arbetet med tunnlarna på Lovö.

Under året har Trafikverket arbetat med en ny tid- och kostnadsanalys för projektet, som nu är klar. Analysen visar på en ökad kostnad på cirka 10 procent, vilket motsvarar 3,3 miljarder kronor. Det innebär att kostnaderna i nationell plan ökar från 34,4 till 37,7 miljarder kronor. Bedömningen i dag är att hela den nya sträckningen av E4 Förbifart Stockholm kan öppnas för trafik 2030, i stället för 2026. Möjligheten att öppna en del av sträckan tidigare utreds.

En kraftig explosion inträffade i Linköping i juni.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Antalet sprängningar ökar över nästan hela Sverige

Antalet anmälningar om sprängningar ökar i så gott som hela landet jämfört med förra året.

Det visar en granskning som Ekot har gjort.

– Det är inte längre ett storstadsproblem, utan det är ett fenomen som även har spridit sig till andra mindre städer i Mellansverige till exempel. Det tyder på att det är ett modus som används och som är mer vanligt förekommande. Att sprängningar är något som man tar till i flera olika syften: utpressningar, vedergällningar och hotsituationer, säger Linda H Staaf, chef för polisens nationella underrättelseenhet, till Ekot.

HELA ARTIKELN:

Antalet sprängningar ökar i så gott som hela landet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.