Här är mördarna som tog gisslan

Gisslandramat på Hällbyanstalten – det här har hänt – två gisslantagna kriminalvårdarna har släppts fria.
Haned Mahamed Abdullahi.
Isak Dewit.
En polishelikopter utanför anstalten.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Isak Dewit, 30, dömdes till 18 års fängelse för att ha mördat en småbarnspappa med 15 skott i Göteborg 2016.

Haned Mahamed Abdullahi, 24, dömdes också till 18 års fängelse för en brutal knivattack på en man han var inneboende hos 2019.

Här är mördarna som tog kriminalvårdarna som gisslan.

Polis tillkallades till högriskanstalten Hällby strax efter lunchtid på onsdagen.

Två intagna hade då tagit två kriminalvårdare som gisslan.

Det handlar om två dömda mördare, enligt Kriminalvården.

Enligt Expressens uppgifter handlar det om Isak Dewit, 30, och Haned Mahamed Abdullahi, 24.

2016 dömdes Isak Dewit tillsammans med Marcus Soumaoro för att ha mördat småbarnspappan Omar Elmi Ali, 26, med automatvapen utanför en skola. 

Enligt åklagaren var han sannolikt på fel plats vid fel tillfälle. Han var på väg till en fotbollsmatch och ville utbilda sig till busschaufför.

– Det är ett synnerligen brutalt mord, dödsskjutningen kan beskrivas som en avrättning, har åklagaren Viktoria Karlsson sagt till GT. 

”Av utredningen framgår att Omar Elmi Ali på kvällen den 30 oktober 2015 träffades av upp till 15 skott.”, står det i domen.

Isak Dewit dömdes till 18 års fängelse. Enligt handlingar från Kriminalvården har han sedan domen 2016 tilldelats flera varningar, den senaste i slutet av juli för att ha vägrat sysselsättning.

Mördade sambo

2019 dömdes Haned Mahamed Abdullahi, som är medborgare i Somalia, till 18 års fängelse för mord på en man som han var inneboende hos i Skellefteå. 

Han gick då till en brutal knivattack mot mannen under en fest. Offret hittades på hallgolvet.

Han avled ”till följd av blodförlust och skador på lungan efter att han utsatts för flera knivhugg mot kroppen. Han har tillfogats cirka tjugo djupare stick och ett stort antal ytligare skador”, står det i domen.

Även han har fått flera varningar från Kriminalvården under året, och senast för sysselsättningsvägran. Haned Mahamed Abdullahi kom till Sverige 2015 och fick avslag på sin asylansökan. Han dömdes också till utvisning. 

Två kriminalvårdare hålls gisslan av två intagna på Hällbyanstalten. Kravet för att släppa en av dem är 20 kebabpizzor.
Gisslantagarna är dömda för mord, enligt Expressens uppgifter. De är beväpnade med rakblad och kräver att en helikopter ska komma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.