Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Moderaternas nya skattesänkning

Anna Kinberg Batra vid dagens pressträff.
Foto: Lisa Mattisson

Här är Moderaternas nya stora skattesänkning – ”förstajobbetavdraget”.

M-ledaren Anna Kinberg Batra vill lägga nio miljarder kronor på att sänka skatten främst för låginkomsttagare.

- Vi har alldeles för höga skatter för de med de lägsta inkomsterna, säger Kinberg Batra.

På fredagseftermiddagen presenterade moderatledaren Anna Kinberg Batra förslag på hur de som befinner sig i ”det nya utanförskapet” ska få jobb. Måltavlan är personer som aldrig har haft ett jobb och partiet har identifierat två grupper som det främst handlar om: unga utan gymnasiekompetens, och utlandsfödda.

Den största delen i Moderaternas paket handlar om en skattesänkning på nio miljarder kronor. Till skillnad från de tidigare jobbskatteavdragen ska den nya sänkningen ha fokus på de med lägst inkomster.

- Det är mer träffsäkert just för det första jobbet, säger Kinberg Batra om varför skattesänkningen har det fokuset.

Kan ge 10 000 fler jobb

För en låginkomsttagare skulle sänkningen kunna innebära att hon eller han får behålla cirka 2000 kronor mer per år, alltså drygt 150 kronor per månad.

Moderaterna räknar med att "förstajobbetavdraget" kan ge 10 000 fler jobb, där sju av tio av dem befinner sig i utanförskap.

En tänkt jobbskapande faktor bakom skattesänkningar som jobbskatteavdraget är att sänkningarna kan hålla nere lönenivåerna och att arbetsgivarna därmed skulle kunna ha råd att anställa fler.

Ska öka drivkrafterna

Men Anna Kinberg Batra vill inte medge att ett av deras syften med ”förstajobbetavdraget” är att sätta press på lönenivåerna. Däremot ska det öka drivkrafterna att gå från bidrag till arbete.

- Det finns exempel på att en familj inte tjänar så mycket på att gå från försörjningsstöd till arbete, säger Kinberg Batra.

I paketet finns också fokus på att ställa krav på dem som befinner sig i ”det nya utanförskapet” – det handlar om aktivitetskrav för de som går på försörjningsstöd, det vill säga socialbidrag, eller invandrare som har etableringsersättning.

Exakt hur paketet ska finansieras ville Anna Kinberg Batra inte berätta:

- Vi kommer att återkomma om finansieringen i samband med höstmotionen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.